Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Велику Середу після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Велику Середу після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
24 квітня 2019 р. 19:41

24 квітня 2019 року, у середу Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив останню в цьому році Літургію Передосвячених Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Господь сподобив нас досягти середи Страсної седмиці. Останнього разу ми прочитали молитву преподобного Єфрема Сіріна і тепер, повністю закінчивши поприще Святого і Великого посту, входимо в особливі дні спогадів про страждання, смерть і Воскресіння Господа і Спасителя нашого.

Сьогодні за статутом читається Євангеліє (Мф. 26:6-16), в якому розповідається про жінку, що помазала ноги Спасителя дорогоцінним миром, і про Іуду, який, дивлячись на її жертву, приймає страшне рішення продати за гроші свого Учителя.

Дуже часто, зустрічаючись з тією або іншою людиною, ми ставимо собі питання, хороша вона чи погана. Іноді просто з цікавості, іноді тому, що прагнемо зрозуміти, чи варто вступати з нею в якісь відносини, наприклад, зв'язати себе узами шлюбу. Так-ось, кращий спосіб отримати відповідь — це зрозуміти, чи готова людина на жертву. Все інше є вторинним. Якщо немає доброти в серці, то людина здатна і на гріховні діяння, і навіть на злочини — з такою точно не варто пов'язувати своє життя.

Здатність робити добро є не що інше, як вираження найсуттєвішої сторони людської душі. Не може добра людина не робити добра. Жінка грішна, блудниця, будучи ізгоєм суспільства, приходить до Спасителя, і виливає на Його ноги дорогоцінне миро, яке, можливо, варто було всіх накопичених нею грошей. І Господь, прозріваючи внутрішній стан цієї жінки, прощає їй всі гріхи (Лк. 7: 36-50). І якщо ми відчуваємо, що згрішили, якщо ми відчуваємо, що зробили щось нечисте, гріховне, погане, то єдиний шлях знайти милість в очах Божих і прощення — зробити добро тим, хто його дуже потребує.

Нам іноді здається, що ми, зробивши якісь бридкі справи і сповідавшись в них, автоматично отримуємо прощення гріхів. Однак потрібно розуміти суть і сенс сповіді. Через сповідь відбувається возз'єднання людини, що згрішила, з громадою, яка сподобляється причастя Святих Христових Таїн. Але що відбувається на небесах, ми не знаємо, і цілком очевидно, що не через кожну сповідь прощаються всі гріхи. Навіть якщо людина сповідається перед смертю, це не означає, що вона святою і безгрішною переступає межу земного життя, що вона без гріхів постане перед Божественним судом. Що ж дійсно звільняє нас від гріхів? Те, що звільнило блудницю, яка вилила миро на ноги Спасителя, — здійснення добра. Не формальне, не з примусу, не заради того, щоб підтримати свою репутацію, не заради того, щоб здатися доброчесним, а щире вчинення добра, так, щоб права рука не знала, що робить ліва. Через здійснення добра ми сподобляємося отримати прощення наших гріхів від Самого Господа.

Ось таким змістом наповнений сьогоднішній день, в який ми отримуємо настанову і на подальший життєвий шлях, і на проходження святих днів спогадів про страждання Спасителя і святкування Святої Пасхи — з новим розумінням того, як потрібно жити, що має бути в центрі нашого життя, чим ми могли б догодити Богові і отримати прощення гріхів, позбавлення від всього того, що важким тягарем лягає на совість. Хай допоможе нам Господь не тільки приносити покаяння словесно, а й робити добрі справи — на благо тих, до кого вони звернені, і на спасіння власної душі. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя