Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Ільїнському храмі в Північному Бутові м. Москви

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії в Ільїнському храмі в Північному Бутові м. Москви
Версія для друку
21 вересня 2020 р. 14:15

21 вересня 2020 року, в день свята Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму пророка Божого Ілії в Північному Бутові м. Москви та Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Святіший Владика виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Свято Різдва Пресвятої Богородиці — це перше двунадесяте свято в році. Саме з цього свята починається церковний рік, і зовсім невипадково, тому що хронологічно вся євангельська історія починається з події Різдва Пресвятої Богородиці.

Діва Марія належала до двох епох. З одного боку, Старого Заповіту — Вона народилася в благочестивій родині людей, що жили в духовній атмосфері Старого Заповіту; але одночасно Вона стала по плоті Матір'ю Сина Божого, Боголюдини, Господа Ісуса Христа, Який приніс світу Новий Заповіт. Тому Вона одночасно належить і до Старого Заповіту, і Нового Заповіту, і не випадково свято Різдва Пресвятої Богородиці є першим в році двунадесятим святом.

Діва Марія виховувалася в благочестивій родині Іоакима і Анни, але абсолютно особливий вплив на Пресвяту Діву справило Її навчання при храмі. Побожні батьки — була така традиція в Єрусалимі — віддавали дітей на виховання при храмі, тому що там навчали основам віри і долучали до реального благочестя. Там діти отримували те, що не могли отримати ніде більше, ні в палацах, ні в хатинах, — реальний досвід духовного життя, зіткнення зі святинями; звідти і виникало особливе шанування Єрусалимського храму.

Змінилися до невпізнання часи, ми живемо в зовсім іншу епоху, але сенси, закладені в подію Різдва Пресвятої Богородиці, не мають ніяких часових меж, вони стосуються і нас. І ви повинні ясно зрозуміти, що кожна народжена дитина, кожне нове життя повинно бути в самому піднесеному сенсі цього слова присвячене Богові. Це не означає, що кожна людина повинна ставати священнослужителем, ченцем або черницею, — це зовсім не так. Присвячення Богові означає згоду батьків з тим, щоб дитина стала щасливою, щоб ніякі життєві випробування, ніякі спокуси, ніякі життєві трагедії не зруйнували його дух, тому що тільки людина, сильна духом, і може бути щасливою. Хто з нас не проходив через життєві випробування? Люди у віці можуть перерахувати безліч подій у своєму житті, від яких буквально залежало їхнє майбутнє; молоді ще не мають такого досвіду, але і вони через нього пройдуть. Іншими словами, щоб подолати реальні труднощі життя, зберегти самих себе, потрібно володіти силою духу, яку стародавні знаходили в Єрусалимському храмі і яку нинішні люди знаходять в храмі Божому.

Відвідування Божого храму є таким дотиком до духовного заряду, без якого наші внутрішні сили безсумнівно слабшають, навіть якщо нам здається протилежне. Храм є місцем, де ми доєднуємось духовно до Божественної благодаті, яка немічно лікує і убого наповнює, і, можна продовжити, хворих зцілює, розум зміцнює, силу волі загартовує. Саме Божественна благодать, не руйнуючи нашої свободи, дає нам внутрішню силу для того, щоб це життя прожити гідно.

Приклад благочестивих батьків, які віддали на виховання до храму Пресвяту Діву Марію, повинен допомогти і сучасним батькам зрозуміти, що, коли дитина відвідує храм Божий, коли вона вчиться при храмі в недільних школах, а зараз існує ще й багато православних гімназій, тоді в неї з'являється чудове виховання, яке допоможе їй у житті залишитися сильною, незламною, впоратися не лише зі стресами повсякденного буття, а й з багатьма і багатьма спокусами, які зустрічаються на нашому життєвому шляху. Ось чому виховання дітей у православних недільних школах, православних гімназіях, ось чому відвідування дітьми недільних богослужінь є неодмінною умовою відновлення духовної енергії нашого народу.

Тому сьогодні моє особливе слово — до матерів, батьків, бабусів, дідусів. Приводьте своїх дітей до храму Божого. Пам'ятайте, ви ж бажаєте їм щастя! А не може бути справжнього щастя, якщо не буде благодаті Божої в серці дитини. Це прості істини; а якщо в храмі поруч з батьками немає дітей, то нас чекають важкі часи. Тому виховання дітей, їх воцерковлення — це неодмінне роблення, яке повинні здійснювати і Церква, і батьки, і бабусі, і дідусі. Як просто зрозуміти, що там, де Бог, там сила; де Бог, там енергія; де Бог, там здатність протистояти спокусам, спокусам, які так часто гублять молоде життя! Досить подивитися зведення Міністерства внутрішніх справ, щоб побачити, який величезний відсоток молодих злочинців, наркоманів, алкозалежних. Але ж це наше підростаюче покоління! І ніяким ув'язненням на якусь кількість діб не виправити молодої людини, що порушила порядок і яка перебувала в стані алкогольного сп'яніння. Тому що, як говорить прислів'я, вчи дитину, коли вона лягає не вздовж лавки, а поперек — тобто з самого початку, з самого раннього дитинства.

Дуже хотів би сподіватися, що мої сьогоднішні слова досягнуть сердець і батьків, і матерів, і бабусь, і дідусів, і педагогів. Ми так прагнемо стати кращими, ніж є! Ми так щиро бажаємо блага нашій Батьківщині! Ми так переживаємо за невдачі і так радіємо нашим перемогам! Але ж усе відбувається від людини, а людина стає сильною і здатною досягати успіху тоді, коли вона внутрішньо, духовно сильна. І ця сила закладається в тому самому віці, коли благочестиві батьки привели Пресвяту Пречисту Діву Марію до храму Божого, коли почалося Її справжнє духовне сходження до безмежних вершин духовного життя.

Молитвами Пречистої і Преблагословенної Цариці Небесної Господь нехай благословить наших батьків і дітей, допоможе нашій молоді і допоможе всім нам зміцнюватися у вірі, а через це зміцнювати особисте, сімейне, суспільне життя, зміцнювати духовні основи буття нашої Вітчизни. Усіх вас сердечно вітаю зі святом Різдва Пресвятої Богородиці. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя