Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила у Неділю 5-у Великого посту після Літургії у храмі Преображення Господнього у Комунарці м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила у Неділю 5-у Великого посту після Літургії у храмі Преображення Господнього у Комунарці м. Москви
Версія для друку
2 квітня 2023 р. 16:36

2 квітня 2023 року, у Неділю 5-у Великого посту, преподобної Марії Єгипетської, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у храмі Преображення Господнього у Комунарці м. Москви. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих з Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина та Святого Духа!

Сьогодні нашій увазі було запропоновано Євангеліє, в якому Господь говорить про владу та багатство (Мк. 10:32-45). Багатство — це те, чого людина прагне, це те, з чим нерідко пов'язуються помисли і навіть саме цілепокладання життя. Але Господь не відкидає багатство, як Він не відкидає і владу, а влада зазвичай є синонімом багатства, адже багатство нерідко веде до набуття владних повноважень над іншими людьми.

То що Господь сказав учням, які сперечалися, хто з них більший? Кожен хотів бути ближче до Спасителя, кожен хотів бути більшим, але Господь відкидає їхні думки. Він не сказав, хто з них більший чи хто менший, — говорить Господь зовсім про інше. Адже і все вчення Спасителя, яке мали б знати Його учні, ніяк не пов'язане з тим, щоб допомогти людині знайти багатство чи владу. Ні влада, ні багатство не є цінними в Божих очах — у тому сенсі, в якому вони мають ціну для тих, хто прагне багатства і влади. Справді, і багатство, і влада підносять людину, роблять її здатною керувати іншими, але ці можливості він нерідко використовує лише заради свого особистого блага.

Сьогоднішнє євангельське читання має допомогти зрозуміти людям, які хочуть бути у владі і не проти мати багатство, що все це Богом не заперечується і не засуджується. Господь не каже: якщо станеш багатим, то неодмінно загинеш, або: якщо опинишся при владі, нема чого тобі робити серед Моїх учнів. Нічого подібного! Спасіння відкрите і для тих, хто має владу і багатство, і, звичайно, для тих, хто не має ні того, ні іншого, причому останнім врятуватися легше, тому що менше спокус і більше смирення.

Ця мудрість, найбільша божественна мудрість, має цілком особливим чином сприйматися сьогодні нашим народом, нашим суспільством, нашою державою. Тому що, з Божої милості, ми вийшли зі смуги бідності, ризиків, утисків. Деякі ризики зберігаються, але не настільки критичні і руйнівні для людської свідомості, як буває тоді, коли країна не має ні сил, ні можливостей.

Сьогодні Росія стала справді сильною державою, здатною відповісти на виклики та ризики, звернені на її адресу. Також і народ стає сильнішим, а багато людей більш заможними. Але в багатстві міститься якась спокуса, тому що багатство паморочить голову, призводить до завищеної самооцінки, так що людині починає здаватися, що вона, маючи багато, може над багатьма виявляти свою владу, що вона не така, як інші. Ці психологічні, моральні наслідки багатства є згубними для людської душі, і про це свідчить сьогоднішнє Євангеліє. 

А якщо багатство спрямовується на благо людей? Звичайно, багата людина не житиме в бідності, не житиме гірше за інших, але вона повинна розуміти, що багатство їй дав Бог, що це не її власність, але дар Божий, яким він повинен розпорядитися. Якщо ж багатий розпорядиться виключно на свою користь, то буде засуджений, і ніяке багатство там, за гробом, не допоможе, коли поведуть його не на те місце, в яке він хотів би піти.

Так от, багатство дається для того, щоб насамперед робити добрі справи. Ми знаємо приклади з нашої вітчизняної історії, коли дуже багаті російські купці робили так багато добра, що іноді і про себе забували, і на їхньому добрі створювалася економічна міць Росії. Ось якщо сьогодні, в тому числі завдяки теперішньому євангельському читанню, люди заможні зрозуміють, що багатство — це велика відповідальність, то, можливо, через це багатство справді здобудуть спасіння. А через багатство багатьох може прирости загальний добробут народу, а разом із благополуччям народу — його безпека, його незалежність, його свобода.

Тому сьогодні особливе слово до тих, хто може послужити людям, у тому числі своїм майном, своїми коштами, хто може більше, ніж інші, допомогти державі в наш непростий час. Але головне — кожен, хто має достатньо коштів, у кого їх більше, ніж необхідно для найблагополучнішого життя, має пам'ятати про велику відповідальність, яку їм дав Бог через багатство. І дай Бог, щоб ніяке багатство не стало спокусою, руйнівною для людини та згубною для її душі.

Ці думки повинні допомогти багатьом людям, які, живучи в умовах благополуччя, прагнуть стати ще біль заможними, ще багатшими. Кожен повинен сказати самому собі: зі збільшенням багатства приростає моя відповідальність, а якщо моє багатство багаторазово перевищуватиме мою відповідальність, то багатство буде мені в смерть, а тоді вже краще не було б ніякого багатства. Адже смерть може бути не тільки там, за гробом, але й тут, за життя! Як часто ми чуємо про те, що люди розоряються, як багатий все втрачає і стає бідним. Або через дурість, або помилково, або по дії зловмисників, або потрапляючи у важкі життєві обставини — різні є причини втрати багатства, і тому кожна заможна людина повинна пам'ятати, що виправдається перед Богом тільки тоді, коли від його майна та від його можливостей буде надавати допомогу іншим людям. 

Адже сьогодні багато таких людей. Важко говорити про те, що в такому багатому місті, як Москва, є безпритульні, є ті, хто голодує. У той час, коли ми всі жили набагато бідніше, не було голодуючих, не було безпритульних, а зараз, коли ми стаємо багатшими, з'являються й ті, й інші. І дай Бог нам усім не втрачати почуття відповідальності, особливо коли ми набуваємо матеріальних цінностей, адже з приростом особистого багатства зростає і особиста відповідальність перед Богом, перед Церквою, перед народом. 

Я дуже хотів би, щоб сьогоднішні мої слова були не тільки почуті — а їх почують багато людей через засоби масової інформації, — але щоб вони були прийняті і розумом, і серцем. Щоб ті, хто почув, усвідомили найголовніше: через багатство можна не тільки загинути, але й врятуватися, якщо багатство служить не тільки на благо тому, хто їм володіє, але й допомагає багатьом іншим людям. 

Ось і Церква наша сьогодні покликана здійснювати соціальну роботу. Що ми маємо на увазі під цією соціальною роботою? Та насамперед допомогу тим, хто нашої допомоги потребує. І сьогодні ми маємо відповідні структури — на загальноцерковному рівні, на рівні Патріархії, на єпархіальному; але й кожна парафія повинна займатися справами благодійності, особливо така заможна, як та, в якій ми зараз перебуваємо. Необхідно надавати допомогу тим, хто потребує, в першу чергу, потребуючим прихожанам, і не тільки прихожанам, але й усім тим, хто міг би через нашу милостиню звільнитися від гніту бідності та безладдя. 

Хай допоможе нам усім Господь саме так, а не лише на словах і не лише через відвідування храму, здійснювати своє християнське покликання. І віримо, що саме така милостиня і така чеснота допоможуть нам здобути Божественну милість, у тому числі в день Страшного Божого суду. Нехай Господь перебуває Своєю благодаттю, Своєю милістю, Своєю любов'ю з усіма нами. Амінь. 

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 13-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя