Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
18 жовтня 2023 р. 16:21

18 жовтня 2023 року, в день пам'яті святителів Московських, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. У богослужінні взяли участь делегати ІІІ Міжнародного з'їзду регентів та півчих Руської Православної Церкви. Після закінчення Літургії Святіший Владика звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Усіх вас, дорогі Преосвященні владики, отці, брати і сестри, всіх, хто сьогодні був у храмі і молився разом з нами, щиро вітаю з цим чудовим днем.

Сьогодні у храмі молилися люди, які, будучи мирянами, присвятили себе Господові. Присвятили себе різним служінням, які можуть виконувати в Церкві миряни, але насамперед чудовому служінню — прикрасі храмового богослужіння церковним співом. Радію тому, що сьогодні ви всі разом зібралися під склепіннями головного храму Руської Православної Церкви, і, дивлячись на вас, не можу не сказати про те, яке велике значення має у житті Церкви служіння мирян — не робота, а саме служіння.

Коли людина вступає на шлях служіння Церкві, вона може вчиняти його і в сані священнослужителя, і залишаючись мирянином. У стародавній Церкві навіть на мирянське служіння благословляв єпископ, як це і зараз відбувається, коли ми закликаємо до єпископського, священицького чи дияконського служіння. Така людина отримує благословення Предстоятеля, і Церква підносить про неї спільну молитву. Ось і сьогодні ми молимося за вас, мої дорогі брати і сестри. Ви справді несете служіння — не якесь другорядне, не таке, яке пов'язане лише за допомогою священнослужителів, а дуже важливе, я б сказав, самостійне служіння.

Тому що так вже склалося, що у Східній Церкві за богослужінням не використовуються музичні інструменти, і хвалу Господу люди віддають своїми голосами. І ми знаємо, який величезний культурний пласт сформував цей звичай, яка чудова традиція високохудожнього церковного співу склалася саме в нашій країні за участі чудових композиторів.

А сьогодні дуже багато залежить від вас. Нерідко людина приходить до храму, не знаючи нічого. Йому важко зрозуміти, що робить священик, які слова вимовляються. Людина не розуміє, що таке ікона та що на ній зображено. Але він, безперечно, здатний сприймати спів. Тому що спів — це явище гармонії, а гармонія — це основа буття людства. Саме гармонія створює людську спільність, саме гармонія визначає функціонування всього живого та неживого світу. Господь поклав гармонію в основу світобудови. Все у світі гармонійне. А спів церковний відображає цю Божественну гармонію чудовими звуками, які доступні всім, як я вже сказав, — віруючим і невіруючим, які думають про Бога і взагалі Його не знають. Тому ще і ще раз хотів би наголосити на величезному місіонерському духовному значенні вашого служіння, мої дорогі регенти, псаломщики і ті, хто співає в церковних хорах. І, будь ласка, саме з цими думками завжди приходьте на клірос, на місце, де збирається хор.

Хотів би ще сказати про найголовніше. Якщо ви усвідомлюватимете, що ви є частиною літургійного життя, яке є осередком благочестя православної людини, то це, безперечно, має визначати ваш світогляд, зміцнювати вас у вірі та формувати дисципліну перебування в храмі. Нерідко після того, як пролунають чудові церковні піснеспіви, настає пауза і до людей долинають слова, розмови, а то й суперечки, які, на жаль, трапляються в хоровому колективі. От такого ніколи не має бути! Навіть коли ви не співаєте, ви повинні усвідомлювати, що ви на службі у Господа. Справді, якщо священик не служить, він, за рідкісними винятками, не дозволяє поводитися так, ніби він у храмі. Тому хотів би, мої дорогі, щоб ви перейнялися свідомістю того, що ваше служіння є справжнім служінням Церкві. Це не робота з найму, це не хобі — це Господнє служіння. І воно буде тим успішнішим, чим більше віри і благоговіння перед Господом ви вкладатимете в піснеспіви, які ви виконуєте.

Сподіваюся, що традиція руського хорового церковного співу не припиниться, тому що ця традиція і цей спів уже стали важливою частиною нашої національної та навіть світової культури. Але навіть якщо не говорити в категоріях культури, це, ще раз повторюю, дуже важлива частина нашого духовного життя — і тих, хто молиться, хто слухає хор, і тих, хто в хорі співає. І нехай допомагає нам усім Господь, кожному на своєму місці — архієрею, священикові, диякону, служителям церковним, тим, хто прикрашає богослужіння співом, бути відповідальними перед Богом і усвідомлювати, що ми з вами не на роботі, а на служінні, і не якимось високим начальникам, але самому Господу та Спасителю нашому. Перед Ним ми в такому обов'язку за Його вчення, за Його подвиги, за Його хресні страждання, за Його керівництво Церквою нашою, що ніколи не зможемо повернути цей обов'язок. Це не в наших силах, але частину цього обов'язку кожен має повернути Господу зі смиренням і сподіванням на Його милість, хоч би хто це був — Патріарх, архієрей, священик, диякон або ті, хто молиться Господу і допомагає молитися віруючій громаді, виконуючи своє служіння в церковних хорах.

Благословення Боже нехай перебуває над усіма нами. Нехай зміцнює Господь наш життєвий шлях, нехай захищає нас від гріхів, помилок, різного роду спокус, щоб зміцнювалася наша віра, разом із вірою — благочестя, а разом із благочестям — любов до Бога та ближніх наших. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 35-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 15-ю годовщину интронизации после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Храмі Христа Спасителя у день відкриття XXXII Міжнародних Різдвяних читань

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Филипа Московського після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у день свята Хрещення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Хрещенський святвечір після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в праздник Собора Пресвятой Богородицы после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршее слово после великой вечерни в праздник Рождества Христова