Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Заіконоспаському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Заіконоспаському ставропігійному монастирі
Версія для друку
14 березня 2019 р. 16:55

14 березня 2019 року, у четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням у Заіконоспаському ставропігійному чоловічому монастирі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із словами проповіді.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

«Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму» — ці слова ми повторюємо багато разів під час богослужіння, читаючи молитву преподобного Єфрема Сіріна. Чому ж у цьому проханні йдеться про терпіння? Терпіння — це якість, яка допомагає людині, насамперед, досягати поставлених життєвих цілей. А без терпіння неможливо досягати своїх цілей, великих чи малих, бо будь-яка мета досягається працею, а праця завжди вимагає терпіння. Потрібно мати терпіння, щоб дійти до мети. Ось так і влаштовується наше життя, значною мірою завдяки цій чудовій людській якості — терпінню.

Але терпіння має і духовний вимір. Звісно, преподобний Єфрем Сірін, включаючи тему терпіння у свою молитву, мав на увазі саме цей духовний вимір. Що ж це означає? А це означає, що кожна людина, спілкуючись з іншими людьми, піддається, більшою чи меншою мірою, впливу з їхнього боку. Вплив може бути позитивним, але буває і негативним. І негативний вплив частіше супроводжується вторгненням злого начала в нашу душу — через людей, через слова, через образи, через життєві ситуації. І для того щоб мати можливість відбивати ці спокуси, людина повинна мати терпіння, а отже, терпіння є силою.

Але коли ми говоримо про відбивання різного роду спокус, злих посилів і взагалі небезпечних впливів на нашу душу, ми маємо на увазі не тільки необхідність мати терпіння у боротьбі. Людина не може врятувати душу, якщо вона на зло відповідає злом, на неправду — неправдою. Навіть найнегативніші впливи, що їх справляють на нас, не повинні похитнути нашої віри і нашої вірності Господу.  І якщо потрібна відповідь на вплив з боку навколишнього світу, то ця відповідь не може нести в собі зло і неправду, бо тільки правдою і добром можна перемогти зло.

«Перемагайте зло добром», вчить нас слово Боже (див. Рим. 12:21). Ці слова, які нерідко проходять повз нашої свідомості, мають величезне значення для нашого життя, для нашого самопочуття, для досягнення того, що ми людською мовою називаємо щастям.

Людина не може бути щасливою, якщо від неї походить зло, бо зло повертається. Зло не може бути нашою реакцією на зло, звернене на нашу адресу. І якщо ми ясно усвідомлюємо, що єдиним способом подолання зла є добро, що навіть на зло ми повинні відповідати добром або хоча б нейтрально, якщо бракує сил на добро, то, безперечно, зміниться наше особисте життя. І ми відчуємо присутність благодаті Божої, бо жодна добра справа, жодне добре слово, яке ми вимовляємо, так само як і зле слово, зла справа, не проходять повз Божого промислу про нас.

Нехай Господь зміцнить нас у здійсненні добра навіть у тих обставинах, коли здається, що єдина правильна відповідь містить у собі зло. «Перемагайте зло добром», і хай допоможе всім нам Господь набратися сил, у тому числі протягом поприща Великого посту, щоб оволодіти цією мудрістю і знайти силу, яка допомагає перемагати будь-яку нечисту силу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя