Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в понеділок першої седмиці Великого посту в Храмі Христа Спасителя

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в понеділок першої седмиці Великого посту в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
11 березня 2019 р. 22:24

Увечері 11 березня 2019 року, у понеділок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике повечір'я з читанням Великого канону прп. Андрія Критського в Храмі Христа Спасителя. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до пастви з проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

У молитві святого Єфрема Сіріна ми просимо Господа захистити нас насамперед від неробства, бо неробство — це порок, що руйнує людське життя. А потім іде благання до Бога позбавити нас зневіри.

Напевно, немає людей, які б не відчували цього почуття у своєму житті. Святий Іоанн Ліствичник говорить, що зневіра є розслабленням душі і знемогою розуму. Зневіра супроводжується важким станом духу: людині здається, що багато чого вона не зможе зробити, багато чого не зможе досягти, багато чого в своєму житті втратила. І ця негативна самооцінка буває настільки руйнівною, що люди втрачають присутність духу, здатність активно трудитися, реалістично оцінювати навколишні події і справді впадають у важкий душевний стан.

Іноді зневіру плутають з депресією. Зовнішні прояви і того, і іншого досить схожі. Але якщо депресія є наслідком неблагополуччя психічного, тобто наслідком хвороби, то зневіра таким не є. Поняття «зневіра» взагалі можна визначити і описати тільки в системі релігійних координат. Якщо людина втрачає віру в Бога, якщо вона починає багато в чому сумніватися, якщо втрачає певні життєві координати, пов'язані з її релігійним вибором, то, як наслідок, настає зневіра, важкий душевний стан.

Зневіру неможливо лікувати медикаментозно, зі зневіри неможливо вийти через навіювання ззовні. Це стан, який може подолати тільки сама людина, спираючись на силу Божу. А як же можливо зробити такий подвиг? Є дві неодмінні умови: людина повинна вірити в Бога і вірити в те, що все, що відбувається з нею є в остаточному підсумку дією Божественного промислу — або попустом Божим, якщо те, що відбувається, є скорботним і сумним, або проявом Божественної милості, якщо те, що відбувається, є чимось радісним і добрим. Коли людина привчається віддавати себе в руки Божі, зневіра зникає, тому що замість зневіри з’являється глибока впевненість в силі й розумності Божественного Промислу.

Мені доводилося зустрічатися з людьми, які пройшли важкий життєвий шлях, у тому числі з тими, хто пройшов через ув'язнення, заслання, табори тільки тому, що вірив в Бога. І ось що дивно: у цих людей ніколи не було зневіри. Ще під час несення послушенства в Смоленську я зустрівся з одним чоловіком. Він відвідав мене, дізнавшись моє прізвище, і сказав, що з якимось хлопцем, який мав таке ж прізвище, він плив з тодішнього Ленінграда до бухти Нагаєва, а потім Колимською трасою його було доставлено до місця ув'язнення. І розповів, що той юнак ніколи не був у поганому настрої — він завжди залишався спокійним, мирним і навіть радісним. І коли його запитали, чому він перебуває в такому доброму настрої, відповідь була простою: «Але ж я заради Христа їду туди, куди мене посилають. А хіба може бути поганим життя заради Христа?»

Нам потрібно багато в чому переглядати наше ставлення до навколишнього світу, до нас самих. Чим більше в житті комфорту, чим більше матеріальних можливостей, тим слабшою стає людина. Їй є, що втрачати, вона боїться знизити рівень свого споживання і комфорту і тому стає дуже вразливою. І не тільки тому, що хвилювання охоплює при одній лише думці, що життя може змінитися на гірше, але і просто тому що дуже часто така людина впадає у зневіру. А зневіра там, де зникає віра і де на місце віри приходить страх.

Ось чому в молитві святого Єфрема Сіріна прохання до Господа позбавити нас зневіри стоїть на другому місці — особливим чином відзначається необхідність позбутися зневіри як душевного стану, несумісного зі справжнім людським благополуччям.

Кожен з нас так чи інакше, за тих чи інших обставин піддається цьому почуттю. І для кожного з нас, хто хоча б раз був схильний до цього почуття, звучать сьогодні проникливі слова молитви святого Єфрема Сіріна з проханням позбавити нас зневіри. А позбутися зневіри означає змінити свій погляд на життя, розлучитися зі страхами, розлучитися з нерозумінням, зі спробами прозрівати майбутнє, не маючи ніяких можливостей по-справжньому це зробити. Це означає віддатися в руки Божі з повною довірою до Господа, без всякого страху, але з великою надією на Боже милосердя.

Всього цього вчить нас молитва святого Єфрема Сіріна. І, повторюючи ці слова, будемо просити Господа, щоб Він позбавив нас, у тому числі, і згубної зневіри і дав можливість знайти радість і мир в душі.

Сердечно вітаю всіх вас із закінченням першого дня Великого посту. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Выступление Святейшего Патриарха Кирилла на пленарном заседании XXIII Всемирного русского народного собора

Слово Святейшего Патриарха Кирилла на торжественном акте по случаю 90-летия со дня рождения митрополита Никодима (Ротова)

Патриаршее приветствие участникам участникам XI Покровских общественных чтений

Патриаршее приветствие участникам международной конференции «Митрополит Никодим: путь служения Церкви»

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла губернатору Волгоградской области А.И. Бочарову с 50-летием со дня рождения

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла министру по делам Северного Кавказа С.В. Чеботареву с 50-летием со дня рождения

Патриаршее поздравление митрополиту Иркутскому Вадиму с 65-летием со дня рождения

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла по случаю 75-летия Московского государственного института международных отношений

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла заслуженному художнику России И.И. Глазунову с 50-летием со дня рождения

Патриаршее поздравление митрополиту Корсунскому Антонию с 35-летием со дня рождения