Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Собору Пресвятої Богородиці після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Собору Пресвятої Богородиці після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля
Версія для друку
8 січня 2013 р. 17:22

8 січня 2013 року, на свято Собору Пресвятої Богородиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.  Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященство і Преосвященство! Дорогі отці, брати й сестри!

Сьогодні Церква святкує Собор Пресвятої Богородиці. Під цим найменуванням мається на увазі святкування на честь родичів по плоті Господа й Спасителя — Обручника Іосифа, святого царя, пророка і псалмоспівця Давида і святого апостола Іакова, брата Господнього і першого єпископа Єрусалимського.

Обручник Іосиф, вдівець, якому на 80-му році життя первосвященик благословив прийняти в дім Діву Марію для зберігання Її невинності й чистоти, який у дитинстві виховував Спасителя як батько, який вберіг Пречисту Діву Марію і народженого Немовля Ісуса від гніву Ірода втечею до Єгипту, прославлений Церквою як найближчий по плоті родич Господа й Спасителя.

Сьогодні Церква згадує також святого царя, пророка і псалмоспівця Давида, бо рід Іосифа був з коліна та з роду Давидового. Саме святий цар, пророк і псалмоспівець, що багато зробив для зміцнення віри в єдиного Бога, який прожив довге життя, цим життям відобразив свою віру в пришестя Месії, Спасителя, Ізбавителя світу, Котрим і явився Господь наш Ісус Христос, по плоті Своїй — від коліна Давидового, народжений Пречистою і Преблагословенною Дівою Марією.

Обручник Іосиф був одружений першим шлюбом на жінці на ім'я Саломія, у них було кілька дітей. Старший, Іаков, жив разом з Іосифом і, за переданням, разом із ним і Пречистою Дівою Марією втік до Єгипту. Церква іменує Іакова братом Господнім і першим єпископом Єрусалимським, тому що після вознесіння Спасителя він очолив першу християнську громаду в Єрусалимі.

Згадуючи близьких родичів по плоті Господа й Спасителя, ми через церковні урочистості затверджуємо цінність сімейних відносин, цінність відносин між близькими родичами. На жаль, сьогодні життя влаштовується так, що люди втратили уявлення про Божественну цінність сім'ї. Чому Божественну цінність? Та тому, що сім'я є Божественним встановленням. Однак на людей обрушується інформаційний потік, який не несе в собі жодного уявлення про цінності сім'ї, — навпаки, гріх як спосіб життя романтизується сучасним псевдомистецтвом.

Але сім'ї розпадаються ще й тому, що люди виявляються нездатними в близькому спілкуванні нести тягарі одне одного і так виконувати закон Христовий (див. Гал. 6:2). Молоді люди, одружуючись, насамперед чекають від шлюбу насолоди. Але шлюб — це не тільки насолода й спілкування люблячих одне одного людей, це й носіння тягарів одне одного. А тягарі є і в хворобах, і в скорботах, і в невдачах у роботі, і у втраті матеріального благополуччя, у втраті житла, роботи, — та які тільки труднощі не з'являються на шляху людей! І зустрічати ці труднощі родина повинна як одне ціле. Дружина не повинна постійно говорити чоловікові, що він невдаха, якщо причиною невдач не є його гріх або слабкість, як це іноді буває у разі зловживання алкоголем. Дружина повинна мужньо сприймати частину того, з чим стикається чоловік, у тому числі проблеми, з якими йому доводиться боротися.

Так само й чоловіки повинні приймати на себе тяготи дружин, особливо коли їх відвідує хвороба або коли йде молодість. Ці тягарі чоловіки повинні сприймати з вдячністю Богові — за дар любові, за дар сім'ї, за дар дітей, і мужньо зустрічати різного роду спокуси, зберігаючи вірність дружині, сім'ї, єдності сімейного вогнища.

Свято Різдва люди іноді називають сімейним святом — і не тільки тому, що існує звичай відзначати його в сім'ї, але й тому, що це свято сім'ї. Немовля Ісус народився в сім'ї. Він був Боголюдиною, Його Отцем був Сам Бог, але з волі Божої Він народився в людській сім'ї. Його оточували не тільки Мати й Обручник Іосиф, але й інші родичі, тому ми і називаємо це свято сімейним святом, що затверджує сімейні цінності.

Богу було угодно, щоб інститут сім'ї був пов'язаний з Його пришестям у світ. Через Боговтілення сім'я не просто освячується — їй надається Божественний статус. «Що Бог з'єднав, то людина нехай не розлучить» (Мк. 10:9) — великі слова Божественного Писання, які реалізуються в сімейних відносинах. Тому в цей другий день Різдва Христового наша особлива молитва — про сім'ї, про чоловіків і дружин, про батьків і дітей, про те, щоб Господь допоміг усім, хто живе у шлюбі, зберігати чистоту відносин, любов, дружбу, взаємну підтримку, здатність носити тягарі одне одного, передаючи сімейні цінності наступному поколінню, яке є ще більшою мірою вразливим тим самим інформаційним потоком.

Будемо молитися Господу, Його Пречистій Матері, Обручнику Іосифу, царю Давиду, Іакову, брату Господньому, щоб їх молитвами Господь зміцнив і благословив сім'ї наші, зміцнив любов між подружжям, між дітьми й батьками, щоб через сімейне життя здійснювалося те велике покликання людини, яке пов'язане з продовженням роду, з вихованням наступного покоління у вірі й благочесті. І будемо пам'ятати, що від сім'ї багато в чому залежить і стан людського суспільства, а від стану суспільства залежить і стан держави, стан всього роду людського. Молячись про благополуччя сімей, ми одночасно молимося і про тих, у кого немає сім'ї, тому що моральна закваска, явлена світу через сімейні відносини, благотворно позначаючись на суспільних відносинах, благодатно відбивається і на житті людей самотніх.

Нехай Господь береже сім'ї наші, батьків і дітей, та допоможе Він усім нам зберігати віру православну, а разом із нею — повагу до сімейних відносин, Богом даним роду людському. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Усі матеріали з ключовими словами