Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву і всім вірним чадам Руської Православної Церкви

Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву і всім вірним чадам Руської Православної Церкви
Версія для друку
11 квітня 2015 р. 13:30

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до архіпастирів, пастирів, дияконів, чернецтва та всіх вірних чад Руської Православної Церкви з традиційним Великоднім посланням.

Возлюблені у Господі побратими архіпастирі, всечесні отці, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати й сестри!

З радістю вітаю вас древнім і в усі часи новим і життєствердним переможним вигуком: 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

У цій чудовій співзвучності воістину життєдайних слів — основа нашої віри, дар надії, джерело любові. 

Ще вчора ми разом з учнями Господа сумували через смерть свого улюбленого Учителя, а сьогодні з усім світом — видимим і невидимим — торжествуємо: «Христос бо повстав, радість вічна» (канон Святої Пасхи). Ще вчора, здавалося, була втрачена остання надія на спасіння, а сьогодні ми маємо непорушне уповання на життя вічне в невечірньому дні Царства Божого. Ще вчора примара тління тяжіла над творінням, ставлячи під сумнів сам сенс земного буття, а сьогодні ми сповіщаємо всім і кожному про велику перемогу Життя над смертю. 

Богонатхненний апостол Павло, кажучи про значення чуда, що сталося тієї далекої, але завжди близької кожному християнину ночі, прямо вказує, що ця подія — найважливіша для нашої віри. Бо «якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Пасха Господня — серцевина і непереборна сила християнства: вона, за словом святителя Філарета Московського, «творить надію, запалює любов, окрилює молитву, подає благодать, просвіщає мудрість, знищує всяке лихо і навіть саму смерть, надає життю життєвість, робить блаженство не мрією, а суттєвістю, славу — не маною, але вічною блискавкою вічного світла, яка все осяває і нікого не уражує» (Слово в день Святої Пасхи, 1826 рік). 

З вірою у Воскресіння Христове нерозривно пов’язана і віра Церкви в те, що втілений Син Божий, здійснивши Викуплення роду людського, розірвавши кайдани гріха і смерті, дарував нам справжню духовну свободу й радість возз’єднання зі своїм Творцем. До цього безцінного дару Спасителя в повній мірі причетні всі ми — ті, хто в цю світосяйну ніч зібралися у православних храмах, щоб насолодитися, за словом святителя Іоанна Златоуста, бенкетом віри.

Пасха — кульмінація тернистого шляху Спасителя, увінчаного стражданнями і Голгофською Жертвою. Невипадково і в святоотецьких, і в літургійних текстах Христос багаторазово іменується Подвигоположником нашого спасіння. «Образ бо дах вам» (Ін. 13:15), — говорить Господь учням і закликає всіх нас наслідувати приклад Його життя. 

Але як же ми можемо наслідувати Спасителя? Яким може бути наш подвиг щодо реалій сучасного життя? Сьогодні, коли ми промовляємо це слово, у свідомості людей нерідко постає образ якогось легендарного воїна, історичного діяча або знаменитого героя з минулого. Але смисл подвигу полягає зовсім не в здобутті гучної слави чи надбанні загального визнання. Через подвиг, незмінно пов’язаний з внутрішнім зусиллям і обмеженням себе, ми маємо можливість досвідно пізнати, що є справжня і досконала любов, бо жертовність, що лежить в основі будь-якого подвигу, є вищим проявом цього почуття. 

Господь покликав нас до подвигу діяльної любові, засвідченій у самовідданому служінні ближнім, а найпаче тим, хто особливо потребує нашої підтримки: стражденним, хворим, самотнім, зневіреним. Якщо цей закон життя, який так ясно був представлений і виявлений в земному житті Самого Спасителя, стане надбанням більшості, то люди будуть по-справжньому щасливі. Адже той, хто служить іншим, набуває незрівнянно більше, ніж віддає: Сам Господь входить тоді в його серце, і долученням Божественної благодаті змінюється все життя людини. Як без труда нема святості, як без Голгофи немає Воскресіння, так і без подвигу неможливе справжнє духовно-моральне Преображення особистості. 

Коли ж подвиг стає змістом життя не тільки окремої людини, а й усього народу, коли в прагненні горнього єднаються серця мільйонів людей, готових захищати свою Батьківщину, відстоювати високі ідеали та цінності, тоді відбуваються воістину дивні, чудові і часом навіть незрозумілі з погляду формальної логіки речі. Такий народ набуває величезної духовної сили, побороти яку стають нездатними ніякі біди та вороги. Яскравим свідченням правоти цих слів є Перемога у Великій Вітчизняній війні, досягнута самовідданим подвигом нашого народу. 70-річчя цієї славної дати ми урочисто відзначаємо нинішнього року. 

У скорботах і спокусах ми покликані зберігати спокій і безстрашність, бо нам дані великі й славні обіцяння про перемогу над злом. Чи нам журитися і впадати у відчай?! Ми складаємо Церкву Христову, яку, за правдивим словом Господа, не зможуть подолати навіть ворота пекла (Мф. 16:18), і про нас свідчить Божественне Одкровення, пророкуючи, що «витре Бог усяку сльозу з очей їхніх, і смерті вже не буде; ні плачу, ні крику, ані болю вже не буде, бо колишнє минуло» (Одкр. 21:4). 

Молитовно бажаю усім вам, Преосвященні побратими архіпастирі, всечесні отці, дорогі брати й сестри, сили духу й непохитності у вірі, миру та невичерпної радості у Господі, Який переміг смерть. Переймаючись світлом Воскресіння Христового й долучаючись до тайни пасхального чуда, поділімося ж нашою торжествуючою радістю з ближніми й дальніми, всім свідчачи про Воскреслого Спасителя. 

Нехай у всі дні життя нас незмінно зігрівають і втішають, дарують справжню радість буття і надихають на добрі справи полум’яні слова великоднього благовістя: 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОIСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

+КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСІ 

Москва

Пасха Христова

2015 рік

***

Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила мовами канонічного простору Руської Православної Церкви

 

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з загибеллю співробітників Російського федерального ядерного центру

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з розстрілом мирних громадян в ряді міст США

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку із загибеллю моряків під час пожежі на глибоководному апараті ВМФ

Співчуття Святішого Патріарха Кирила в зв'язку з повінню в Іркутській області

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з кончиною композитора Є.П. Крилатова

Співчуття Святішого Патріарха Кирила в зв'язку з загибеллю людей в результаті авіакатастрофи в аеропорту Шереметьєво

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з кончиною авіаконструктора Г.В. Новожилова

Патріарше співчуття у зв'язку з кончиною архієпископа Аліпія (Гамановича)

Великоднє послання Святішого Патріарха Кирила мовами канонічного простору Руської Православної Церкви

Співчуття Святішого Патріарха Кирила у зв'язку з кончиною протоієрея Лева Церпіцького