Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Різдвяне звернення Святішого Патріарха Кирила до телеглядачів

Різдвяне звернення Святішого Патріарха Кирила до телеглядачів
Версія для друку
7 січня 2021 р. 03:22

7 січня 2021 року, у свято Різдва Христового, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив із зверненням до телеглядачів.

Дорогі брати і сестри!

Сердечно вітаю всіх вас зі святом Різдва Христового!

Протягом тисячоліть Церква сприймає це свято як явлення в світ Світла істинного, що просвітлює кожну людини (див.Ін. 1:9). У світ холоду і темряви Господь приходить світлом і теплом, щоб просвітити і зігріти людей Божественною любов'ю. 

Минулий рік всім нам запам'ятався непростими випробуваннями. З особливою ясністю ми відчули крихкість і вразливість цивілізації, яка багатьом до того здавалася непорушною та міцною. Однак набагато міцнішою виявилася любов до ближнього. Ця любов простягалася від жертовного подвигу лікарів і медичних працівників до нелегкої праці волонтерів та щоденної турботи кожного з нас про тих, хто поруч.

Перебуваючи в ізоляції, ми гостро відчули, що означає залишитися без звичного живого спілкування, якого ніколи в повній мірі не зможе замінити спілкування віртуальне. 

Євангеліє донесло до нас дуже яскраві, сильні слова Ісуса Христа: «Я прийшов огонь кинути на землю, і як Я прагну, щоб він уже запалав!» (Лк. 12:49). Як розуміти ці слова? Про який вогонь може йти мова? Вогнем Спаситель називає любов, яку погасив диявол в людині після гріхопадіння і яку Христос знову запалює в серцях людей. Любов є найвірніша ознака Христа. Невипадково і своїм послідовникам Він каже: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Ін. 13:35). Протягом століть ми, учні Спасителя, намагаємося керуватися Його словами. У житті Церкви це означає, що кожен з нас покликаний перетворювати навколишній світ, перетворювати любов'ю і добротою, нести світло радості і втіхи людям. Для цього ж і не потрібні якісь особливі умови і обставини. У будь-якій ситуації — будь то карантин або ж нормальна повсякденність — можна знайти можливість зробити добру справу: відігріти серце близької людини добрим словом і увагою, вислухати і поспівчувати стражденному або ж перемогти в собі роздратування і не відповісти на різкість і грубість. 

Мені хочеться вірити, що в новому році, пам'ятаючи про уроки минулого, ми з ще більшим трепетом і уважністю будемо ставитися один до одного. Нехай же світло різдвяної зірки, тепле і зігріваюче світло являння Бога в світ, завжди перебуває з нами. Зі святом, дорогі мої! Зі святом Різдва Христового!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами