Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту в Стрітенському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту в Стрітенському ставропігійному монастирі
Версія для друку
15 березня 2019 р. 08:15

14 березня 2019 року, у четвер першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського в Стрітенському ставропігійному чоловічому монастирі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

«Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння й любові даруй мені, рабу Твоєму». Цими словами святий преподобний Єфрем Сірін звертає наші серця до Бога з молитвою про здобуття перелічених чеснот. Але слід звернути увагу, що любов, яка в ряду цих чеснот стоїть на останньому місці, займає це місце не тому, що любов — найнезначніша чеснота, а навпаки, тому що це найпіднесеніша і найбільша чеснота. Це верхній ступінь сходів чеснот, що ведуть у Царство Боже.

Кожен на власному досвіді знає, як важко мати в серці любов до ближнього. Кровна спорідненість, сімейні узи створюють відповідні умови для того, щоб людина відкривала своє серце ближнім. Так буває і в житті сім'ї, і в житті відносно невеликих груп людей, об'єднаних спільними ідеалами, загальними трудами, як, наприклад, у чернечій громаді. Любов є чимось досить зрозумілим і реально здійсненним. Але як полюбити людину, яку ми називаємо ближнім, але яка насправді ближнім не є? Звідки взяти сили і як зробити так, щоб у серці дійсно була любов, а не вимучене бажання любити, за яким насправді не приховується нічого, крім гордині й бажання отримати в очах людей особливу повагу і вдячність?

Для того щоб полюбити людину, потрібно мати добре серце. Існує чудовий спосіб визначити, можеш ти полюбити іншу людину, чи може любов до ближніх стати надбанням у твоєму житті, чи ні. Відповідь на це питання може дати кожен: якщо в серці не відбивається біль іншої людини, якщо неможливо співчувати іншій людині (не з числа найближчих, а одній із тих, кого ми в церковному побуті і називаємо ближніми), — отже, полюбити ближнього неможливо.

Святий авва Дорофей, розмірковуючи на цю тему, сказав прості слова, які, можливо, допоможуть кожному милістю й благодаттю Божою здобути любов до ближніх. А рада авви Дорофея є такою: «Нікому не роби зла». Це перша і неодмінна умова. Ніяка любов не може виростати на грунті, удобреному злом. Це не добриво, це отрута, яка отруює людську душу. Якщо людина робить зло ближньому своєму, вона не здатна любити. І друга умова, яку дуже ясно сформулював преподобний авва Дорофей: «Навчись робити добро». Не роби зла, але навчися робити добро. Постав перед собою завдання робити добрі справи в тому масштабі, в тому обсязі, який для тебе можливий. Не потрібно ставити перед собою нездійсненні завдання, — але спробувати вирішити найпростіші, відштовхуючись від тих життєвих ситуацій, в яких ми опиняємося. І якщо ми зможемо поставити собі реальну задачу і виконати її, то отримаємо глибоке внутрішнє задоволення. Ми відчуємо здатність робити добро, отже, і любити іншу людину. Бо любов виростає не на порожньому місці — вона виростає тільки на тому грунті, який удобрений справами добрими, справами милосердя, які ми і називаємо справами любові.

Святоотцівські поради дуже прості. Для того щоб їх зрозуміти, не потрібно навіть закінчувати навчальних закладів (хоча, звичайно, вчитися потрібно, у тому числі в семінаріях, і по можливості добре). Але ніяких особливих знань не потрібно мати, для того щоб засвоїти такі прості, але важливі істини, які передають нам святі отці, допомагаючи знайти шлях до сходження на найвищий ступінь духовної досконалості — здобуття любові в серці до наших ближніх. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя