Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь після Літургії в Стефано-Махриському ставропігійному монастирі

Патріарша проповідь після Літургії в Стефано-Махриському ставропігійному монастирі
Версія для друку
3 вересня 2018 р. 23:43

3 вересня 2018 року, в день пам'яті святителя Варлаама, єпископа Суздальського і Таруського, Махриського чудотворця, Святіший Патріарх Кирилзвершив Літургію у Свято-Троїцькому Стефано-Махриському ставропігійному жіночому монастирі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Шановна матушко Єлисавето! Дорогі брати й сестри!

Сердечно дякую Вам, матушко, за добрі слова, які Ви зараз сказали, і радію, що Господь привів мене саме в цей день в цю святу обитель. Давно хотів побувати тут, ми з матушкою Єлисаветою будували плани щодо цього, але життя Патріарха таке, що навіть дуже ретельно побудовані плани під впливом зовнішніх обставин часто руйнуються і доводиться міняти все, відмовляючись і від того, що близько твоєму серцю, що тішить тебе як пастиря і християнина.

Так кілька разів мені доводилося скасовувати відвідування цієї святої обителі. Я дуже сумував, але обставини перевищували мої можливості зберегти плани незмінними і приїхати сюди. І ось, відчуваючи не тільки страх Божий, а й збентеження в спілкуванні з матушкою, якій багато разів обіцяв відвідати обитель, я сказав їй, що є тільки один день: «Це 3-тє вересня, матушко, більше нічого не передбачається». І раптом вона перехрестилася і з якимось особливим почуттям сказала: «Святіший, але ж це день пам'яті святителя нашого Варлаама!»

Ну як так? Я не дивився в календар, тим більше що його імені в календарі немає. Просто Господь так управив, що, крім цього дня, у Патріарха не було ніякої можливості не тільки до кінця цього року, а і в майбутньому році відвідати Махриську обитель. І чим, як не молитвами святителя, не його заступництвом про вас і про мене, можна пояснити, що саме в цей день я мав можливість разом зі своїми співбратами, з сестрами обителі, з численними паломниками звершити це богослужіння? І, звичайно, я радію всьому тому, що побачив.

Відродження цього храму, який, як ви знаєте, був парафіяльним, стало дуже важливим етапом відродження святої обителі. Обитель завжди іменувалася Свято-Троїцькою, а Свято-Троїцький храм був зруйнований, і, як мені свого часу матушка повідомила, ніякої можливості його відродити вже немає. Приділ відроджений, як ви знаєте, але сам храм відродити неможливо. А коли з'явилася можливість отримати цей храм, тоді я благословив матушку іменувати його Свято-Троїцьким, щоб історична назва обителі не зникла. І сьогодні, оскільки цей головний храм є храмом Святої Трійці, ми по праву використовуємо історичне найменування «Свято-Троїцька Махриська обитель».

Тішуся і з того, як благоприкрашено цей храм. Пригадую, як ми з Вами сюди зайшли відразу після його передачі — нічого подібного тут не було. А сьогодні ми можемо насолоджуватися чудовими розписами, чудовим співом сестер, радіти разом з численними паломниками, які сьогодні тут.

Хотів би також сердечно подякувати ігуменям з інших монастирів, які прийшли разом з нами помолитися і розділити радість цієї обителі. Нехай Господь прихилить милість перед вами.

Господь прихиляє милість перед чернецтвом не тільки тому, що Він благий і люблячий Отець, але і тому, що Він особливим чином ставиться до кожного або кожної, хто присвячує Йому своє життя. А з цього випливають і інші наслідки. Якщо ми, одягаючись у чернечі ризи, себе не присвячуємо повністю Господу, то піддаємося особливим покаранням і особливому Божому суду. Ось чому перед тим, як прийняти постриг, потрібно усвідомити, що через прийняття обітниць та чи інша людина входить в особливі відносини зі своїм Творцем. Він або вона відмовляються від світу і від того, що у світі, заради любові до Господа.

Але ця відмова повинна бути по-справжньому відмовою. Ця відмова має бути дійсно кроком до особливого спілкування з Богом. Якщо ж ця відмова полягає лише в тому, що один одяг змінився на інший, а в цілому спосіб життя залишається тим самим, що нічим нас не обтяжує, то особливе ставлення Господа не поширюється на таких ченців і черниць, які життям своїм заперечують принесені Йому обітниці.

Ось чому щоразу, коли я відвідую обителі, я говорю про необхідність молитовного життя для кожного ченця або черниці — тих, хто приніс обітницю Господу і хто спасається в обителі. Молитва для вас повинна бути не просто механічним виконанням церковного статуту, чернечих правил. Вона повинна бути в центрі вашого життя, навіть якщо якісь молитви ви не завжди встигаєте дочитати до кінця. Можливо, куди важливіше, якщо вже зовсім не вистачає часу, — замість тих молитов, які ви автоматично прочитаєте, з глибоким смиренням і усвідомленням свого гріха звернутися до Господа. Кожна молитва, принесена монахом, — це насамперед молитва покаяння. З цього потрібно починати, перед Господом розкривати душу, каятися у своїх гріхах, усвідомлювати їх і намагатися всіма силами тяжіння гріха подолати.

Власне кажучи, все чернече життя є особливим ставленням до себе з точки зору подолання гріха і через це — здобуття особливої духовної мудрості, якою чернець покликаний ділитися з тими, хто відвідує святу обитель. Адже люди приходять сюди саме для того, щоб доторкнутися до величі чернечого подвигу, до краси чернечого життя. І як важливо, щоб кожен чернець міг від свого серця щось сказати паломникам, підтримати у важких обставинах, помолитися і ні в якому разі не величатися над людьми мирськими, які приходять у монастир. Бо невідомо, хто буде першим у черзі на Суд Божий, кого Господь виправдає, а кого покарає.

Тому зі смиренням, дорогі сестри, здійснюйте своє чернече служіння. Перебувайте в щирій молитві до Господа, постійно усвідомлюйте свою недосконалість, кайтеся у своїх гріхах і любіть усіх, хто до вас приходить. Допомагайте людям зміцнитися у вірі, поділяйте з ними їхні скорботи, моліться за них.

Пригадую, з якою радістю я відвідував в дитинстві Пюхтицьку обитель в Естонії і як ми всі просили черниць помолитися за нас в наших скорботах. У той час було особливо важко жити у великому місті і залишатися християнином, і знаю, з якою любов'ю, з якою материнською ніжністю ставилися до паломників матушки Пюхтицької обителі. Донині я зберігаю цю ніжність, цю любов чернечу у своєму серці. Тому з досвіду кажу вам, дорогі сестри: ваша любов до тих, хто приходить до святої обителі, дорогого коштує. Вона здатна змінювати життя людей і надовго залишатися в їхній вдячній пам'яті. Нехай Господь береже цю святу обитель і Вас, матушко Єлисавето, що багато тут попрацювали.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

80 тонн помощи направил Синодальный отдел по благотворительности в Ростов-на-Дону, Воронеж, Крым и Северодонецк. Информационная сводка о помощи беженцам (от 4 октября 2022 года) [Стаття]

11 жовтня у Марфо-Маріїнській обителі милосердя м. Москви відбудуться заходи з нагоди дня пам'яті преподобномучениці Єлисавети Феодорівни

Более 11 000 обращений беженцев поступило в гуманитарный центр Симферополя с марта. Информационная сводка о помощи беженцам (от 3 октября 2022 года) [Стаття]

У Московському Кремлі відкрилася виставка, присвячена преподобному Сергію Радонезькому

Предстоятель Руської Церкви освятив храм великомучениці Варвари у Норильську

16-18 вересня відбувся Первосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила до Норильської єпархії

Патріарша проповідь після Літургії у храмі великомучениці Варвари м. Норильська [Патріарх : Проповіді]

Патріарший візит до Норильської єпархії. Велике освячення храму великомучениці Варвари у Норильську

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю 15-у після П'ятидесятниці після Літургії в Олександро-Невському скиті

Слово Святішого Патріарха Кирила у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Зачатівському ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила після молебню в храмі великомучениці Анастасії Узорішительниці на території виправної колонії № 15 у Норильську

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в день памяти благоверных князей Даниила Московского и Александра Невского после Литургии в Даниловом монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в день Усекновения главы Иоанна Предтечи после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршее слово в день памяти святителя Петра после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 12-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Донской иконы Божией Матери в Донском монастыре