Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарше слово після Літургії в Трьохсвятительському храмі Коломенської духовної семінарії

Патріарше слово після Літургії в Трьохсвятительському храмі Коломенської духовної семінарії
Версія для друку
12 серпня 2012 р. 15:46

12 серпня 2012 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав підмосковне місто Коломну, де відбулося відкриття нового комплексу будівель Коломенської духовної семінарії.   Предстоятель Руської Церкви звершив чин великого освячення семінарського храму Трьох святителів і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.Після закінчення Літургії Святіший Владика звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, владико митрополите Ювеналію! Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, брати й сестри!

Я хотів би в першу чергу привітати всіх нас з радісною знаменною подією з освяченням храму і цілого комплексу будівель Коломенської духовної семінарії. Дякую Вам, владико, за Ваші добрі слова і радію, що мав можливість разом з Вами, разом з усією нашою благочестивою підмосковною паствою в особі тих, хто присутній сьогодні тут, брати участь у цій події.

Цього ж дня ми звершили рукопокладення архімандрита Костянтина в єпископа Зарайського. Йому належить бути ректором цієї духовної семінарії, і будемо сподіватися, що лише той факт, що владика Костянтин отримав своє єпископське рукопокладення в день освячення храму і комплексу будівель Коломенської духовної семінарії, найміцнішим чином, на рівні серця і розуму, більш того, на рівні всього життя з'єднає його з цим місцем і з цим служінням.

Дійсно, Церква наша сьогодні потребує того, щоб якомога більше було пастирів духовно і всебічно освічених, пастирів подвижників і трудівників, що в першу чергу покладають сили свої на славу Божу, на спасіння своєї пастви і тільки в десяту чергу думають про самих себе, про своє благополуччя. Більшість священнослужителів Руської Православної Церкви, які несуть сьогодні, в цей непростий час своє служіння, є такими. Не маючи особливих матеріальних та інших привілеїв, вони не шкодують життя свого, часто день і ніч віддають своїй пастві, і дай Боже, щоб таких священнослужителів стало ще більше. Що б не говорили про них, що б не говорили про Церкву, як би не обмовляли її добре ім'я, як би не розпалювали людські інстинкти, такі як заздрість і злість, подвиг священнослужителів, ієрархів, духовенства, чернецтва повинен відбуватися незважаючи ні на що, тому що подвигом цим підноситься і зміцнюється Церква. І я радий сказати ці слова всім тим, хто тут навчає і навчається, всім тим, хто має намір увійти до кола Церкви, маючи заповітне бажання стати священнослужителем. Вас не чекає легке життя, вас не чекає людська слава, але вас чекає слава Божа. І кожен, хто, служачи Церкв і,зазнає паплюження , кожен, хто, служачи Церкв і, жертвує собою , знаходить вінці подібні до мученицьких , і гріхи таких людей покриваються жертовністю їх служіння.

Сьогодні десята неділя після Святої Трійці. В цей день напередодні Успенського посту читається уривок з Євангелія від Матфея про те, як Господь зцілив отрока-сновиду, який тяжко страждав у молодий місяць (Мф. 17:14-23). Але то була не просто психічна хвороба про цього отрока відомо із Євангелія, що він був одержимий злим духом. Батьки хлопця зверталися до апостолів, до учнів Спасителя з проханням зцілити його, але ті не могли. І тоді Господь каже слова, які покладені в основу цієї невеликої євангельської розповіді : «рід же цей — то є диявольський рід, зло виганяється лише молитвою і постом».

А тепер давайте спробуємо накласти ці слова на відому нам історію — всесвітню історію, нашу вітчизняну історію, на нашу повсякденність, на наше особисте життя. Людство прагне перемогти зло. Заради перемоги над злом починалися війни, тому що той, проти кого йшли війною, ототожнювався зі злом у свідомості тих, хто війну починав. Мовляв, щоб перемогти зло, треба почати війну, захопити територію, поневолити злий народ, знищити його правителів, взяти все, що дістається в результаті перемоги, собі і таким чином поширити на ворога «своє добро». Але ми знаємо, до чого призводили війни — до страшних людських втрат, до горя, до страждань. Досить згадати Велику Вітчизняну війну — адже і тоді комусь в голову прийшло поширити «своє добро» на нашу землю, завдавши страждання ні з чим незрівнянні, скорботу нічим незмірну, сльози мільйонам людей. А хіба в нашій власній країні не було часу, коли одна частина суспільства вважала, що потрібно неодмінно поширити «своє добро», своє розуміння добра на всіх інших? Що одні добрі, які володіють правдою, істиною і добром, а інші — лиходії? І в ім'я встановлення добра, в ім'я вигнання зла з життя країна поринула у прірву революції, громадянської війни. Мільйони загиблих, вигнаних з рідної землі, різкий розворот всього народного життя, що супроводжувався ще більшими жертвами і стражданнями все в ім'я вигнання зла. Ми жахаємося, коли пильно вдивляємося в історичні події і розуміємо все божевілля того, що відбувалося в ім'я вигнання зла і встановлення добра.

Ну, а у своєму власному, особистому житті? Хіба ми не сваримося зі своїми рідними, близькими, стверджуючи свою маленьку правду, виганяючи, як нам здається, якесь зло з наших стосунків, з нашого сімейного життя? «Я носій правди, а той, хто поруч, такої правди не має, і потрібно мою правду поширити, виганяючи зло». І як часто ці сімейні конфлікти переростають в незворотню трагедію, руйнуючи все священне і дороге любов між подружжям, між батьками і дітьми, руйнуючи Богом встановлене таїнство шлюбу і святість сімейних стосунків!

Ми можемо продовжувати перелік цих божевільних спроб людей стверджувати силою свою правду і своє добро, як вони ними розуміються. Поширити це можна на службові відносини, на кар'єру, на конкуренцію, на багато які життєві обставини та сфери людської діяльності.

Але цей рід, тобто зло, виганяється лише молитвою і постом. І, як би повторюючи ці слова, святитель Іоанн Златоуст говорить: звідки молитвою і постом виганяють біс ів, туди приходить благодать . Так, дійсно, тільки сила Божа може зруйнувати зло, тільки сила Божа може вигнати бісів. Ніякі людські зусилля, будь то зусилля могутніх держав, або могутніх корпорацій, або могутніх і сильних індивідуумів, нездатні вигнати зло, спираючись на свою власну, нехай велику, але людську силу.

Зло виганяється силою Божою, благодаттю Божою. Ось чому Господь виганяє бісів і зцілює людей, і ось чому Його учні та апостоли не змогли цього зробити — бо не вистачало простору в душі для прийняття великої Божественної благодаті в той час, коли ще багато сумнів ів терзали апостолів і коли вони ще не вступили на шлях жертовного свідчення — свідчення про Христа Воскреслого.

Сьогоднішнє Євангеліє вчить нас уникати ворожнечі, конфліктів, а в більш широкому масштабі — війн, революцій, всякого роду соціальних і суспільних потрясінь, здійснених з надією на те, що через ці потрясіння добро прийде в життя людини. Не прийде, і зло не буде вигнано, якщо ми намагаємося виганяти це зло силою людською. І, схиляючись перед величчю слів Самого Господа, ми просимо Його дати нам силу думки, силу волі, силу почуттів, щоб молитва наша була полум'яною, щирою і сердечною, щоб ми в ній справді з'єднувалися з Богом, знаходячи Його благодать, щоб свої власні гріхи, голос своєї плоті ми могли обмежувати силою посту, роблячи саме тіло наше тонким, прозорим, одухотвореним, здатним відгукуватися на голос Божественної благодаті. Ось тоді зло, яке навколо нас, і зло, яке всередині нас, буде відступати, і немає іншого шляху, щоб самим стати кращими і щоб кращим став навколишній світ.

З цими думками, мої дорогі, вступимо на поприще Успенського посту, який починається післязавтра, у вівторок, — особливого часу, коли ми ніби знову повертаємося до духовної практики Святої Чотиридесятниці, готуючи себе до великого і славного свята Успіння Пресвятої Богородиці, даючи додаткову силу душі своїй в боротьбі зі злом і в утвердженні добра. Амінь.

Я хотів би сердечно подякувати Вам, Ваше Високопреосвященство, за те, що під Вашим омофором, з Вашого благословення, за Вашими молитвами, при Вашому постійному спостереженні завершилося це чудове діяння з будівництва комплексу споруд, включаючи цей благоліпний храм у Коломні, для потреб семінарії. І на згадку про сьогоднішню подію я б хотів піднести образ святителя Миколая Можайського. Місто Можайськ також знаходиться в нашій Московській обласній єпархії. Святитель Миколай Можайський — наш покровитель. Він з мечем у руці, але не з тим, який завдає шкоди фізичному людському тілу, але з тим самим мечем, який силою молитви і посту виганяє зло з нашого життя. Прошу Вас прийняти цей образ.

Я хотів би також висловити свою сердечну подяку тим, хто особливим чином потрудився на будівництві цього храму. Зараз, після закінчення богослужіння, ми пройдемо до актового залу, і я зможу вручити там високі Патріарші нагороди трудівникам, які багато сил, енергії, коштів поклали для створення цього святого храму і комплексу будівель Коломенської духовної семінарії. На всіх же вас закликаю благословення Боже, Покров Пречистої Цариці Небесної і заступництво святителя і чудотворця Миколая. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

У Каїнській єпархії освячено відновлений на історичному місці Спаський собор

У Хабаровську відбувся урочистий захід з нагоди 20-річчя відвідування північнокорейським лідером Кім Чен Іром храму святителя Інокентія Іркутського

Патріарший екзарх усієї Білорусі звершив чин на заснування храму Різдва Пресвятої Богородиці у меморіальному комплексі «Хатинь»

У Сирії стався теракт під час освячення православного храму, зведеного за допомогою Росії

"Спроби всерйоз займатися церковнослов'янською мовою сприймаються як негідні". Інтерв'ю завідувача кафедри стародавніх та нових мов Стрітенської духовної академії Л.І. Маршової [Iнтерв'ю]

Патріарше привітання єпископу Зарайському Костянтину з 45-річчям від дня народження [Патріарх : Привітання та звернення]

Єкатеринбурзька духовна семінарія отримала державну ліцензію за програмами магістратури та додаткової професійної освіти

Підписано договір про співпрацю між Санкт-Петербурзькою духовною академією та Тамбовською духовною семінарією

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у день свята Преображення Господнього після Літургії в Олександро-Невському скиті

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 7-у після П'ятидесятниці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Казанському соборі на Червоній площі міста Москви

Патріарша проповідь у день 600-річчя обрітення чесних мощей преподобного Сергія Радонезького після закінчення Літургії у Троїце-Сергієвій лаврі

Патриаршая проповедь после Литургии в Петропавловском соборе Санкт-Петербурга

Патриаршая проповедь в день памяти преподобных Сергия и Германа Валаамских после Литургии в Валаамском монастыре

Патриаршая проповедь после Литургии в храме равноапостольных Кирилла и Мефодия в Калининграде

Патриаршая проповедь после вечернего богослужения в соборе Христа Спасителя г. Калининграда

Патріарша проповідь після Літургії в Андріївському кафедральному соборі м. Геленджика

Патріарша проповідь після Літургії у храмі благовірних князя Петра і княгині Февронії Муромських м. Новоросійська