Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила під час відвідування Свято-Покровського монастиря в місті Корсакові

Слово Святішого Патріарха Кирила під час відвідування Свято-Покровського монастиря в місті Корсакові
Версія для друку
21 вересня 2010 р. 13:59

21 вересня 2010 року в ході візиту до Южно-Сахалінської єпархії Святіший Патріарх Кирил відвідав Свято-Покровський чоловічий монастир у місті Корсакові. У Свято-Миколаївському храмі обителі Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Першосвятительським словом.

З великою радістю я відвідую місто Корсаков та Свято-Покровську обитель, яка добре відома за межами Сахаліну. Це одна з найбільш східних обителей нашої Церкви.

Тут, на березі світового океану, на Далекому Сході Русі по-особливому усвідомлюєш значення духовних форпостів, якими є храми Божі. Храм — це не фортеця. У храмі немає гармат, храм нікому не загрожує, але разом з тим храм оберігає землю, бо саме до цього місця люди приходять для того, щоб зустрітися з Богом. Тут найбільш сильною є молитва.

Недарма в слові Божому сказано: де двоє чи троє зібрані в ім'я Моє, там Я серед них (Мф. 18:20). Коли ми разом збираємося для молитви, ми розвиваємо величезну духовну енергію, непорівняну з енергією окремо взятої людини. Ось чому потрібно молитися разом. Адже кожен знає, що молитися важко. Зосередився — одну мить, хвилину, дві, а потім увага розосереджується, сили слабшають, людина стоїть, але не напружує своїх почуттів і волі у молитві. Але коли ми всі разом, то якщо один ослабнув, інший в цей час молиться. І чим більше людей молиться, тим більше сили духовної підноситься до Божественного престолу.

Храми Божі — це дійсно місце, де концентрується духовна енергія людей. Ми отримуємо від Бога те, що просимо, ми приходимо до Нього з нашими радощами, але частіше з нашими скорботами, з нашими проханнями. Господь не кожне прохання задовольняє і не кожну молитву чує, бо те, що нам іноді здається важливим, насправді не є таким перед лицем Божим. Бог точно знає, що нам потрібно. Він знає, через які радощі й скорботи нам потрібно пройти, але Він ніколи не покладає на нас хреста не під силу. Ось для несення цього хреста й потрібна молитва, щоб людина не ремствувала, не втрачала терпіння, зберігала мужність і спокій, зберігала своє серце здатним любити й випромінювати добро.

Я хотів би всім вам побажати міцної віри, щоб ви відчували Божу присутність. Тільки-но людина відчула в житті своїм Бога, вона стає іншою, вона стає справді сильною людиною. Пережити цю Божу присутність дуже важливо, а для того, щоб відчути, що Бог поруч, до Нього потрібно звертатися і чути Його голос, Його відповідь.

Нехай Господь допоможе всім вам зміцнюватися у вірі, тому що через віру ми змінюємо на краще себе і змінюємо на краще світ. Віра допомагає нам бачити неподобство в самих собі і навколо, і віра наповнює нас здатністю разом з іншими працювати для того, щоб світ ставав кращим.

Я хотів би від усього серця побажати допомоги Божої Вам, отче Серафиме, наміснику цієї святої обителі, разом із братією. На вас покладено особливу відповідальність за духовне окормлення людей. Будьте на висоті цієї відповідальності. І хай ніколи ні вам, ні вашим парафіянам не приходить в голову думка про те, що ви живете десь на краю світу. Це не край світу — це наша російська земля. Тут ми у себе вдома. Цю землю потрібно не кидати, а облаштовувати, і вірю, що з допомогою Божою так і відбудеться, і дедалі прекраснішим ставатиме життя на Сахаліні і в усій нашій Вітчизні.

Я хотів би від усього серця побажати всім вам допомоги Божої, спокою душевного, здоров'я тілесного. Хотів би побажати миру у ваших родинах, міцної любові, однодумства. Нехай Господь охороняє вас і ваше життя від усякого зла молитвами святителя і чудотворця Миколая, Покровом Пречистої Цариці Небесної.

В пам'ять про перебування в цій святій обителі і в місті Корсакові я хотів би подарувати це напрестольне Євангеліє. Кожного разу, коли священнослужитель приноситиме це Євангеліє на середину храму для читання, згадуйте нашу сьогоднішню молитовну зустріч і моліться за Патріарха. Нехай Господь береже вас і допомагає вам у вашому житті.

На пам'ять я хотів би передати кожному з вас цю невелику іконочку із зображенням святителя Інокентія, митрополита Московського, який починав своє служіння на Далекому Сході, який був тут, на Сахаліні, який почав велику справу православної місії у цьому краї. Сьогодні він святий нашої Церкви, і йому ми підносимо свої молитви. Нехай зображення цього святого буде у кожній вашій домівці разом із Патріаршим благословенням.

Я хотів би подякувати Ладі Борисівні, керівнику місцевої муніципальної освіти, за Ваші труди і передати Вам це зображення святителя Інокентія на благословення і допомогу у всіх Ваших добрих справах. Допомагай Вам Бог.

Нехай береже вас Господь, дорогі мої!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Выступление Святейшего Патриарха Кирилла на встрече с молодыми реставраторами и волонтерами, восстанавливающими храмы

Патриаршее поздравление с 30-летием возрождения Валаамского монастыря

Патриаршее приветствие участникам церемонии вручения международной премии Фонда апостола Андрея Первозванного «Вера и верность»

Слово Святішого Патріарха Кирила на засіданні Вищої Церковної Ради 11 грудня 2019 року

Патріарше привітання митрополиту Східно-Американському Іларіону з 35-річчям архієрейської хіротонії

Вітання Святішого Патріарха Кирила директору Державного Ермітажу М.Б. Піотровському з 75-річчям від дня народження

Слово Святішого Патріарха Кирила на Божественній літургії в храмі великомучениці Єкатерини на Вспольї

Вітання Святішого Патріарха Кирила главі Республіки Карелія А.О. Парфенчікову з 55-річчям від дня народження

Стенограма виступів голови Уряду РФ Д.А. Медведєва і Святішого Патріарха Кирила на підсумковому засіданні Опікунської ради Благодійного фонду з відновлення Воскресенського Ново-Єрусалимського монастиря

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з вбивством в Сирії двох священиків вірмено-католицької громади