Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь в Неділю Хрестопоклонну

Патріарша проповідь в Неділю Хрестопоклонну
Версія для друку
4 квітня 2021 р. 15:31

4 квітня 2021, в Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиту поблизу Передєлкіно. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Святителю Феофану належать слова: «Краще постраждати в цьому світі і в цьому житті, ніж страждати в житті вічному», — він їх вимовив, розмірковуючи про сенс людських страждань.

Дійсно, немає жодної людини, яка б не проходила через страждання, через якісь муки, навіть будучи зовні досить благополучним і щасливим; не кажучи вже про тих, хто і зовні неблагополучний, нещасливий, хто хворіє, бідує, хто стає інвалідом і, нарешті, виявляється на смертному ложі — все це страждання, які є в нашому житті.

Бог не робить нічого, що не є благо, тому що Він є Любов. Будь-яке страждання і зло — не з волі Божої (тому що не Бог творець зла), але з волі людської. І ми знаємо зі Священного Писання, з чого все почалося, — з того, що перші люди відмовилися від життя за Божим законом, порушили Божественну заповідь, а тому були віддалені від спілкування з Богом і позбавлені Божої благодаті, яка захищала їх від будь-яких хвороб і скорбот. Сповненність Божественної благодаті спопеляла будь-яку можливість здійснення зла як людьми, так і оточуючими їх тваринами. Все було в гармонії, у взаємній згоді, і все було зруйновано людським гріхом. Тому первинно не страждання, а первинний гріх, а значить, шлях позбавлення від страждань лежить через подолання гріха.

І ось про які аналогії тут, може бути, слід задуматися. У числі страждань, які випадають на долю людини, — осуд, взяття під варту, в'язниця, важкі роботи; це максимальний прояв людського нещастя, особливо в поєднанні з хворобами, внутрішніми скорботами. Але ж не від хорошого життя ці скорботи спіткають людину, а як результат скоєння злочину, порушення закону і правопорядку. І для того щоб людина розкаялася, для того щоб з неї було знято будь-яке звинувачення, вона й проходить через покарання, адже взяття під варту, тюремний термін — це і є покарання за скоєний злочин.

А для чого випробувати людське здоров'я, волю, для чого надривати людську психіку? Навіщо проводити людину через скорботу у відповідь на вчинений ним злочин? Все це вкладається в якусь логіку людського життя, але має і більш глибокий зміст, тому що взяття під варту має на меті не просто покарання, а виправлення людини. Що толку, якщо людина буде покарана, але не виправиться — як ми знаємо, нерідко так і буває? Але справжнє покарання людини після скоєного ним злочину має на меті виправлення.

Що ж це означає? Це означає, що людина повинна спокутувати стражданням свою провину, свій злочин, свій гріх. І якщо це справедливо і укладається в логіку людського буття стосовно кожного з нас, то наскільки ж все це справедливо по відношенню до всього людства, яке було затьмарене вчиненням первородного гріха! А після первородного гріха — які величезні, до небес, гори всякого беззаконня і зла були здійснені по людській волі! І як же все це могло бути прощено людству без спокути? 

Господь, являючи невимовну любов до Свого творіння, приймає на Себе цю муку. Він Самого Себе, в Сині Свому Єдинородному, віддає на муки, на страшну ганебну смерть, яка і повинна була спокутувати людські гріхи й дійсно їх спокутувала. Ось в чому сенс того, що було звершено на хресті. Звичайно, це найбільша Божественна таємниця, але в кінці кінців, Мої шляхи — не ваші шляхи, говорить Господь (Іс. 55:8). Дійсно, шлях Божий — це не шлях людський, і як нам, що йдемо нашими дрібними стежками, зрозуміти велич Божественного шляху? Але все-таки щось нам відкривається, в тому числі через слово Боже, і ми розуміємо, що хрест, страшні муки і кара, які приймає Син Божий і Син Людський, Господь наш Ісус Христос, є не що інше, як спокутування, яке могло дійсно спопелити гріх всього людського роду, —  і Господь зробив все це.

Сьогодні ми згадуємо Його хрест, Його страждання, ми схиляємося перед Його хрестом і, як завжди, молимося про своє. Так вже створена людина — навіть опускаючись на коліна перед хрестом, ми молимося про своє. Але, опускаючись на коліна перед хрестом, потрібно в першу чергу подякувати Господу за Його жертву, за Його любов до всіх нас, через яку ми отримали порятунок і спокутування наших власних гріхів.

Саме хресту присвячується третя неділя Великого посту, що знаходиться в самому його центрі, а також подальша Хрестопоклонна седмиця, як ми називаємо її по-слов'янськи. Все це повинно допомогти нам через роздуми, молитви, читання Святого Письма не тільки зрозуміти, але й відчути ту Божественну силу, яка доторкнулася до роду людського й кожному з нас через страждання Сина Божого принесла визволення.

Нехай переживання Хрестопоклонної седмиці зміцнять нас у вірі, а також і в розумінні того, що скорботи, які в нашому житті трапляються, необхідні, як необхідна була найбільша скорбота Спасителя, прикутого до хреста на Голгофі. Випробування і скорботи не повинні надломлювати людини, тим більше позбавляти її віри. А якщо починається хоч мале коливання віри, яке часто супроводжується словами «Господи, де ж Ти? Якби Ти був, то цього б не сталося!», — то, як тільки це диявольська спокуса торкнеться нашої свідомості, подивимося на хрест і зрозуміємо, що Спаситель світу найбільше постраждав, щоб спокутувати людські гріхи. А тому, може бути, і наші скорботи Господь попускає для того, щоб вже тут, на землі, ми спокутували свої гріхи і були гідні увійти в Його Божественне Царство.

Хрестом захищаючи себе від всякого зла, від будь-яких сумнівів, від всяких коливань в вірі, будемо з надією на волю Божу йти по життєвому шляху, пам'ятаючи про те, що життєві випробування не посилаються нам безглуздо. У кожній скорботі, через яку ми проходимо, є сенс, і він пов'язаний в першу чергу зі спокутою наших особистих гріхів, щоб, залишивши всі ці гріхи тут, ми могли б чистими і світлими увійти в Царство Божественної слави. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь в Неділю Хрестопоклонну

Патріарша проповідь у Неділю 2-у Великого посту

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в понедельник первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в понедельник первой седмицы Великого поста после утреннего богослужения в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла перед чином прощения в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь в Неділю про Страшний Суд