Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Тихона і отців Помісного Собору 1917-1918 років після Літургії в домовому храмі Свято-Тихонівського університету

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Тихона і отців Помісного Собору 1917-1918 років після Літургії в домовому храмі Свято-Тихонівського університету
Версія для друку
18 листопада 2018 р. 23:18

18 листопада 2018 року, у Неділю 25-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії, і отців Помісного Собору Руської Церкви 1917-1918 років, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у домовому храмі святого рівноапостольного князя Володимира Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні ми чули євангельське читання (Лк. 8: 41-56) про дві події, які пов'язані з проявом одного і того ж людського почуття: це воскресіння дочки Яіра, начальника синагоги, і зцілення кровоточивої жінки. Дійсно, в основі обох подій, на які Господь відгукнувся Своєю чудодійною силою, було дуже важливе людське почуття — почуття надії. Без надії ні дочка Яіра не воскресла б, ні жінка кровоточива не отримала б зцілення.

Що ж таке надія? Ми дуже часто використовуємо це слово, але, мабуть, мало хто, розмірковуючи про пов'язане з ним поняття, побачив би дуже тісний, глибокий зв'язок з іншим словом — словом «віра». В чудовому словнику Даля ми можемо прочитати, що надія є очікувана впевненість, — це точне формулювання нашого чудового вченого. Так що ж таке впевненість? У слові «впевненість» той же корінь, що і в слові «віра». Не може бути впевненості без віри. Очікувана впевненість — це і є надія, що без віри існувати не може. Тож, слово «надія» втрачає будь-який сенс поза релігійного контексту, бо без віри в Бога не може бути надії. А що може бути? Може бути мрія. Відкриваємо словник Даля — що таке мрія? Чітке визначення: гра уяви.

Очікувана впевненість і гра уяви. Наскільки далекі за змістом ці поняття! Дійсно, у нашій впевненості, у нашій надії завжди присутня віра. І, як чудово сказав святитель Іоанн Златоуст, не впаде той, хто сподівається на Бога. Дійсно, людина не впаде, якщо вона життя своє віддає в руки Божі, якщо її надія запліднюється вірою, якщо вона живе в союзі з Богом. Тоді у неї виростають крила, вона стає дійсно сильною і здатною на багато які, у тому числі великі, вчинки.

Сьогоднішнє євангельське читання ще й ще раз свідчить про те, наскільки Бог близький до людини, наскільки Господь милосердний. Спаситель готовий іти у дім старшини синагоги, щоб воскресити його дочку, і не відмовляє в допомозі нещасній жінці, яка припала до Його одягу, але виливає Свою благодать на ту, що поклала на Нього останню надію.

Надія не осоромлює  (Рим. 5:5), коли вона реально пов'язана з вірою. Сучасним людям, які часто говорять «я сподіваюся», потрібно ясно зрозуміти, що без Бога і без віри не існує надії, а є лише мрія, гра уяви. І як же збідніє наше життя, як збідніють міжособистісні відносини, якщо з них піде надія! Нерідко кажуть: надія вмирає останньою, і це дійсно так, тому що надія пов'язана з вірою в Бога.

Сьогодні ми згадуємо святителя Тихона, Патріарха Всеросійського, з яким це місце тісно пов'язане і в своїй історії, і в наші дні: на честь Патріарха Тихона названий наш прославлений університет, який так багато зробив і робить для просвітництва народу нашого, для виховання православної інтелігенції, для підготовки кадрів як для Церкви, так і для світських робіт. Чи можемо ми собі уявити подвиг Патріарха Тихона, якби він втратив надію? Або подвиг наших новомучеників, сповідників, тих, кого розстрілювали в Бутові, кого ув'язнювали в Соловках і в інших місцях? Хіба вони могли знати, що їхні муки і смерть стануть відомі всьому світу, — коли весь світ був для них обмежений камерою тортур або кімнатою допитів? Але у кожного з них була надія на Бога.

Можливо, не здійснилася їхня надія на те, що вони вийдуть з цих камер на свободу. Але Господь приготував їм щось інше, здійснивши їх надію в повній мірі. Їхня смерть стала зерном для сучасного християнства, особливо в нашій країні. Бо неможливо бути байдужим до подвигу новомучеників і сповідників Церкви нашої. Неможливо не замислюватися про силу їх духу, про силу їх віри, про ту перемогу, яку вони звершили над своїми гонителями і мучителями.

Тому святкування пам'яті святителя Тихона, новомучеників і сповідників Церкви Руської — це, насамперед, прославлення надії, якою вони жили і яку вони через свій подвиг заповідали всім нам. Надія вмирає останньою, а у християнина вона ніколи не вмирає, бо ми сподіваємося не тільки на те, що Господь мудро вирівняє наші життєві шляхи, а й на те, що милістю Своєю, у відповідь на наше покаяння і наше бажання жити згідно з Його законом, Він відкриє нам ворота вічності. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Ієрарх Грузинської Православної Церкви взяв участь у Богословській конференції Свято-Тихонівського університету в Москві

У Москві представили видання, відзначені дипломами церковного конкурсу «Освіта через книгу»

В Об'єднаній дисертаційній раді ПСТГУ та СПбДА відбулися захисти двох наукових праць

Проєкт Навчального комітету «Лики святих заступників Русі» став переможцем у конкурсі грантових проєктів у 2024 році

Поименный список Собора новомучеников и исповедников Крымской митрополии [Документи]

Архимандрит Дамаскин (Орловский): Жития новомучеников — духовное лекарство, которое надо принимать всю жизнь [Iнтерв'ю]

У день пам'яті священномученика Миколая Морковіна глава Тверської митрополії звершив Літургію в кашинській в'язниці, де розстріляли святого

«Это же капля в море!» Протоиерей Кирилл Каледа о почитании новомучеников [Iнтерв'ю]

У Донському ставропігійному монастирі молитовно вшанували пам'ять святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії

У свято Введення в храм Пресвятої Богородиці керуючий справами Московської Патріархії звершив Літургію в Успенському соборі Московського Кремля

Михайло Юхимович Губонін — вірний свідок церковної історії ХХ століття [Стаття]

У Донському ставропігійному монастирі молитовно вшанували пам'ять святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя