Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 23-ю по П'ятдесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 23-ю по П'ятдесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
28 листопада 2021 р. 14:54

28 листопада 2021 року, в неділю 23-ю після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина та Святого Духа!

Сьогодні під час Божественної літургії нам було запропоновано читання з Послання апостола Павла до Ефесян (Еф. 2:4-10). Це зовсім невеликий уривок, але в цих віршах міститься щось, що відкриває нам суть євангелії і суть християнського життя. Я нагадаю ці слова: благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, Божий дар, щоб ніхто не хвалився.

Давайте вдумаємось. Апостол каже, що нас спасає Божа благодать. Можна робити багато добрих, чудових справ: правильно влаштовувати життя держави, чесно працювати на підприємствах, нікого не ображати, обробляти землю. Все це є дуже цінним для людського співжиття, але все це не може привести нас у Божественне Царство, бо справи нас не спасають. Вони забезпечують наше земне життя комфортом, благополуччям, безпекою, що, звичайно, дуже важливо, але це не має прямого відношення до спасіння нашої душі. Тому що ввести людину в Божественне Царство не може жодна справа людська, лише сила Божественна: благодаттю ви спасені.

Ну, а де тут людина? Благодать — це Божественна сила. Як треба жити, працювати, діяти, щоб благодать спасла тебе? Адже під лежачий камінь вода не тече, і Божа благодать не діє автоматично. Ось апостол і каже нам: благодаттю ви спасені через віру.

Віра є неодмінною умовою засвоєння Божественної благодаті. Жодна благодать Божа не врятує людину, якщо немає віри. Справді: ну, не вірить людина в Бога, не вірить у жодну благодать, — як же може благодать вплинути на того, хто заперечує і Бога, і благодать, і Божественну допомогу? Віра — неодмінна умова, це частина величезного шляху до спасіння, яку ми проходимо самі. Благодать рухає нами, як порив вітру. Але щоб порив вітру рухав вітрильне судно, потрібне вітрило, треба щось підставити під цю міць, під цю силу, і таким вітрилом стають наші добрі справи.

При цьому ми повинні пам'ятати, що благодаттю ви всі спасені через віру, і це не від вас, Божий дар, щоб ніхто не хвалився. Про які ж справи говорить Господь? І які справи можуть стати таким вітрилом, наповнюючи яке, сила Божественної благодаті несе нас за цим життям і тим більше після смерті приводить душу нашу до Божественної обителі? Не просто справи. Пропилососимо ми будинок чи ні, це нічого не означає з погляду нашого спасіння. Але якщо ми навіть через наше домашнє діяння комусь допомагаємо, то тим самим сприяємо тому, щоб вітрило наповнювалося Божественною благодаттю.

Чому? Тому що, як говорить Слово Боже, віра без справ мертва (Як. 2:20). Спасає людину Божественна благодать — спасає за вірою. Але віра може бути формальною і не мати жодного значення для людини. Тому вибудовується чітка лінія: благодать спасає — благодать спасає за вірою — а віра має підкріплюватись справами. Без цієї триєдиної сили не може людина гідно пройти життя і тим більше не може увійти до Царства Небесного. Віра дає змогу отримати благодать, але віра, яка підкріплюється нашими добрими справами.

Так в одному апостольському тексті — вся таємниця спасіння. Навіть якби ніхто з нас нічого більше не знав, а лише знав і правильно розумів цей текст, тим більше міг би реалізувати його у своєму житті, то двері перед нами відчинені, ми на порозі Божественного Царства. Жодних премудростей, жодних багатотомних філософій, жодного наукового аналізу — все гранично просто і зрозуміло і людині досвідченій, глибоко освіченій, і людині середніх здібностей, і навіть зовсім простій. Всім дано у цих словах, адже Господь не визначає нас до спасіння за освітнім цензом, за нашим становищем у суспільстві чи за іншими показниками, які так важливі в цьому житті, але не мають значення для спасіння. Благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, Божий дар: не від справ, щоб ніхто не хвалився.

Ось і сьогоднішнє Євангельське читання (Лк. 10:25-37) невипадково поєдналося з апостольським не від справ. Самарянин, ідучи з Єрусалиму до Єрихону, побачив нещасного, що лежав, побитий розбійниками, — пограбований, закривавлений, нікому не потрібний. І підійшов до нього самарянин, зробив те, що необхідно було зробити: промив рани, полив їх вином і єлеєм — так дезінфікували рани в той час, а ще заплатив за готель, до якого поселив людину після звершеної справи милосердя. Невипадково з'єдналися два тексти: благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, Божий дар: не від справ, щоб ніхто не хвалився, і водночас розповідь про добру справу. А чому? А тому, як стверджує слово Боже, віра без справ мертва.

Жодної віри без добрих справ бути не може. Ми не спасаємось нашими добрими справами. Адже що наші добрі справи перед величчю вічності, перед цими незвіданими світами, які чекають на людину? Що наші добрі справи навіть перед величчю космосу? Адже Божественне Царство більше, ніж космос. Ми навіть уявити не можемо, у нас немає мірила, критерію, яким ми могли б оцінити велич цього майбутнього життя. Але, виявляється, все так просто: щоб до цієї величі доторкнутися, щоб до неї увійти, треба мати віру і робити добрі справи, якщо ми зрозуміємо те, що сьогодні почули, якщо поставимося до нього не як до чергової проповіді в церкві, але як до слів, через які виражена сама сутність Євангелія, сама суть нашої віри.

Господь навчає нас, що спасіння приходить лише Його Божественною силою, лише благодаттю у відповідь на наші добрі справи. І нехай допоможе всім нам Господь поєднувати дію Його великої сили, Його благодаті, яка спасає нас, з нашими крихітними, незначними, але, тим не менш, добрими справами, навіть у крихітності своїй, угодні Богові. І якщо навчимося так жити, то благодать, та сама благодать, яка спасає людину, доторкнеться і до нас, слабких і грішних людей, засмучених багатьма турботами, проблемами, залученими до круговерті сучасного життя, але все-таки з вірою в серці. І якщо ця віра буде підкріплюватися справами, то і благодать Божа, незважаючи на нашу обмеженість і слабкість, подібно до сильного пориву вітру віднесе нас у Божественне Царство. І ця подорож почнеться вже тут, у нашому житті, коли ми зуміємо усвідомити, що є найголовніше, коли ми зуміємо побудувати правильну для себе систему цінностей і відповідно до цього умонастрою, який породжує слово Боже, влаштуємо і наше повсякденне життя. Хай береже всіх нас Господь і нехай допомагає нам іти по життю таким чином, щоб, поєднуючи віру і добрі справи, мати надію на вічне життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя