Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в неділю Хрестопоклонну в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила в неділю Хрестопоклонну в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
23 березня 2014 р. 17:25

23 березня 2014 року, у неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію святителя Василія Великого в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх зі словом.

Дорогі Високопреосвященні й Преосвященні владики! Шановний Миколо Володимировичу Рогожкін, генерал армії, головнокомандувач Внутрішніх військ Росії! Дорогі отці, брати й сестри!

Щиро всіх вас вітаю і поздоровляю з недільним днем. Сьогодні третя неділя Великого посту, яка присвячена Хресту Господньому. На середині храму лежить зображення Хреста, і кожен, хто підходить до Хреста і прикладається до нього, мимоволі стає ніби співучасником тих страждань і тієї хресної смерті, яку прийняв на себе безгрішний Син Божий — Господь Ісус Христос.

Ми знаємо: якби Богу було угодно, то і волосина не впала б з голови Сина Його. Якби Богу було угодно, то втілений Син Його був би могутнішим за всіх земних владик, фізично сильнішим за будь-якого богатиря, мав би колосальну здатність керувати всім світом, усіма царствами землі. Але не для того Господь послав Свого Сина у світ, щоб Він силою виправив людей, щоб Він силою дав їм благополуччя, щоб Він силою притягнув їх до раю і зробив щасливими.

На Хресті здійснилося дещо інше — Господь явив Своє безсилля, Свою людську вразливість. Його так легко було заарештувати в Гефсиманському саду. Його так легко було бичувати батогом з металевими кульками, тим самим, який пробивав людське тіло до кісток, не залишаючи жодного живого сантиметра. Його так легко було засудити, незаслужено, до страти, і не до тієї, якою умертвляли сильних світу цього, усікаючи мечем, але до ганебної страти, якій піддавали рабів, декласованих, як ми б сьогодні сказали, людей, що не мали ніякого значення для тодішнього суспільства. Їх просто по-звірячому прибивали до хрестів. Це була не просто страта — це була страта й знущання одночасно. Це була страта й катування. Це була страта і свідчення про повну безвладність, нікчемність, слабкість людини. Це була ганебна страта.

Чому ж всемогутній Син Божий прийняв на себе добровільно цю ганьбу, цю людське наругу, ці знущання, ці тортури і цю безславну страту? Для того щоб здійснити дві дуже важливі справи. По-перше, ототожнити себе з кожною страждаючою людиною. Якби Бог явив себе в силі, у славі, у могутності земного владики, то як тоді люди — важкохворі, бідні, позбавлені влади, що проходять через скорботи, поранені, ті, хто захищає батьківщину, ті, хто перебуває в скрутних життєвих обставинах, у бруду, під снігом, під дощем, — як вони зверталися б до Бога, Який Сам перебуває на вершині людської влади?

Але кожен з нас у скорботі не вправі нарікати на Бога, бо Син Божий пройшов через найбільшу глибину людських страждань. Він ототожнив Себе з найбільш безправними, з найбільш страждаючими, з найбільшими невдахами. Він ототожнив Себе з ними для того, щоб бути поруч із ними, — щоб вони відчували Його плече, плече не тільки Бога, але й брата. Ось якому Богу ми поклоняємося. На нього не можна нарікати. Його не можна запитувати: «Господи, чому ж я такий нещасний? Чому мені стільки скорбот?» Його можна тільки просити про допомогу — щиро, сердечно, з глибокою вірою; і Він допомагає — воскрешає мертвих, зцілює тяжкохворих, приречених на смерть, дає мужність тим, у кого вона раптом зникає, дає сили тим, хто їх раптом втрачає.

Це одне, дуже важливе, значення хреста, але є й друге значення. Господь зійшов на Хрест для того, щоб спокутувати наші гріхи. Людство вчиняло, вчиняє і вчинятиме безліч гріхів. Коли людина коїть багато злочинів, її довічно ув'язнюють або позбавляють життя, засвідчуючи, що ніякого прощення бути не може, — злочинець має бути або вбитий, або назавжди залишитися в ув'язненні. І якщо зібрати всі гріхи світу, які були, є і будуть, то, мабуть, все людство слід було б довічно ув'язнити.

Що ж було потрібно, щоб зняти з усіх нас цю тяжкість гріха й відповідальності перед Богом? Потрібна була жертва, потрібна була страта, але не рядової людини, адже жодна рядова людина не може взяти на себе всі гріхи світу. Сам Бог, що створив людину, приходить у світ і приймає на Себе всю відповідальність за людські гріхи. Ось чому Син Божий піддається цій ганебній страті, — щоб відповідальність перед Богом за наші гріхи була відпокутувана. Як злочинець спокутує свою провину перед суспільством, несучи покарання, так Бог добровільно приймає на Себе покарання, щоб спокутувати всі гріхи світу.

І третє. Хрест — це не тільки одиничний феномен, пов'язаний з Голгофою, зі стражданнями Спасителя. Хрест є певною цінністю, що постійно перебуває в людському житті, чому Господь і каже: «Якщо хто хоче йти за Мною, хай зречеться себе» (див. Мк. 8:34 — 9:1). Тобто відкинь те, що тобі дороге, чого б ти хотів досягти, те, що для тебе є дійсно важливим, — відкинь, бо це не найголовніше. Візьми хрест свій — не мій Хрест, не Голгофський Хрест, який ніхто не може нести. Свій хрест на себе візьми, свої страждання, які тобі посилаються, і йди за Мною.

Що означають ці слова? Вони означають тільки одне — що хрест, несення скорбот і страждань без нарікання, з терпінням, мужньо, з вірою в Бога, спасає людину. Як той самий Голгофський Хрест, так і наші з вами хрести нас спасають, якщо ми несемо їх з вірою в Бога, мужньо, терпляче, без нарікання. Як Голгофський Хрест допоміг спасти весь рід людський, зняти з нього відповідальність за загальнолюдські гріхи, зберігаючи відповідальність кожного перед Богом за особисті справи, так і наші хрести, які ми несемо, нерідко спасають інших.

27 березня 1811 року Государ Імператор Олександр I своїм указом створив озброєну охорону Росії, те, що тепер ми називаємо Внутрішніми військами. Сьогоднішній день є пам'ятним для всієї нашої країни, а для воїнів Внутрішніх військ — їх професійним святом. І сьогодні разом з нами молилися ці воїни, на чолі з головнокомандувачем Внутрішніх військ Росії.

Якщо продовжити міркування про хрест, то можна сказати, що хрест, який сьогодні, у мирний час, несуть воїни Внутрішніх військ Росії, рятує життя тисяч і тисяч людей. Несення цього хреста допомагає нашій Вітчизні жити в мирі, не даючи ворожим силам зсередини і ззовні руйнувати нашу Вітчизну. Ми знаємо, що саме Внутрішні війська Російської Федерації, як жоден інший рід військ, сьогодні несуть втрати в живій силі, і все це в мирний час. Цей хрест несуть на собі молоді люди, сильні, підготовлені, я б сказав, еліта нашого народу — як каже командувач Внутрішніх військ Росії, справжня золота молодь країни. Яку іншу елітну групу можна поставити поруч з вами? Хто ще готовий життям своїм захистити життя іншої людини в мирний час? І сьогодні, коли ми чуємо про те, що знищена або захоплена група терористів, що в тому чи іншому бойовому зіткненні загинули наші хлопці, дуже часто йдеться саме про військовослужбовців Внутрішніх військ Росії.

Тому з особливим почуттям я звершував сьогодні богослужіння. Я молився про країну нашу, про владу та воїнство, але особливо — про Внутрішні війська Російської Федерації. Нехай Господь дасть вам сили, дорогі браття. Ви приносите в жертву своє здоров'я, а нерідко й життя, для того щоб захистити інших. Ви піднімаєте на себе хрест, який рятує інших, і за це вам наша подяка.

Нехай благословення Боже перебуває на всіх нас, дорогі мої, на всій історичній Русі, на державі Російській, на владі та воїнстві її, щоб тихе й мирне житіє могли проводити мільйони й мільйони людей, яких об'єднує Руська Православна Церква, мільйони й мільйони людей, що проживають на просторах історичної Русі. І для того щоб було так, хтось повинен мати мужність і силу захистити свій народ навіть у мирний час. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

Представник Синодального відділу у справах молоді взяв участь у Всеросійській молодіжній онлайн-конференції ФСВП Росії

Слідчий комітет Росії представив завершальний том книги, присвяченої розслідуванню вбивства Царської сім'ї

Слідчий комітет Росії представив другий том книги «Злочин століття. Матеріали слідства», що розповідає про розслідування вбивства Царської сім'ї

Голова Синодального відділу із взаємодії зі Збройними силами зустрівся з начальником Головного військово-політичного управління Росгаврдіі

Патріарша проповідь у Неділю 5-ту Великого посту [Патріарх : Проповіді]

У Неділю 5-ту Великого посту Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Олександро-Невському скиті

Патріарше служіння в Неділю 5-ту Великого посту в Олександро-Невському скиті

В Неділю 5-ту Великого посту Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Олександро-Невському скиті

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 18-у після П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в праздник Покрова Пресвятой Богородицы после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 16-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день памяти преподобного Сергия Радонежского

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарше слово після Літургії у відновленому Олександро-Невському соборі Волгограда

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь в Неделю 11-ю по Пятидесятнице после Литургии в Александро-Невском скиту

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 43-ю годовщину кончины митрополита Никодима (Ротова)

Слово Святейшего Патриарха Кирилла перед молебном о сохранении творения Божия