Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила перед чином прощення в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила перед чином прощення в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
10 березня 2019 р. 23:52

Увечері 10 березня 2019 року, в Неділю сиропусну (Прощену неділю), спомин Адамового вигнання, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з чином прощення в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Після відпусту вечірні Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа! 

Напередодні Великого посту Церква пропонує віруючим особливий підготовчий період. Він триває більше трьох тижнів, і богослужбові тексти, загальний устрій церковного життя допомагають православній людині таким чином налаштувати свою душу, щоб увійти у Великій піст з правильним розумінням того, що належить протягом Великого посту зробити і до яких цілей підійти. Але, на жаль, наша повсякденна суєта, неможливість часто відвідувати богослужіння розривають цю тканину церковного життя таким чином, що навіть віруючи люди які часто відвідують храм, не завжди можуть повною мірою скористатися тими великими дарами, які отримуються в православному богослужінні і в устрої церковного життя. 

Підготовчі тижні наповнені чудовими богослужбовими текстами, замислючись над якими, людина мимоволі налаштовується на відповідну хвилю. Вона готує свою душу, свій розум, свої почуття до входження в поприще Святої Чотиридесятниці. Але оскільки для більшості з нас, на жаль, тривала і правильна підготовка до посту практично неможлива, то цей підготовчий час практично спресовується до одного дня — останньої неділі, що передує посту, а якщо сказати ще точніше, до цих останніх годин, які відокремлюють нас від Святої Чотиридесятниці. 

Саме тому Церква пропонує людям — і тим, хто не мав можливості протягом минулих тижнів задуматися про очікуване поприще посту, і тим, хто про нього думав, — у ці останні години особливим чином налаштувати свій розум, свою волю, свої почуття на гідне проходження святої Чотиридесятниці. А для того щоб було так, Церква пропонує у ці останні години, що відокремлюють нас від Великого посту, зробити щось дуже важливе — принести прощення одне одному. 

Метою посту є звільнення людини від її егоїзму, від панування її власного «я». Власне кажучи, все життя християнське і присвячене тому, щоб «я» перестало панувати і поглинати всю увагу людини, щоб залишалися сили піднімати свій погляд і до Бога, і до ближніх своїх. І в ці останні години перед Великим постом Церква, пропонуючи нам попросити одне у одного прощення, закликає кожного пройти через певний іспит, через випробування своєї власної совісті. 

На жаль, для багатьох чин прощення перетворився на такий собі обряд. Люди підходять один до одного і автоматично просять прощення, автоматично відповідають на це прощення. Найчастіше так відбувається, коли між людьми немає реального конфлікту, коли ніхто не обпалений важкими негативними почуттями, коли немає глибокої недоброзичливості, часом навіть ненависті до людини. Тоді все просто, тоді все відбувається практично без будь-яких зусиль. Але якщо ми, підходячи до людини ввечері напередодні посту і бажаючи попросити у неї прощення, відчуваємо ніяковість, хвилювання, навіть готовність відвернутися і не вимовити слова «пробач», то це буде означати, що саме перед цією людиною ми і повинні особливо покаятися, особливо попросити у неї прощення. І чим важче це зробити, тим це цінніше в очах Божих.

Ми починаємо чин прощення в храмі, але повинні закінчити його дома або серед тих, з ким ми постійно спілкуємося. Обов'язково закінчити цей чин, принісши покаяння і прощення тим людям, яких ми реально образили, з якими перебуваємо в конфлікті, яким дуже важко сказати «пробач». Прощена неділя змушує нас докласти зусиль, які мають бути продовжені протягом всього посту і бути спрямовані на те, щоб взяти своє власне «я» під суворий контроль, щоб ні почуття, ні думки, ні воля зла не завадили нам зробити головне діяння свого життя — милістю Божою і благодаттю Божою знайти спасіння. Це велике завдання величезної важливості, що вимагає дуже великих зусиль, не може початися і відбутися без досить простого діяння, яке ми сьогодні тут, у храмі, і у себе вдома повинні зробити — від щирого серця покаятися перед нашими рідними, близькими, знайомими, колегами в тих думках і тих вчинках, якими ми затьмарили себе по відношенню до цих людей.

Щиро і сердечно просимо одне у одного прощення і зі спокійною совістю, з легким від цієї дивовижної дії сердцем, увійдемо в спасенні дні Святої Чотиридесятниці. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю Великого поста после Литургии в храме Сретения Господня в Жулебине г. Москвы

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Ермогена после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в пятницу первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в четверг первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Сретенском ставропигиальном монастыре г. Москвы

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському соборі м. Москви

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Храмі Христа Спасителя