Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь в Неділю 5-ту Великого посту після Літургії в храмі Воскресіння Христового в сел. Воскресенське

Патріарша проповідь в Неділю 5-ту Великого посту після Літургії в храмі Воскресіння Христового в сел. Воскресенське
Версія для друку
14 квітня 2019 р. 21:24

14 квітня 2019 року, в Неділю 5-ту Великого посту, преподобної Марії Єгипетської, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Воскресіння Христового в сел. Воскресенське м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, в п'яту неділю Великого посту, ми згадуємо подвиг святої преподобної Марії Єгипетської. Євангеліє, яке ми сьогодні чули (Мк. 10:32-45), здавалося б, не стосується безпосередньо пам'яті святої. Але це тільки на перший погляд. В Євангелії говориться: хто хоче бути великим, нехай буде всім слугою, і хто хоче стати першим, нехай буде всім рабом. Про що ж ці слова? Вони про ближніх, про те, що ближній наш має бути ближнім не на словах, як часто буває, а дійсно близьким. А це можливо лише тоді, коли людей пов'язують добрі справи.

Ми знаємо, як розпадаються шлюби, які починалися з того, що чоловік і дружина усвідомлювали близькість один до одного, жили цією близькістю, цією любов'ю. А потім любов йде геть, близькість зникає, і люди, ще вчора близькі, раптом стають ворогами. Що ж сталося? Виявилося, що близькість не була підкріплена добрими справами стосовно одне одного. Лише коли є служіння ближньому, коли одна людина віддає себе іншому, тоді і створюється справжня близькість людей, тоді і створюється щастя людського спілкування.

Здавалося б, яке відношення має євангельський текст про те, що ми маємо бути слугами, рабами, якщо хочемо бути першими, до пам'яті преподобної Марії Єгипетської? Найбезпосередніше! Марія взагалі відмовилася від ближніх і пішла в пустелю в далекому V столітті. Пішла, покладаючись винятково на волю Божу, тому що за законами людського буття вона не могла вижити в пустелі без їжі і води. Але зазнавши найтяжчих випробувань заради того, щоб наблизитися до Бога, вона перемагає статут єства, як говорить церковний спів, і стає сильнішою за людське єство, стає подібною ангелам.

Через свій особистий подвиг, що не мав, здавалося б, відношення до інших людей, Марія стає не просто близькою, зрозумілою, а й одночасно найвищим ідеалом для безлічі людей. Люди православні ще в давнину дізналися про подвиг Марії Єгипетської і вже тоді захоплювалися і надихалися їм, ставлячи собі за приклад житіє преподобної.

Здавалося б, V століття, понад півтори тисячі років тому, і хтось може сказати: то було зовсім інше життя, інша культура, люди багато чого не знали, яке відношення все це має до сьогоднішнього дня? Але ми, православні люди, можемо сміливо сказати: має, і найбезпосередніше. Тому що приклад Марії Єгипетської, приклад любові до Бога через служіння людям, приклад найвищої аскези і придушення своїх пристрастей повинен бути затребуваний і нами, людьми, розслабленими комфортом і благополуччям XXI століття.

Подібно до того як Марія Єгипетська вижила в пустелі, сподіваючись на Бога, мобілізуючи всі свої духовні і фізичні сили, так і ми повинні мобілізувати свої сили і піти назустріч Господу, якщо не хочемо загинути в пустелі духовній. На цьому шляху безліч спокус, безліч зваб, безліч хибних маяків, які намагаються утягнути нас зі шляху спасіння. Але приклад преподобної Марії дає нам можливість зрозуміти, що сили людські майже не обмежені. Важливо лише, щоб ці сили спрямовувалися до Бога, щоб ці сили служили добру. І тоді людина може здійснювати неймовірні подвиги, як ми знаємо з історії Церкви, з історії святих подвижників, з історії благочестя.

Як я вже сказав, свята Марія Єгипетська дуже рано стала відомою православним людям. Уже в далекій давнині до неї зверталися з молитвою. Але і ми, сучасні люди, повинні сприймати Марію Єгипетську як нашу сучасницю, розуміючи, що і перед нами пустеля, якщо не фізична, то духовна. Перед нами спокуси, які вражають свідомість, плоть, душу. Перед нами та ж необхідність мобілізації всіх своїх духовних сил, для того щоб відповісти на заклик Господа і йти за Ним.

Нехай приклад Марії Єгипетської і сьогодні допомагає нам, тим, хто спрямовується назустріч Світлому Христовому Воскресінню, ще і ще раз усвідомити великий сенс пісного подвигу і значення самообмеження для того, щоб душа відкривалася назустріч Господу. Молитвами святої преподобної і богоносної Марії Єгипетської нехай допомагає нам Господь на наших життєвих шляхах! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Єрмогена після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 35-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 15-ю годовщину интронизации после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Храмі Христа Спасителя у день відкриття XXXII Міжнародних Різдвяних читань