Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Державної ікони Божої Матері в Чертаново м. Москви

Патріарша проповідь після Літургії в храмі Державної ікони Божої Матері в Чертаново м. Москви
Версія для друку
25 серпня 2019 р. 20:59

25 серпня 2019 року, в Неділю 10-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Державної ікони Божої Матері в Чертанові міста Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика виголосив проповідь.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

У сьогоднішньому апостольському читанні — і це був уривок з Першого послання апостола Павла до Коринфян (1 Кор. 4:9-16) — ми знаходимо такі слова: «Коли нас лихословлять, ми благословляємо; женуть нас, ми терпимо».

Ці слова допомагають зрозуміти відбиту на сторінках Євангелія заповідь, яку нам дав Христос: «Якщо хто вдарить тебе в праву щоку, підстав ліву» (див. Мф. 5:39). Якщо обмежитися тільки цими словами як і діяли деякі мислителі, то з буквального тлумачення можна зробити невірні висновки. Ми знаємо, що в певний період новітньої історії виник такий рух, як пацифізм, який повністю виключав можливість збройного опору навіть у разі агресії. Багато людей, хто вчив діяти таким чином, посилалися на слова Господа про удар у праву щоку, за яким має послідувати удар в щоку ліву. Отже, апостольське читання цього дня дає нам правильне тлумачення цієї Божої заповіді: «І хто проклинає нас, того ми благословляємо; хто жене нас, того ми терпимо».

Ми не погоджуємося зі злом, — ми на зло відповідаємо, вчить апостол Павел. Але це не та відповідь, яка зазвичай буває: якщо хто образив, я ображу ще сильніше; якщо хто вдарив, я постараюся вдарити так, щоби той і не отямився. Найчастіше відповідь виявляється більш жорстокою, ніж зло, яке було звернено на нашу адресу. Але слова апостола Павла допомагають нам зрозуміти, що на зло потрібно відповідати інакше. Адже всяке зло, яке ми направляємо на адресу кривдника, примножує зло. Тим самим серед людей — в сім'ї, в суспільстві, в державі, в роді людському — йде ескалація зла, поширення його зовні, тому що зло ніколи не буває статичним, але завжди прагне розширити свій вплив. Якщо не знайдеться нікого, хто відповість на зло добром, то зло буде торжествувати в роді людському, і немає тоді ніякої надії на спасіння не тільки в житті вічному, але і в нашому житті, тому що зло буде руйнувати людську особистість, людські відносини, відносини в сім'ї та суспільстві. Для того щоб зупинити зло, ніколи не потрібно відповідати на зло злом. Цілком очевидно й інше — ніколи не потрібно і підкорятися злу, ніколи не потрібно схиляти перед злом свою голову.

Часом буває і так, що на зло відповіли злом, а потім з якихось причин зло прийняли, погодилися і зжилися з ним. Ми часто буваємо готові погодитися зі злом і багато на що закрити очі. І найменше ми готові відповідати на зло так, як вчить нас апостол Павел: "Коли нас лихословлять, ми благословляємо; якщо женуть нас, ми терпимо». Але саме в цій позиції — великий опір злу, бо зло перемагає тільки тоді, коли люди з ним погоджуються.

Дивовижна мудрість міститься в сьогоднішніх словах апостола Павла, і ми повинні зберегти ці слова в своєму серці. Вони допоможуть нам у різних життєвих обставинах, у тому числі під час конфліктів на роботі і особливо під час сімейних конфліктів. Вони озброять нас справжньою силою — чинити опір злу таким чином, щоб зло не захоплювало наші душі, нашу свідомість, не поневолювало нас, а отже, не поширювалося і не ставало непереборною силою, яка веде до смерті.

Господь через Своїх апостолів, через Своє слово вчить нас найбільшої мудрості. Сумно, що для багатьох ці Божественні слова і сьогодні залишаються невідомими, адже неможливо, навіть прочитавши цілком Святе Письмо Нового Заповіту, відзначити і запам'ятати все найважливіше. Тому кожен християнин повинен постійно звертатися до слова Божого. Читати щодня Євангеліє, апостольські послання — це чудова традиція і чудовий досвід. Але слід читати, розмірковуючи над словом Божим, з тим щоб кожне слово ставало для нас зрозумілим, щоб ми могли, спираючись на ці слова, уникнути помилок, а тим самим посилення зла в нашому житті і в житті оточуючого нас світу.

Хай допоможе нам Господь приймати розумом і серцем Його великі слова про спасіння, які містяться в Євангеліях і апостольських посланнях, щоб ці слова ставали нашими власними переконаннями, на підставі яких ми б будували свої відносини з оточуючими нас людьми, з навколишнім світом. І хай допоможе нам Господь зрозуміти Його слова, зберегти їх в пам'яті і втілити їх в життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя