Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Великого вівторка в Іоанно-Предтеченському монастирі

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Великого вівторка в Іоанно-Предтеченському монастирі
Версія для друку
9 квітня 2012 р. 20:33

Увечері 9 квітня 2012 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню Великого вівторка в Іоанно-Предтеченському ставропігійному жіночому монастирі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваше Високопреподобіє, матушко Афанасіє! Дорогі отці, браття й сестри!

Усіх вас щиро вітаю з Великим понеділком. Цим днем розпочинається поприще Страсної седмиці, абсолютно особливий період життя християнина. Це той відрізок часу, який дозволяє нам думкою, духовно доторкнутися до всього того, що сталося в Єрусалимі, до того, що передувало Воскресінню Христовому і що зумовило через Жертву Христа Спасителя спасіння роду людського.

Проникаючи духовним поглядом у пережиті дні, осягаючи їх зміст, ми відкриваємо для себе дещо дуже важливе. Читання сьогоднішнього дня присвячені двом темам — лицемірства й суду, і ці теми пов'язані одна з одною. Лицемірство є двоєдушністю, коли людина живе для себе одним життям, одними думками, а представляє зовні інший спосіб життя, інші слова, інші думки.

Сказане не означає, що кожен повинен відкривати свою душу нарозхрист перед першим-ліпшим. Це не означає, що людина має бути наївною. Іноді обставини життя не дають нам можливості бути щирими з усіма, хто нас оточує. І Господь ніде й ніколи не закликав нас до того, щоб ми відкривали душу свою тим, хто навколо нас. Більш того, Він попереджає нас про те, щоб ми були мудрими, обережними, щоб не кидали своїх перлин перед свинями, тому що свині можуть накинутися й розірвати (Мф. 7:6). Господь закликає нас бути мудрими, як змії, і одночасно невинними, як голуби (Мф. 10:16).

Тоді що ж означає лицемірство, яке так сильно засуджується Спасителем, особливо у переддень Його страждань? Лицемірство є обманом, навмисним обманом, коли ми вводимо в оману інших, створюючи неправильне про себе уявлення, певний образ, якого насправді не існує. Лицемірство завжди переслідує конкретну мету — або зробити кар'єру, або отримати гроші, стати багатим, або домогтися влади; саме таку поведінку Господь і засуджує.

Але зовсім особливо, грізними словами Він засуджує фарисеїв, і ви щойно чули ці слова з Євангелія від Матфея (Мф. 22:15 — 23:39). Він засуджує їх за лицемірство, яке виявлялося в найбільш чутливій галузі людського життя — у сфері релігійній, у сфері відносин людини з Богом. Тут будь яке лицемірство стає не просто гріхом, а сугубим гріхом; і на прикладі фарисеїв ми розуміємо, наскільки небезпечно лицемірити в духовному й релігійному житті.

Але ж буває так, що людина виконує зовнішні церковні приписи, постує, до храму ходить, іноді навіть хизується своїми «досягненнями», створюючи певне неправильне про себе уявлення. Але будь-яке лицемірство у релігійному житті є фарисейством — тим самим, яке грізно засудив Спаситель.

Ці повчання Господа нашого, що викривають лицемірство, пов'язані з темою суду. Суд — це явлення Божої правди, на суді не може бути ніякого лицемірства. На Божому суді ніхто не може тебе захистити, жодна людина, як ніхто не може й обмовити. Усі людські хитромудрощі не мають ніякої сили на суді Божому. Тільки Господу відоме таємне й сокровенне, що є в людському серці, і суд Божий не є судом людським, бо Бог прозріває внутрішнє життя так, як не дано прозріти жодному сторонньому спостерігачеві, навіть найбільш уважному й мудрому. Якщо лицемірство є спробою ввести в оману інших людей, то суд — явлення правди Божої — позбавляє людину будь-якої маски.

Невипадково повчання Христа Спасителя у переддень Його страждань пов'язані саме з цією темою, тому що в ній як у фокусі концентрується найнебезпечніше, що є в духовному житті людини, — брехня, що стає другою природою, що проникає і в свідомість, і в серце людини і підкорює його волю.

Навчені великими словами Спасителя, які ми щойно чули, принесемо покаяння перед Господом — ми маємо таку можливість протягом цієї Страсної седмиці. Якщо хтось діяв, як стародавні фарисеї, якщо когось гризе совість, якщо наші стосунки з Богом і ближніми сповнені неправди, яку ми так ретельно намагаємося видати за правду, — принесемо щире покаяння, пам'ятаючи про те, що гріх, у якому ми розкаялися, не буде нам поставлений і на Страшному суді і що тільки через покаяння лежить шлях до виправдання нас у світлі правди Божої на Його Страшному суді. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий вівторок після Літургії в Високо-Петровському ставропігійному монастирі

Патріарша проповідь напередодні Великого Вівторка в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

Патріарша проповідь у свято Входу Господнього в Єрусалим після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь в Неділю 5-ту Великого посту після Літургії в храмі Воскресіння Христового в сел. Воскресенське

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після Літургії в Благовіщенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь в Неділю 3-тю Великого посту після Літургії в храмі свт. Стефана Пермського в Південному Бутові м. Москви

Патріарша проповідь в Неділю 2-гу Великого посту після Літургії в московському храмі св. блгв. кн. Олександра Невського в Олександрівці

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю Торжества Православ'я після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі Торжества Православ'я після всеношної в храмі благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні