Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь після Літургії у Спаському кафедральному соборі м. Пензи

Патріарша проповідь після Літургії у Спаському кафедральному соборі м. Пензи
Версія для друку
19 червня 2022 р. 15:34

19 червня 2022 року, в Неділю 1-у після П'ятидесятниці, Усіх святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію у відродженому Спаському соборі м. Пензи. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

У сьогоднішньому євангельському читанні (Мт. 10:32-33, 37-38; 19:27-30) ми чуємо такі слова Самого Господа: «Хто сповідає Мене перед людьми, того і Я сповідаю перед лицем Мого Отця Небесного». А що таке сповідання? Про яке сповідання йдеться у цій цитаті зі Святого Письма? Тут напрошується інше слово, яке може прояснити сенс слова "сповідання", — слово "вірність". Хто Мені вірний, тому і Я буду вірний перед лицем Мого Отця Небесного. Вірність Господу — ось що таке сповідання.

В епоху гонінь на християнство, які в перші три століття відрізнялися особливою жорстокістю, сповідниками називали тих, хто зазнав мук на допитах і не зрадив Христа, але не був умертвлений. Тих, кого вбивали, називали мучениками, а тих, хто повною мірою виявив вірність Спасителю, але з якихось причин не загинув від катувань, називали сповідниками. І це чудове розуміння слова «сповідник» як того, хто виявив вірність, пройшло через всю історію Церкви.

Ми знаємо, що в недавньому минулому, коли і в Пензі, і по всій нашій країні руйнували храми, коли безбожжя стало якоюсь державною релігією, силою нав'язуваною народу, адепти цієї нової релігії дуже часто вбивали тих, хто не приймав їхніх переконань. Жертви гонінь ставали мучениками, а ті, кого катували, але не вбивали, ставали сповідниками. Сьогодні ці мученики і сповідники нашої землі — як яскраві зірки на Божественному небосхилі. І, подібно до того як у погану погоду, за відсутності будь-яких навігаційних систем досвідчений мореплавець може по зірках визначити вірний курс, так і ці зірки, що сяють на Божественному небосхилі, допомагають нам, сучасним людям, обирати правильний курс або, як тепер кажуть, правильну життєву. траєкторію — як іти та куди йти.

Подвиг сповідників є найяскравішим свідченням того, що християнство і віра незнищенні. Які страшні гоніння у давнину! Які спроби тотального знищення віри в нашій країні силою могутньої держави! І що ж? На цьому самому місці, де стояла якась статуя, що проголошувала «світле майбутнє», поза всякою вірою в Бога, сьогодні — величний кафедральний собор. І коли я переступив його поріг, осінив себе хрестом, я сказав: це Боже чудо! А як багато таких чудес відбулося на нашій землі! Хіба це не доказ того, що Бог є? Могутні сили наддержави були спрямовані на те, щоб назавжди викорінити будь-яку віру, і не лише словом, не лише переконанням, а й засланнями, стратами, репресіями. Та й коли епоха репресій минула, хіба міг високий начальник уголос сказати, що він у Бога вірить? Його б негайно зняли з роботи! І ось після всіх цих випробувань ми з вами молимося у новозбудованому величному кафедральному соборі вашого чудового міста Пензи. Хіба це не знак Божої присутності у людській історії? Які ще потрібні свідчення? Які докази? Всякий нині збудований храм — це свідчення вірності Господу і Спасителю, тієї самої вірності, якій були віддані святі апостоли, мужі апостольські, мученики, сповідники. Але й сьогодні, хоч і без будь-яких мук, від нас вимагається вірність Господу, яку ми повинні виявляти насамперед у своїх поглядах на життя. 

Ми повинні зрозуміти, що заповіді, які дає Бог, — це не просто заборони, не якісь неприємні рамки, що обмежують нашу свободу, а умова нашого благополуччя і щастя. Наприклад, заповідь «не кради», вона зараз дуже актуальна. Багато хто бере те, що їм не належить, але крадіжкою це не вважають, мовляв, нічого особливого, взяв і взяв, кому я щось погане зробив? А заповідь каже: не кради! Це означає, що на вкраденому ніколи жодного благополуччя не побудуєш, хоч би як ти намагався пояснити правомірність своїх вчинків. Це Божий закон: не кради, і крапка. І давайте скажемо прямо: яким би було наше життя, якби ми всі чітко і послідовно, з повним розумінням важливості виконання цієї заповіді, по ній жили!

Ну, або інша заповідь: «не створи перелюби». Що це означає? Не зраджуй ні чоловікові, ні дружині, живи в чистому та світлому шлюбі. Але сучасна масова культура виключає цю заповідь, іронізує над нею, пропонує інші моделі стосунків між чоловіками й жінками, і вже тому така культура стає небезпечною для людського співжиття. Як порушення заповіді «не кради» руйнує життя суспільства, так порушення заповіді «не створи перелюби» руйнує шлюб. І той, хто вчиняє цей гріх тихенько, так, щоб друга половина нічого не дізналася, і той, хто відкрито це робить, — кожен повинен пам'ятати, що порушення цієї заповіді до щастя не веде.

Багато хто знову скаже: «Та що це таке Патріарх сьогодні каже? Все ж таки так живуть! Подивіться: практично у всіх фільмах є подібні сцени, які не вкладаються в цю заповідь». Відповідь проста: а що творилося за часів апостолів? Поганські культи провокували людську розпусту, і Римська імперія поринула у стихію, де жодні моральні принципи не працювали. Велика імперія мала весь цивілізований світ, на найвищому рівні наука, культура, мистецтво, армія, організація життя, внутрішня і зовнішня політика… Здавалося, у цієї імперії не буде кінця, але всередині була червоточина — червоточина людської гріховності. Саме вона й занапастила великий Рим, а не напади варварів. З легкістю імперія відбивала б усіх варварів, якби життя людей було консолідованим, якби народ був консолідований.

Ще раз хочу сказати, що мої слова можуть здатися комусь незрозумілими, дивними, але ж це не мої слова! Я говорю вам слова Божі, це Божий закон, а я як Патріарх зобов'язаний про цей закон говорити для того, щоб цілісним було життя особистості, щоб міцними були наші сім'ї, а звідси щоб міцним був увесь наш народ. А як ми потребуємо сьогодні цієї консолідації, зосередження всієї нашої нації перед лицем величезних зовнішніх небезпек! Ми повинні бути сильними, але сильна людина не може бути слабкою в особистому житті. Все пов'язано, одне з одним, із самого дитинства і до труни. Ось тому, мабуть, Господь, прихиливши милість Свою, і дав сьогодні можливість будувати храми. Ніде, ні в Європі, ні в Америці нові храми не будуються, вони людям більше не потрібні. Вони закриваються, перепрофілюються, причому іноді замість храмів з'являються майданчики для танців та інші розважальні установи. А ми, на жах того самого світу, який нас зрозуміти не може, будуємо Божі храми. Ми — це Росія XXI століття. Хіба це не Боже чудо? Ми, що пройшли через всі ці гоніння, через усю цю безбожну ідеологію, ми як народ підбадьорилися і будуємо храми, і зростає в нас почуття любові до Батьківщини. І ми бачимо, як нині наші молоді хлопці захищають Росію на полі бою. Наші священики, які опікуються нашими воїнами, розповідають мені про дивовижні приклади мужності, самопожертви, здатності життя своє покласти за друга свого. Звідки це? Не від високої зарплати, не від заохочень начальства, не від бажання просунутися по службі, а від внутрішнього морального почуття, вихованого православною вірою. на жах того самого світу, який нас зрозуміти не може, будуємо Божі храми. Ми – це Росія XXI століття. Хіба це не Боже чудо? Ми, що пройшли через всі ці гоніння, через усю цю безбожну ідеологію, ми як народ підбадьорилися і будуємо храми, і зростає в нас почуття любові до Батьківщини. І ми бачимо, як нині наші молоді хлопці захищають Росію на полі бою. Наші священики, які опікуються нашими воїнами, розповідають мені про дивовижні приклади мужності, самопожертви, здатності життя своє покласти за друга свого. Звідки це? Не від високої зарплати, не від заохочень начальства, не від бажання просунутися по службі, а від внутрішнього морального почуття, вихованого православною вірою. 

Нехай Господь допоможе всім нам зберегти нашу віру. Не просто як частина фольклору, як кажуть деякі, або навіть більш піднесено, частина народної культури. Ні, це не фольклор і не культура, а це найголовніший вимір життя людини, тому що саме цей вимір поєднує людину з Богом, а через це поєднання зміцнює наш зв'язок — безкорисливий, здатний на жертву — з іншими людьми, ідеалом якого є Богом заповідана любов. Хай допоможе всім нам Господь зростати у вірі, у любові, у здатності допомагати один одному, у здатності долати наші гріхи та наші погані вчинки. І якщо щось сталося, ні в якому разі не треба себе виправдовувати, нехай захистить нас Господь від цього небезпечного самовиправдання. Дайте совісті свободу, і вона вас навчить, якщо тільки ви не заглушатимете її голос своїми міркуваннями, алкоголем чи ще чимось. Совість завжди винесе свій суд, і якщо будемо жити за сумлінням, за Божественними заповідями, якщо зміцнюватимемо любов один до одного, а в суспільному просторі солідарність (використовуючи не церковне, але правильне слово), тобто взаємну підтримку та здатність разом вирішувати найважливіші завдання, які сьогодні стоять перед Росією, то, дійсно, життя наше змінюватиметься на краще. А якщо не забуватимемо Бога, то Господь буде з нами. 

Закликаю благословення Боже на всіх вас, на ваші сім'ї, на ваших рідних і близьких. Хай береже вас Господь у вірі православній, у мудрості, в любові, у чистоті і, найголовніше, у здатності здійснювати добрі справи, без яких розвалюється будь-яке людське співжиття, чи то сім'я, суспільство чи навіть держава. Живучи так, ми, безсумнівно, виконаємо те, що вимагає від нас Господь, і матимемо надію, що після закінчення нашого земного життя будемо виправдані великим і абсолютно справедливим Божим судом. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя