Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у свято Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Олександро-Невському скиту

Патріарша проповідь у свято Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Олександро-Невському скиту
Версія для друку
4 листопада 2020 р. 14:22

4 листопада 2020 року, в день свята Казанської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святого благовірного князя Олександра Невського в однойменному скиту поблизу Передєлкіна. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні ми згадуємо історичну подію, що пов'язана з явленням народові нашому милості Божої через ікону Божої Матері, названу Казанською.

Подія ця добре відома більшості православних людей, як і всім, хто знайомий з історією нашої Батьківщини. Країна опинилася у важкому становищі: ворог не просто дійшов до столиці, а й увійшов до Кремля. Здавалося, що немає вже більше надії на звільнення, тому що з військової точки зору противник був сильніший, краще організований, краще озброєний, за його плечима були перемоги, і мало хто міг йому протистояти.

Але по милості Божій народ проявив велику ініціативу заради звільнення Москви і Вітчизни, створивши народне ополчення, яке очолив нижньогородський громадянин Мінін і закликав на допомогу князя Пожарського, відомого воєводу, щоб той міг керувати військом і перемогти ворога. І знаємо, що перемога прийшла  не лише тому, що народ цього захотів, і навіть не тому, що були правильно організовані військові дії, які, безсумнівно, показали ворогові здатність нашого народу оборонятися. Найголовніше, народ, розділений нібито назавжди,  так що батько поставав на сина і син на батька і люди вбивали не ворогів, що прийшли ззовні, а власних співвітчизників,  з ласки Божої об'єднався.

Ось у чому сенс сьогоднішнього святкування. Цариця Небесна не просто принесла перемогу руській зброї, але явила милість Божу, і народ наш, об'єднавшись перед лицем спільного ворога, дійсно ставши єдиним, виявився здатним його перемогти. Тому сьогодні ми святкуємо не військові перемогу, а дивовижну подію єднання нашого народу, до того розділеного на непримиренні, здавалося б, ворогуючі групи. Народу, який, усвідомивши свою відповідальність за долю Вітчизни, став єдиним і явив грізну силу, так що противник, відчувши цю силу, покинув і стольний град, а через досить короткий час  і межі нашої Батьківщини.

Чудово, що саме цей день був оголошений і цивільним святом, оскільки події, пов'язані зі звільненням Москви молитвами Пречистої Преблагословенної Цариці Небесної, явили народу силу того, що є єднання і порозуміння. На цьому історичному досвіді ми всі повинні навчитися тому, що найстрашніший ворог  не зовнішній, а внутрішні протиріччя, які часом підштовхують людей до взаємного знищення. Кожен на власному досвіді знає, які страждання і горе приносять протиріччя в сім'ях, між рідними і близькими, коли між ними пролягають непереборні кордони, що перешкоджають єднанню, любові. І ось сьогоднішній день нагадує про найбільшу цінність єднання і любові, про здатність бути всім разом для того, щоб вирішувати завдання, які стоять перед особистістю, перед сім'єю, перед суспільством і перед державою.

І хай допоможе Господь усім нам, надихаючись великим прикладом, явленим у день Казанської ікони Божої Матері, в день, що явив єднання нашого народу, в день, який приніс нам свободу, незалежність і порятунок Вітчизни нашої від іноземного ворога,  особливо усвідомити важливість єднання і злагоди, молитися Господу про те, щоб там, де це єднання порушено, де згода зникла, щоб все це було відновлено і явило нам ту силу, яка допомагає впоратися і з самими собою, і з нашими недоліками, з нашими гріхами, що руйнують мир і спокій у житті людей.

Молитвами Цариці Небесної нехай перебуває мир і злагода над нашим народом, хай захистить Вона Своїм Покровом землю Руську, нехай укріпить віру православну в людях наших і разом з цим  любов і злагоду. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя