Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношної в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношної в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда
Версія для друку
24 листопада 2018 р. 23:13

24 листопада 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх у храмі з Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Високоповажний владико Серафиме! Дорогі отці, матушки ігумені, брати, сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з недільним вечором. Щойно ми звершили урочисте богослужіння в соборі, в якому виконані всі будівельні та художні роботи.

Собор будувався довго. А якщо взяти до уваги економічні кризи, які траплялися у нашій Вітчизні протягом минулих років, то не дивно, що продовження будівництва часом здавалося просто дивом Божим. Пам'ятаю, як у кризові роки все зупинялося, нічого не будувалося, ніде не стукав молоток, не пилялось дерево, не складалися цеглини, і тільки тут, у Калінінграді, на цьому самому місці, будівництво собору ніколи не припинялося. Хоча коштів практично не було, я наполягав, щоб будівництво не припинялося ні на один день. Нехай будуть працювати дві людини, три, п'ять, — але будівництво має продовжуватися. І пам'ятаю, як калінінградці дивувалися, що у такий важкий час, у розпалі глибокої економічної кризи, собор будувався. Нехай малими кроками (дійсно, на будівництві іноді залишалося п'ять-десять чоловік), але будівництво продовжувалося, і ніколи не було сумнівів у тому, що собор буде побудований. Бо храм будувався як великий символ воскресіння віри у нашому народі — тут, у Калінінградській області, де протягом сорока років не було жодного місця для молитви, де люди не знали, як перехреститися, як до священика під благословення підійти.

Тому сьогоднішній день завершує цілу епоху — епоху становлення Церкви Православної на Калінінградській землі. Але коли ми говоримо про те значне і важливе, що було зроблено, слід пам'ятати, що ми на самому початку шляху. Ніхто не може сказати, подібно до євангельського багатія: «душа, їж, пий, веселися», ніхто не може сказати: «ми досягли всього, чого потрібно було досягти, тепер і відпочити можна, і темпи зменшити». Ми не повинні так говорити, бо ми на самому початку духовного відродження нашого народу. І хоча статистично більшість росіян говорять сьогодні про свою приналежність до православної віри, але статистична приналежність і реальне воцерковлення — це різні речі. І ми повинні працювати над тим, щоб здійснювалося воцерковлення нашого народу, щоб люди розумом і серцем відчули, як важливо бути з Богом, щоб вони відчули силу молитви, щоб вони відчули, що молитва замикає ланцюг, через який здійснюється зв'язок між ними і Богом. Коли такий яскравий, сильний релігійний досвід стане надбанням більшості людей, тоді, я гадаю, і можна буде говорити про реальне відродження віри у нашому народі. А поки потрібно працювати і дякувати Богові за кожен етап, за кожен новий крок, за кожен новий храм, за кожну людину, яка звернулася до Христа, яка прийшла прийняти хрещення і увійти в Церкву Христову.

Цей собор дійсно є таким символом відродження. І дай Боже, щоб ми, дивлячись на цей символ, зміцнювалися у вірі, щоб ми розуміли, що добрі справи, які супроводжуються молитвою, завжди привертають благодать Божу, отже, ведуть до успіху. Храм прекрасний як зсередини, так і зовні, особливо у цей вечірній час, коли через величезні вікна підсвічений чудовий розпис. Ті, хто проходить повз храм, бачать цю красу. Але я хотів би сказати ось про що: головною прикрасою храму є люди, які збираються для молитви. Люди, які звертають до Бога свої прохання, у серцях яких — сильна віра. І дай Боже, щоб всі наші храми були наповнені народом так, як сьогодні у цей урочистий святковий вечір наповнений кафедральний храм Христа Спасителя в місті Калінінграді. Для цього всі ми повинні працювати, насамперед архіпастирі і пастирі, не шкодуючи свого життя в повному розумінні слова. Ніколи не слід діяти так, щоб особистий інтерес, особисті життєві цілі закривали перед духовним поглядом найголовнішу мету — дерзновенне служіння Господу і своєму народові. Сподіваюся, що духовенство Калінінградської митрополії і далі продовжить своє служіння на благо Церкви, Вітчизни і Калінінградської землі.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

У Лівані представник Руської Церкви взяв участь у хресній ході напередодні свята Благовіщення за новоюліанським календарем

Святіший Патріарх Кирил провів чергову нараду щодо Програми будівництва православних храмів у Москві

Нарада щодо Програми будівництва православних храмів у Москві

У Фінансово-господарському управлінні триває робота зі збору проєктів повторного застосування

Ответы Святейшего Патриарха Кирилла на вопросы на встрече с участниками Всемирного фестиваля молодежи [Патріарх : Привітання та звернення]

Выступление Святейшего Патриарха Кирилла на Всемирном фестивале молодежи [Патріарх : Привітання та звернення]

Патріарше служіння у Троїцькому храмі підмосковного Реутова. Хіротонія архімандрита Єрмогена (Корчукова) на єпископа Туранського

Слово Святішого Патріарха Кирила при врученні архієрейського жезла Преосвященному Єрмогену (Корчукову), єпископу Туранському, вікарію Кизилської єпархії [Патріарх : Привітання та звернення]

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя