Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після молебню біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в Москві

Слово Святішого Патріарха Кирила після молебню біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в Москві
Версія для друку
28 липня 2019 р. 17:44

28 липня 2019 року, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив молебень біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру на Боровицькій площі в Москві. Після закінчення молебню Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Дорогі отці, брати й сестри!

Сьогодні ми зібралися біля пам'ятника Хрестителю Русі, щоб знову звернутися думкою до подій, які знаходяться в самому підгрунті нашої історії, нашої культури. Коли говоримо «нашої», ми маємо на увазі всі народи, які сприйняли і віру, і культуру, і мову з Київської купелі Хрещення. Тоді відбувся історичний поворот такої сили, що через більш ніж тисячоліття ми продовжуємо осмислювати його значення. Бог велів засіяти світлу, як говорить апостол Павел (2 Кор. 4:6), і вивів наших предків з темряви язичництва, де вони були приречені загубитися назавжди, у світло істинної віри і тієї великої історії, яка була визначена Господом. Це диво відбулося завдяки перетворенню однієї людини, ім'я якої ми вшановуємо, — великого князя Київського Володимира.

Князь Володимир — чудовий і переконливий приклад того, наскільки дієвим є Євангеліє і як воно перетворює життя людини. До свого перетворення він був розбещеним, жорстоким язичником, який приносив людські жертви ідолам. Не можна сказати, щоб він відрізнявся від інших правителів тогочасної Європи. Нам важко собі уявити світ тієї самої язичницької Європи. Але все, що ми знаємо про нього, говорить, що це був неймовірно страшний, жорстокий світ, де моральними цінностями, які ми вважаємо само собою зрозумілими, — прощенням, милосердям, турботою про слабких — просто нехтували. Проте в тих європейських країнах, в яких вже були посіяні зерна християнської віри, повільно, але вірно почали відбуватися значні зміни. Звичайно, особливу роль в цих духовних змінах відіграла Візантія. Віра в істинного Бога перетворила князя Володимира глибоко і повністю. Він став лагідним, миролюбним і милостивим. Вибір князя перетворив не тільки його, а й всю країну. Це вражаюче перетворення цілого народу. Виникнення нової православної східнослов'янської цивілізації — це дивовижне свідчення дії благодаті Божої в історії. І сьогодні, прославляючи рівноапостольного князя, ми в першу чергу дякуємо Богові за ті щедроти, які Він дарував народам нашим, за те, що Він був з ними у всіх страшних випробуваннях, що вів нас Своєю любов'ю і милістю, не даючи загинути спадщині святого князя Володимира.

Людина здатна витримувати важке життя, але навряд чи людина здатна витримувати життя безглузде. Людина ж не тварина, якій достатньо задовольняти свої фізичні потреби. Вона потребує усвідомлення свого місця у світі, у розумінні свого призначення і відносин з іншими людьми. Ми не піщинки, але скоріше листя на дереві. Кожен з нас належить до загального дерева — людського роду. У кожного з нас є предки як фізичні, так і духовні, які передали нам мову, культуру і, найважливіше, — віру, яка вкоренилася і милістю Божою живе в нашому народі. Втратити зв'язок з тим минулим, з тими предками означає духовно засохнути. Ми, православні християни, віримо в те, що в людській історії відбувається таємничий задум Бога про спасіння світу, задум, в якому грандіозні історичні події сплітаються з долями звичайних людей. Хрещення Русі, здійснене святим князем Володимиром, вплетено в особисту долю кожного з нас, і важливо, щоб ми це розуміли.

Людина не може існувати без того, що зараз називається ідентичністю, тобто без усвідомлення того, хто вона така, де її місце, де вона своя, а де чужа. Але буває і так, що люди намагаються відкинути свою справжню ідентичність заради хибної, коли намагаються розірвати зв'язок зі своїми справжніми коренями, коли їх справжня ідентичність підмінюється ідеологічними конструкціями, які здаються їм більш привабливими і успішними. Наслідки зазвичай вельми сумні як для окремо взятої особистості, так і для суспільства, для держави. Для того щоб рости і розвиватися, не можна не живитися від своїх власних джерел, джерел нашої східнослов'янської цивілізації, єдиної для росіян, українців, білорусів, тієї цивілізації, яка бере початок в Київській купелі Хрещення. Тому так важливо, рухаючись в майбутнє, затверджувати свій зв'язок з історією, причому з історією в її найважливішому аспекті, не з історією конфліктів, переворотів, трагедій і воєн, але в першу чергу з історією святих. Ми повинні пам'ятати про Володимира Святого не просто як про видатного історичного діяча минулого, але як про людину, життя і діяння якої залишаються закваскою, яка змінює наше життя тут і зараз.

Ще раз всіх вас сердечно вітаю з великим для всіх народів Русі святом — з нашим спільним Хрещенням, здійсненим милістю Божою святим рівноапостольним великим князем Київським Володимиром, якого ми прославляємо сьогодні з повним розумінням величі того, що зробив цей князь для наших народів, для наших країн. І нехай збережеться назавжди у вдячних нащадках його ім'я, і нехай підноситься воно завжди в храмах Божих як ім'я святого і рівноапостольного Хрестителя Русі. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя