Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий Вівторок після Літургії у Високо-Петровському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий Вівторок після Літургії у Високо-Петровському ставропігійному монастирі
Версія для друку
3 квітня 2018 р. 21:03

3 квітня 2018 року, у вівторок Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у храмі преподобного Сергія Радонезького Високо-Петровського ставропігійного чоловічого монастиря м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні Великий Вівторок, і Церква пропонує нам Євангельське читання, яке допомагає доторкнутися до таємниці Божого суду (Мф. 24:36 — 26:2).

Суд — це установа, покликання якої затверджувати справедливість. Коли у людей бракує сил, можливостей, розуміння вирішити суперечку і вийти з конфлікту, вони нерідко вдаються до допомоги суду, щоб певна третя сила, яка не залучена у конфлікт і водночас досить компетентна, яка знає закони, допомогла подолати кризу у відносинах і знайти справедливе вирішення проблеми, яка розділяє людей. Але ми знаємо, що людський суд не є інстанцією, де абсолютом є справедливість, — насамперед тому, що суд творять люди, схильні до спокус і слабкостей, які часом не мають повної картини того, що відбувається. Нарівні з цілком справедливими приймаються і такі рішення, які ранять людей, бо через ці рішення справедливість не затверджується повною мірою. Взагалі все, що відбувається в роді людському, має лише відносну цінність, відносне значення — через вразливість людської природи, через слабкість людини. І якщо подивитися на всю людську історію, то як багато несправедливого люди скоїли за ці тисячоліття, скільки непокутуваних гріхів, невирішених конфліктів, скільки жертв несправедливості! Уся ця величезна маса несправедливості і те, що виникає з несправедливості горя, безперечно, важким тягарем лежить на людській історії. І якби не було перспективи Божественного суду, то людська історія перетворилася б у кращому випадку на безглуздість, на торжество випадковостей, а в гіршому — на торжество несправедливості й зла, що виникає від поганих намірів людей. Божественний суд — це те, що повною мірою відновить справедливість в перспективі і ретроспективі всієї людської історії. Жоден гріх і жоден злочин не сховаються від цього суду, як і жодна образа невинних людей. Жодна сльоза, пролита через несправедливі звинувачення чи інші людські хитрощі, не залишиться не відтертою на великому суді, який дасть оцінку не тільки кожній людині, але і всій людській історії. І ті, хто вірить, що цей суд здійсниться, тобто віруючі в Євангеліє, у Христа Спасителя, у Його друге пришестя, повинні особливо чітко і критично оцінювати своє життя, свої вчинки, — адже все, що може, з різних причин, уникнути засудження протягом людського життя, безперечно, буде засуджено Божественною справедливістю.

Але суд, про який ми сьогодні чули в Євангельському читанні, — це не тільки суд страшний, але і суд Божественної любові. Христос, що явив людям як найвищу цінність велику заповідь про любов, буде, безперечно, зі справедливістю, але й з любов'ю судити всіх нас. А до того, як ми станемо перед судом Божим, існує можливість через покаяння, через суд над самим собою, якій часто буває найсправедливішим і найжорсткішим, через критичне ставлення до своїх думок, до своїх діянь, до своїх почуттів, до своїх відносин із ближніми, виправити нашу життєву траєкторію. Ми маємо йти по життю з урахуванням досвіду, який накопичується у нас через щире покаяння і засудження себе.

Нехай Господь кожному з нас дасть можливість відмовитися від будь-яких умовностей, навчитися перед лицем Божим і перед обличчям своєї власної совісті виносити самому собі неупереджений суд, який допоможе поправити наші стопи і направити їх до Господа.

Час Страсної седмиці — особливий час. Кожен день допомагає нам сконцентруватися на важливих істинах, які наповнюють великим вмістом людське життя, якщо ми відкриваємо цим істинам своє серце і свій розум. Постараємося не залишити ці святі дні поза нашою увагою, будемо супроводжувати їх молитвою, роздумами, підготовкою себе до належної участі у великому торжестві — святкуванні Світлого Христового Воскресіння. І нехай допоможе нам Господь у цій мандрівці на шляху до світла Воскресіння. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

 

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь напередодні Великої Середи в Андріївському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Великий вівторок після Літургії в Високо-Петровському ставропігійному монастирі

Патріарша проповідь напередодні Великого Вівторка в Іоанно-Предтеченському ставропігійному монастирі

Патріарша проповідь у свято Входу Господнього в Єрусалим після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь в Неділю 5-ту Великого посту після Літургії в храмі Воскресіння Христового в сел. Воскресенське

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці після Літургії в Благовіщенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь в Неділю 3-тю Великого посту після Літургії в храмі свт. Стефана Пермського в Південному Бутові м. Москви

Патріарша проповідь в Неділю 2-гу Великого посту після Літургії в московському храмі св. блгв. кн. Олександра Невського в Олександрівці

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю Торжества Православ'я після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі Торжества Православ'я після всеношної в храмі благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні