Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 22-у по П'ятидесятниці після Літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» на Великій Ординці м. Москви

Патріарша проповідь у Неділю 22-у по П'ятидесятниці після Літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» на Великій Ординці м. Москви
Версія для друку
28 жовтня 2018 р. 23:26

28 жовтня 2018 року, в Неділю 22-гу після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в московському храмі на честь ікони Божої матері «Все скорботних Радість» на Великій Ординці. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні в апостольському читанні — невеликому уривку з Послання апостола Павла до Галатів — ми знаходимо такі слова: «А щодо мене, то нехай нічим не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, що ним розп'ятий світ для мене, а я для світу» (Гал. 6:14).

Ці чудові слова апостола Павла допомагають нам багато чого зрозуміти. Що означає «світ розп'ятий хрестом Христовим»? Всі, хто у світі, повинні зійти на хрест або покликані проходити через якісь особливі страждання? Зовсім не так. Це означає, що мірилом в оцінці всього, що у світі відбувається, є хрест Христовий. Ця велика і піднесена ідея, яка полягає в тому, що хрест є мірилом істини, мірилом правди, відображена і в традиційному руському хресті з нижньою поперечиною. Її права частина піднята вгору в пам'ять про розсудливого розбійника, ліва опущена вниз, — дійсно, хрест як певні ваги, як мірило правди і неправди, святості і беззаконня.

А що все це означає для нас, православних християн? Ми живемо в мінливому світі, і життєві ситуації стрімко змінюються. Ми живемо в часи, коли змінюються уявлення людей про добро і зло. Здавалося б, що легше, ніж відрізняти добро від зла, адже все так ясно, — ми навчені мамою, татом, бабусями, дідусями... Дійсно, через передачу цінностей кожне наступне покоління людей виховувалося в суворій і ясній системі. Але настав час, коли все змішалося, коли у свідомості людей, особливо мислителів, що визначають філософський зміст епохи, перестали відрізнятися добро і зло. Нібито є тільки вільний вибір людини, і ніякі умовності не повинні цей вибір визначати. Людина сама собі голова і сама може визначити, що добре і що погано. І ми знаємо, що ця філософія входить в наше повсякденне життя, часто через сучасне образотворче мистецтво, кінематограф, через багато іншого, що розвиває в людині безумовне право визначати, що є добро, а що зло.

Але ж кожен знає, що критерії визначення добра і зла можуть змінюватися, у тому числі з віком. Те, що здавалося привабливим в юнацькі роки, після пройденого життєвого шляху втрачає свій ореол. Люди прозрівають і усвідомлюють: те, що вони вважали прекрасним, насправді таким не є. Дійсно, людина піддається впливам, і сама змінюється, і світ навколо неї змінюється. Як же тоді можна стверджувати, що людина і є критерій, мірило істини? Якщо прийняти цю точку зору, то ніякої істини взагалі не існує. Можливо, до цього і спрямовується сучасна цивілізація, приписуючи людській особистості безумовні права і при цьому намагаючись особистість поневолити? Адже як може чинити опір загальному потоку людина, якщо вона така маленька і незначна? Де свобода людини, яку забирає потік громадської думки, смаків, моди? І як же важко розібратися в тому, що є світло, а що темрява, що правда, а що брехня! Якщо хрест Христовий перестає бути мірилом істини, якщо ми, багато чого не знаючи і не відчуваючи, що не накладаємо мірило хресне на те, що навколо нас відбувається, то незалежно від нашої релігійності, від того, ходимо ми в храм чи не ходимо, ми стаємо легкою здобиччю потужного потоку, в якому легко втратити і свою свободу, і здатність відрізняти добро від зла.

Хрест Христовий підносить нас і, як каже Златоуст, дає мудрість. Дійсно, це справжня мудрість життя, це певна сила, яка дає людині здатність і можливість не загинути в цьому світі. І не тільки духовно, містично, бо від Христа благодать походить, але і раціонально, якщо ми здатні хрест, християнський ідеал поставляти як мірило щодо всього, що кидає виклик нашій духовній історичній автентичності.

Сьогоднішнє послання апостола Павла озброює нас великою силою. Воно звернене до кожного. Апостол Павел пропонує нам вимірювати світ хрестом Христовим, нашими християнськими переконаннями. І ці переконання, пов'язані з вірою і благочестям, не тільки відкривають для нас врата Царства Небесного, але і допомагають нам не збитися з життєвого шляху, не впасти в небезпечні помилки і духовні злочини. Тому що хрест оберігає нас і силою своєю благодатною, і великою мудрістю, застосовуючи яку в повсякденному житті, ми можемо позбавити себе і від скорбот, і від бід, і від зол, і від помилок.

Прославляючи хрест Господній, ми прославляємо перемогу Христа. Перемогу, яка була явлена через страждання. Перемогу, яка дала розсудливому розбійникові можливість знайти Царство Небесне ще там, на хресті. Перемогу, яка відкриває людям всіх народів і всіх епох можливість знаходити і зберігати істину, можливість входити в спілкування зі своїм Богом і Спасителем, можливість набувати спасіння і тут, на своїх життєвих шляхах, і в вічності. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя