Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних після Божественної літургії в Архангельському соборі Московського Кремля

Слово Святішого Патріарха Кирила в день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних після Божественної літургії в Архангельському соборі Московського Кремля
Версія для друку
21 листопада 2012 р. 16:44

21 листопада 2012 року, на свято Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Архангельському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, братія і сестри, матушки ігумені!

Усіх вас сердечно вітаю зі святом святого Архістратига Божого Михаїла та всіх Небесних Сил безплотних.

Це той день, коли ми повинні замислитися про ті сили, які впливають на людину і на весь всесвіт. Богу не було угодно відкрити нам природу цих сил. І коли людина думає про небесний, невидимий світ, то вона мимоволі, бо не має нічого іншого, свій досвід, свої образи, свою культуру переносить на цей світ. Саме так з'явилися в уяві людей ангели, яких зображали у вигляді молодих юнаків з крилами. І це цілком зрозуміло. А як ще інакше зобразити, якщо ангели десь там, на небесах? Адже птахи для того, щоб піднятися в небо, махають крилами, отже і ангели крила мають. Це людські образи, цілком зрозумілі, і кожна епоха, кожна культура виражає ці невидимі і незбагненні для людини явища своєю культурною мовою.

Ми не знаємо природу Небесних Сил безплотних, але ми точно знаємо, що вони мають розум і волю. Знаємо також, що не всі з них мають добру волю. Є й ті, хто протиставив себе Богу — усвідомлено й вільно — і став Божим супротивником, сатаною, дияволом — він теж з того невідомого для нас небесного безтілесного світу.

У сьогоднішньому посланні апостола Павла до Євреїв (Євр. 2:2-10) ми знаходимо дивовижні слова, сказані про ангельський світ. Бог дав владу цим силам над всесвітом — не над землею, не над людьми — над всесвітом, над космосом. Що означає ця влада, ми ніколи до кінця не дізнаємося. Але яку ж колосальну енергію, яку силу повинні мати ці ангельські воїнства, щоб впливати на весь всесвіт, на весь космос і на людину!

У міру того як наука відкриває все нові й нові таємниці, у неї розширюються горизонти, і багато чого, що ще вчора було абсолютно неможливо зрозуміти, сьогодні пояснюється науковим шляхом. Але, напевно, і наука ніколи не дійде до осягнення того, чим є ця невідома сила, присутня в космосі, хоча багато з того, що відкриває сьогодні наука, допомагає і нам наблизитися до розуміння цієї величезної енергетичної сили, розлитої у всьому всесвіті.

І цій силі дано особливе піклування про людей. А чому? Та тому, що за словом Божим, яке і ми сьогодні чули за Літургією, людина мало чим применшена перед ангелами. Ми не маємо такої сили впливу на навколишній світ, у нас немає тієї потужної енергії, з якою вони звертають свій вплив на те, що їх оточує. Але як і вони, ми маємо розум і вільну волю, яку можемо звертати або до добра, або до зла.

З Передання Церкви ми знаємо про те, що саме ангели Сили зустрічають людську душу після смерті людського тіла. І от зараз у молитві, щойно прочитаній перед іконою Архангела Михаїла, ми просили його про те, щоб він з ангельськими Силами зустрів нас після смерті, підтримав, можливо, в тій брані, яку темні сили, сили пекла готові обрушити на нашу беззахисну душу після смерті тіла. Зі слова Божого ми знаємо, що Архангел Михаїл являвся в особливі й доленосні моменти людської історії. Недарма його шанують у тому числі й воїни, тому що його втручання в людську історію завжди було спрямоване до затвердження миру та правди.

Нам також відомо, що на кожну людину впливають ці сили — ми називаємо їх ангелами-охоронцями. Але ми знаємо про те, що є і ангел-спокусник. І одна, і інша, і темна, і світла сили впливають на кожну людину. І сьогодні, коли ми прославляємо ці світлі божественні, Богу підлеглі Сили й енергії, ми просимо їх про допомогу нам в нашій людській боротьбі зі злом. І віримо, що милістю Божою і за молитвами нашими недостойними, Господь кожного з нас захищає цією позитивною енергією, цими добрими ангелами, здатними захистити нас від найстрашніших спокусливих і згубних впливів темної диявольської енергії.

Сьогодні особливий день, який вводить нас у зіткнення з таємницею божественного задуму про цей світ, у зіткнення з іншим світобуттям, допомагає зрозуміти, що існують ці реальні точки зіткнення нашого земного, людського, фізичного буття з невидимим буттям, з іншим світом. Це повинно кожному з нас давати відчуття захищеності, вселяти думку про присутність у нашому житті величезної, невідомої для нас, але реальної опори в житті. Ось чому православні християни, нарівні з молитвою до Спасителя, до Божої Матері, звертають свої молитви і до святих архангелів і ангелів, до невідомих безплотних духів, яким Бог вручив піклування, у тому числі й про кожного з нас.

Молитвами й заступництвом святого Архангела Божого Михаїла та всіх безплотних Сил нехай береже Господь всю історичну Русь, державу Російську, народ наш, Церкву нашу, нездоланну злими наклепами вражими! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

Митрополит Воскресенський Григорій звершив Літургію в Архангельському соборі Московського Кремля

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля [Патріарх : Проповіді]

Патриаршее слово об обретенной чудотворной Казанской иконе Божией Матери [Патріарх : Привітання та звернення]

У день пам'яті святителів Московських голова Синодального відділу з монастирів і чернецтва звершив Літургію в Успенському соборі Московського Кремля

Архієпископ П'ятигорський Феофілакт очолив престольні урочистості в храмі апостола Филипа в Шарджі

Представник Руської Церкви взяв участь у престольному святі Патріаршого собору благовірного князя Олександра Невського в Софії

Патриаршая проповедь после Литургии в храме иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» на Большой Ордынке в Москве [Патріарх : Проповіді]

Голова Синодального відділу з монастирів і чернецтва очолив престольні урочистості Хрестовоздвиженського Єрусалимського монастиря

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Филарета Московского

Патріарше слово після подячного молебню в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 23-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 21-у по П'ятидесятниці після Літургії у Воскресенському храмі на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарша проповідь у Неділю 20-у по П'ятидесятниці після Літургії в Покровському Хотьковому ставропігійному монастирі

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в Троицком храме в подмосковной Коломне