Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі Торжества Православ'я після всеношної в храмі благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі Торжества Православ'я після всеношної в храмі благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні
Версія для друку
16 березня 2019 р. 22:11

Увечері 16 березня 2019 року, напередодні Неділі 1-ї Великого посту, Торжества Православ'я, Святіший Патріарх Кирил відправив всеношну в храмі святого благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні м. Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих зі словом:

Ваше Високопреподобіє, отче Володимире! Отче Іліє! Владики! Дорогі отці, брати й сестри!

Я дуже радий на завершення першої седмиці Великого посту звершити вечірнє богослужіння в храмі святого Ігоря Чернігівського в Передєлкіні. Для того щоб зрозуміти, яким є значення храму в житті людини, потрібно до храму ходити. Думаю, всі, хто сьогодні у великій кількості наповнює цей храм, з досвіду знають, яке велике значення храм має в нашому житті.

Радію ще й тому, що протягом першої седмиці Великого посту мав можливість відвідувати монастирі, храми і молитися з великою кількістю людей. Дивлячись на обличчя тих, хто вистоює довгі великопісні служби і з просвітленими очима виходить зі святого храму, я переконувався і переконуюся, що благодать Божа реально впливає на людей, які з вірою звертаються до Господа у святому храмі. А що означає, що благодать Божа реально нас торкається? Це означає, що сили наші не можуть бути багаторазово збільшені. Сили наші не можуть перетворитися на зверхсилу, тому що дія благодаті була б настільки явною, що ніякої віри ні від кого б не було потрібно. Але Господь ніколи не вражає уяву надприродними явищами, які настільки здивували б людину, щоб вона визнала Його існування. Господь не примушує нас до віри навіть силою Своїх чудес. Але у відповідь на нашу молитву Він чудеса робить, і диво благодаті Божої є чудо, що здійснюється Богом у відповідь на віру і молитву людей.

Святі отці таку взаємодію Божественного і людського в справі спасіння називали грецьким словом «синергія», тобто складання енергій, Божественної і людської. Тому недаремно ви стоїте довгу службу, не дарма волає до Господа, не дарма звертаєте до Нього свій розум і серце, — бо свою енергію ви спрямовуєте до неба, а Господь Своєю благодатною силою відповідає на вашу молитву.

Власне кажучи, на цьому грунтується наша віра. Багато хто не знає всіх тонкощів віровчення, догматики, релігійної філософії. Але більшість людей сприймають віру тільки тому, що в серці відчувають Божественну присутність і знають, що Бог відповідає на молитви. Це і є живий релігійний досвід, і ніяких доказів не потрібно, якщо людина переживає реальну присутність Бога у своєму житті і є свідком того, як Господь відповідає на молитву.

У цей недільний великопісний день я і хотів би побажати всім вам міцної віри. Ніколи не сумнівайтеся в тому, що Бог присутній поруч з нами. Досить поглянути на історію, у тому числі історію країни нашої, щоб переконатися, що так воно і є. Скільки разів у відповідь на молитву Господь рятував наш народ і нашу країну! А незліченна кількість особистих історій, людських доль, коли Господь рятував людину не тільки для життя вічного, а й на небезпечних і важких життєвих шляхах?

Наша віра — це те, що реально єднає нас з Господом, те, що схиляє до нас Його милість і Його благодать. Тому ми повинні постійно зміцнювати свою віру, не напружуючи розум для побудови певних штучних доказів, але через молитву, через реальне спілкування з Господом залучати Божественну силу, відчувати її присутність у своєму житті і через цей духовний досвід зростати у вірі, без якої немає спасіння.

Всіх вас, мої дорогі, ще раз вітаю із завершенням першої седмиці Великого посту. І хотів би в дар Патріаршому подвір'я в Передєлкіні передати частки святих мощей, привезені з різних місць... Моліться перед цими святинями святих угодників і сподівайтеся на те, що вони будуть разом з вами і у ваші молитві, і у вашому житті. Молитвами святих угодників, чиї мощі відтепер спочиватимуть у цьому храмі, хай береже всіх вас Господь від усякого зла і неправди, хай спрямовує ваш життєвий шлях до світла Божого, до перемоги над гріхом і до здобуття спасіння і в цьому житті, і в житті вічному. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя