Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в день свята Собору Пресвятої Богородиці після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Слово Святішого Патріарха Кирила в день свята Собору Пресвятої Богородиці після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля
Версія для друку
8 січня 2019 р. 16:01

8 січня 2019 року, на свято Собору Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.  Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Дорогі отці, брати й сестри!

Усіх вас сердечно вітаю і поздоровляю в другий день Різдва Господа і Спасителя нашого з великим святом явлення Бога у плоті роду людському.

Другий день Різдва присвячений Богоматері і людям, близьким Спасителю по плоті, — Його сім'ї. Ми називаємо це свято Собором Пресвятої Богородиці і вшановуємо сім'ю Спасителя, Його близьких родичів, тих, хто в першу чергу супроводжував Його в житті, починаючи з дитинства і до самої смерті. А оскільки ми згадуємо сім'ю Господа і Спасителя, Його Пречисту Матір, Його найближчих родичів, то природно в цей день подумати і про значення сім'ї. Ось чому другий день свята Різдва присвячується сім'ї, і ми молимося сьогодні про зміцнення тих людей, які живуть сімейним життям.

Сім'я — це школа благочестя, школа мудрості, школа життя. Спілкуватися з людьми, навіть з близькими по плоті, постійно, нерідко в досить обмеженому просторі сучасних квартир, — справа дуже непроста. У сім'ї вигострюються всі наші чесноти і одночасно оголюються всі наші слабкості. І якщо в публічному просторі ми зазвичай утримуємося від гніву, від осуду, побоюючись накликати на себе гнів людей незнайомих або малознайомих, то в спілкуванні з близькими ми себе майже не стримуємо, ми такі, якими ми є. Тому сімейне життя нерідко затьмарюється скорботами — і гнівом, і нестриманістю, і багатьма іншими проявами нашої слабкої людської природи. Але водночас саме в сім'ї з'являється можливість долати свої слабкості, свої гріховні схильності, все те, що часто заважає людині влаштовувати спілкування з ближніми своїми.

Сім'я, освячена благословенним шлюбом, є таїнством, тому що благодать Божа з'єднує людей. Благодать безсумнівно допомагає в подоланні кризових сімейних ситуацій, дозволяючи людині утриматися від неправильних слів і особливо від неправильних вчинків. Але благодать Божа не діє з непереборною силою. Якщо ми вже дуже хочемо конфліктувати, дуже хочемо руйнувати тканину близьких людських відносин, то Господь відступає, благодать Божа покидає нас, і ми діємо за своїми пристрастями і гріховними схильностями, часто завдаючи великої шкоди нашим ближнім, приносячи їм скорботу.

Сьогодні, в цей день, потрібно особливо помолитися про те, щоб Господь давав кожній сімейній людині сили утримувати себе від неправильних, образливих, а часом і злих слів, тим більше утримувати себе від злих вчинків, налаштовувати себе на служіння ближнім, а не на отримання від них чогось, що тішило б самого себе. Християнська сім'я — це школа благочестя, школа мудрості, це двері до спасіння. Бо якщо все в сім'ї добре і правильно, якщо людина навчила себе спілкуванню з ближніми, отже, вона подолала в самій собі егоїзм, схильність ігнорувати інтереси і бажання інших людей і багато іншого, що руйнує людські відносини.

Нехай Господь допоможе всім тим, хто перебуває в родинних стосунках, зберігати ці чудові сімейні узи. Нехай Господь допоможе батькам бути більш уважними і терплячими до дітей. Нехай Господь благословить дітей усвідомити, наскільки важливими є батьківські поради і як важливо спиратися на мудрість людей, що мають життєвий досвід. Нехай Господь утримає від гріховних думок і від гріховних вчинків, які руйнують тканину сімейних відносин, призводять до розлучень, до самотності, до дітей-сиріт за живих батьків.

Будемо молитися про зміцнення сімейних уз, про зміцнення інституту сім'ї в нашому народі, в нашому суспільстві, пам'ятаючи про те, що прикладом сім'ї була сім'я Самого Господа і Спасителя на чолі з Його Пречистою Матір'ю. Її молитвами нехай береже Господь сімейні узи і нехай дає сили всім тим, хто живе в законному шлюбі, долаючи природні труднощі і обмеження, прагне служити один одному і зберігати узи любові. Нехай благословення Боже перебуває над нашими сім'ями. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя