Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь в день пам'яті преподобного Серафима Саровського

Патріарша проповідь в день пам'яті преподобного Серафима Саровського
Версія для друку
15 січня 2021 р. 15:50

15 січня 2021 року, в день передсвята Богоявлення, день преставлення (1833) і другого обрітення мощей (1991) преподобного Серафима Саровського, чудотворця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиту поблизу Передєлкіно. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

У сьогоднішньому апостольському читанні (Гал. 5:22-6:2) перераховуються плоди Святого Духа, тобто плоди дотику до людини Божественної сили, плоди, які набуває людина через спілкування з Богом; і першим таким плодом називається радість. Потрібно вдуматися в цю найбільшу істину. Все інше займає свої важливі місця, але перший плід Духа є радість.

Радість — абсолютно особливий стан людського духу. Звичайною мовою ми називаємо цей стан щастям, але у слова «щастя» є багато відтінків і різного роду приземлених вимірювань, а в слові «радість» немає нічого від матеріального світу. Справжня радість — це стан духу, який неможливо сформувати чимось земним, навіть якщо воно видається нам важливим і необхідним; і ніколи не слід плутати радість з веселощами, з піднесеним настроєм, з іншими позитивними емоціями, які присутні в людському житті.

Радість може бути навіть в найважчих життєвих обставинах. Святі мученики, йдучи на страту, відчували радість. Преподобний Серафим Саровський, тисячу днів і ночей молився на камені в лісі, в серці своєму відчував радість, і словом «радість» він зустрічав кожного, хто до нього приходив. Радість як плід Святого Духа, радість, яка формується не під впливом яких би то ні було приземлених зовнішніх обставин, — це і є добра новина для людини і сама висока мета його буття. 

Ми знаємо, що радість у Господі, радість як дар Святого Духа буде вічно супроводжувати в небесних оселях тих, хто спроможеться в них увійти. Але вже тут, на землі, ця велика милість Божа доступна і для нас, грішних і недостойних людей. Доступна, коли ми молимося всім серцем за Божественною літургією, коли ми беремо участь Святих Христових Таїн, коли торкаємося святині, коли наше серце несподівано змінюється і ми відчуваємо цю зміну, коли в нашому серці панують мир і спокій.

Преподобний Серафим Саровський явив нам приклад життя в радості у Господі. Дивно: він відчував радість в лісі, далеко від людей, в неймовірно важких фізичних умовах. Спробуйте на самоті прожити в глухому лісі — а як же їжа? а дикі звірі? Але ми знаємо, що і дикий ведмідь приходив до преподобного Серафима, і той годував його хлібом з власних рук. І це не міф, не казка, адже преподобний Серафим жив порівняно недавно, в ту саму епоху, яка увійшла в історію нашої Батьківщини як епоха розквіту культури, мистецтва, літератури. Він жив в освічений час, і тому не може бути ніяких пересудів і перекручених тлумачень всього того, що пов'язано з його життям, адже свідками того були багато людей, які і донесли до нас чудові слова преподобного Серафима «Радість моя», звернені до кожного, хто до нього приходив. І дай Бог, щоб і на нас, людей грішних, немічних, приземлених, так далеких від способу життя святого преподобного Серафима, Господь в міру наших можливостей (бо не все ми можемо вмістити по нашій гріховності) виливав Свою благодать і дарував нам радість Святого Духа. 

Преподобний Серафим Саровський — це особливий світоч на небосхилі руських святих. Він такий близький руській душі і руському розумінню святості. Він наш рідний і близький нам угодник Божий, і до нього сьогодні повинні бути звернені наші особливі молитви, тому що не все просто в сучасному житті — в житті народу нашого, країни нашої й в житті кожного з нас. По-перше, ми проходимо через важкі випробування, пов'язані з поширенням смертельної інфекції. Крім того, багатьом випробуванням піддається моральне почуття людини, багато викликів кидає нашій совісті навколишній світ, і так впливають на наші вчинки багато зовнішні обставини, що потрібно дійсно мати незламну волю і силу, щоб уникати спокус і йти шляхом спасіння. 

Але ж незламна воля і сила — це надздібності, це надобдарованність людини, а якщо ми звичайні люди, звідки ж нам взяти цю надсилу? Вона дарується тільки через дотик благодаті Божої, яка немощная врачует и оскудевающая восполняет

Молитвами преподобного Серафима Саровського хай допоможе і нам Господь, знаходячи дар благодаті, протистояти спокусам і всьому тому, що відволікає людину від спасіння. І хай допоможе нам Господь йти шляхом, який веде до Царства Божого, що починається вже тут, в серцях людей, в цьому земному житті, і набуває свою повноту там, в іншому світі, в якому опиниться кожен з нас. І дай Бог, щоб для кожного з нас, хто зберігає віру в серці, хто закликає поміч Божу, той світ був Божим світом, сповненим радості і благодаті. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя