Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Вознесіння Господнього у кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Вознесіння Господнього у кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда
Версія для друку
5 червня 2019 р. 21:47

Увечері 5 червня 2019 року, напередодні свята Вознесіння Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив утреню всеношної в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

Ваше Високопреосвященство, владико митрополите Саво! Ваше Високопреосвященство, владико архієпископе Серафиме! Ваші Преосвященства! Дорогі отці, брати, матушки ігумені, сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з великим дванадесятим святом Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Для мене велика радість щоразу відвідувати Калінінград, з яким я пов'язаний вже понад 25 років, і цей зв'язок становить дуже важливу частину мого життя.

Пригадую Калінінград, який являв образ язичницької неплодящої Церкви — жодного храму, жодної парафії, жодного священика. Люди, зустрічаючись зі священиком, не знали, що їм робити, що говорити; навіть вигляд людини в рясі викликав певне сум'яття на калінінградській вулиці. Місто було дійсно позбавлене духовного життя, — незважаючи на те, що тут завжди була жива православна громада, влада не дозволяла їй ні реєстрацію, ні тим більше створення місця для богослужіння.

У далекому 1986 році ця важлива подія нарешті відбулася, і була отримана реєстрація. Господь покликав мене нести архіпастирське служіння на цій землі, і я згадую перші богослужіння в квартирах, в будинках, на які збиралася велика кількість людей, сто чи навіть двісті осіб. Звичайно, не всі могли вміститися, хтось стояв на вулицях, двері будинків були відкриті, і ми сміливо проголошували Христа — Божу силу і Божу премудрість.

Але непростим був рух до тієї слави Божої, яка зійшла на місто Калінінград і Калінінградську область. Згадую всіх, хто трудився, дякую тим, хто трудиться сьогодні, зміцнюючи віру православну в цьому найзахіднішому регіоні Росії. Величний храм Христа Спасителя наповнює душу радістю, коли бачиш це білокам'яне диво, увінчане золотими куполами, а увійшовши, споглядаєш красу настінного розпису і всю ту благоліпність, яку було створено на протязі десятиліть і яка сьогодні дійсно допомагає людям побачити через споглядання зовнішньої краси духовну красу Православ'я.

Хотів би висловити подяку владиці Серафиму, отцям настоятелям, матушкам ігуменям, всьому духівництву, нашій православній молоді, керівникам православної гімназії і всім, хто трудиться сьогодні не покладаючи рук, зміцнюючи віру православну в дітях, в молоді, в жителях міста Калінінграда і області. Господь зазвичай напоумляє нас скорботами, і ми, зустрічаючись зі скорботою, двояко на неї реагуємо. Найчастіше це реакція нерозуміння, іноді розчарування, болю, туги. Але справжня християнська відповідь на будь-яку скорботу — це відповідь віруючого серця. Ми повинні розуміти, що Господь, проводячи нас через випробування, невипадково дає нам цей досвід скорботи. Не може бути досвід тільки радості, інакше б радість втратила своє значення і свій сенс. Господь проводить нас через скорботи, для того щоб ми усвідомили свою обмеженість, свою слабкість. Нерідко саме в скорботі зміцнюється наша віра, а разом з вірою приходить і радість в серце.

Тому в цей чудовий день, напередодні свята Вознесіння Господнього, я б хотів усім нам побажати знайти вміння долати скорботу. Скорбота не повинна руйнувати нашу віру, наше життя, адже той, хто позбавлений віри, гине від скорботи, і ми знаємо страшні приклади того, як людина, не знаходячи виходу з ситуації, що склалася, під вагою скорботи накладає на себе руки і назавжди позбавляється надії на Царство Боже.

Чому я говорю про скорботу? Тому що це частина нашого життя, і Господь дає нам силу віри ще й для того, щоб ми могли перемагати будь-яку скорботу і будь-які важкі життєві обставини. Де Господь, там світло, там перемога, там радість, але іноді для того, щоб усвідомити Божу присутність у житті, треба пройти через труднощі. Нехай важкі життєві обставини не ламають нашу волю, не підривають нашу віру, але, навпаки, допомагають відчути Божу присутність, Божу руку в нашому житті.

Калінінградський край — край особливий. І страшна війна, після якої залишилися руїни, і довга відсутність храмів завдавали великої скорботи, і мене як правлячого архієрея часто запитували, чи не настав час виїхати з цієї області, адже з нею ми не пов'язуємо своє майбутнє. Такий настрій панував в серцях багатьох, і тоді Господь відвідав мене думкою побудувати кафедральний собор в самому центрі Калінінграда як символ зв'язку з Батьківщиною, з Росією, на знак того, що ми — частина єдиного цілого, частина великої православної спадщини.

Духовенство та миряни старшого покоління пам'ятають, яким непростим був шлях до створення цього Божого храму, але всі труднощі в якийсь момент відступили, і відкрилася можливість побудувати величний собор в самому серці, в самому центрі града. Не покрівлю душею, якщо скажу, що з побудовою собору почало змінюватися духовне життя Калінінграда, який відірваний географічно від усієї Росії, але через цей світлий православний храм ясно усвідомлює свою причетність до Святої Церкви Православної і до Вітчизни нашої.

Дай Боже, щоб ніякі життєві обставини не похитнули нас у вірі. Молюся про процвітання Калінінграда і всього Калінінградського краю, молюся за свою Калінінградську паству і завжди зберігаю особливе почуття і до Калінінграда, і до всіх вас, мої дорогі. Нехай Господь береже нас, нехай благодать Божа зміцнює нас і дарує сили проходити життєвий шлях з надією на волю Божу, звертаючи навіть скорботи на радість і спасіння душ наших. І хай береже всіх нас Воскреслий Господь, що вознісся — Спаситель світу і Господь історії. Його любов'ю, благодаттю та спасемося.

Всіх вас, мої дорогі, вітаю зі святом Вознесіння Господнього!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила в річницю інтронізації святителя Тихона, Патріарха Всеросійського, після молебню в Донському монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці в Успенському соборі Московського Кремля

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Філарета Московського після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь після Літургії в кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці м. Ростова-на-Дону

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 18-ту після П'ятидесятниці після Літургії в Свенському Успенському чоловічому монастирі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в Александро-Невской лавре в Санкт-Петербурге

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в Покровском ставропигиальном монастыре

Патриаршее слово после вечернего богослужения в канун праздника Покрова Пресвятой Богородицы в храме блгв. кн. Игоря Черниговского в Переделкине