Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю тридцять третю по П'ятидесятниці

Патріарша проповідь у Неділю тридцять третю по П'ятидесятниці
Версія для друку
24 січня 2021 р. 14:35

24 січня 2021 року, в Неділю тридцять третю по П'ятидесятниці, після Богоявлення, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі благовірного князя Олександра Невського в однойменному скиті поблизу Передєлкіна. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Кожному з нас дана благодать у міру дару Божого, благодать у міру того, як Бог нам цей дар передає (див. Еф. 4: 7). У тому ж Посланні до Ефесян, уривок з якого ми сьогодні чули і яке я тільки що процитував, святий апостол Павел говорить: спасенні ви благодаттю через віру, але це не від вас, то дар Божий, не від справ, хай ніхто не похвалиться (див . Еф. 2: 8-9).

Ці дві фрази з Послання апостола Павла до ефесян допомагають нам дуже багато чого зрозуміти. По-перше, те, що ніщо не може врятувати людину, крім благодаті Божої,  ніякі труди, ніякі зусилля. Ми знаємо, що люди докладають величезних зусиль, щоб зробити кар'єру, щоб вивчитися, щоб досягти чогось у своєму житті. І досягають, але досягають тимчасових цілей, які мають лише відносне значення для життя майбутнього віку. Але якщо говорити про досягнення істинної мети буття, то цю мету, що іменується спасінням, тобто повноту життя у спілкуванні з Богом, неможливо досягти ніякими засобами, крім як силою благодаті Божої.

Благодать дається нам задарма, це велика милість Божа. Через зішестя Святого Духа на апостолів, якому передували страждання Спасителя, Його хресна смерть і Воскресіння, через все те, що Бог у Христі створив для роду людського, нам дана особлива Божественна сила, особливий дар благодаті, який лише і спасає нас.

Але виникає питання: якщо людина спасається лише Божественною силою, Божественною благодаттю, де ж тоді сама людина? Де її місце в цьому малозрозумілому для обмеженого людського розуму процесі? І апостол Павел у Посланні до Ефесян каже: спасенні ви все благодаттю через віру (Еф. 2: 8). Ось де ми.

Сама по собі благодать не може спасти людину, якщо ми не сприймаємо цю благодать своєю вірою, якщо ми не замикаємо особливий ланцюг між Богом і собою за допомогою віри. Тому віра  не тільки те, що відноситься до людського світогляду, не тільки те, що належить нашому розуму і навіть нашому серцю, але це сила, яка привертає благодать Духа Святого, і через віру ми отримуємо Божественну благодать, яка нас реально спасає.

Ці уривки з послання апостола Павла дійсно відкривають нам таємницю того, що є людське спасіння. Але як поєднується Божественна сила, Божественна благодать і, більш сказати, промисел Божий з нашою особистою свободою, якою Господь наділив кожну людину? Як взаємодіють те, що має непереборну силу в ставленні до людини, тобто сила Божа, з людською силою, з людською свободою? Над цим питаннями билися в минулому, так і сьогодні ще розмірковують філософи, але вони знаходять своє вирішення тільки в тих чудових словах, які сьогодні ми чули за Божественною літургією та які свідчать про рятівну силу Божественної благодаті, яка подається нам через віру.

Хай допоможе всім нам Господь зберігати віру в серці, щоб знаходити через неї Божественну благодать. З милості Божої, з людинолюбства Сина Божого благодать дарується нам щоразу, коли ми звершуємо Святу Євхаристію, всякий раз, коли ми окроплюємо себе святою водою, щоразу, коли ми беремо участь у церковних Таїнствах. Ця благодатна сила дарується нам, тому вона і називається в Священному Писанні «даром». За цю силу не потрібно вносити ніяких пожертвувань, не потрібно нічим жертвувати  лише потрібно мати сильну віру, тому що ніякі людські зусилля, ніякі духовні вправи, ніяке напруження волі не допоможе нам залучити до себе Божественну благодать, яка дається задаром у відповідь на нашу віру.

Навчені цієї великої рятівної мудрості, будемо пам'ятати, що віра є неодмінна умова людського спасіння. Без віри нічого не вийде, ніякий ланцюг із Богом не замкнеться, ніяка благодать не доторкнеться до нашого серця. Ось, напевно, тому ворог роду людського і робить все для того, щоб зруйнувати в людях віру. Адже якщо віра руйнується, то і ланцюг між Богом і людиною руйнується. Небо не стикається з земним, фізичним світом, якщо немає віри. Тому так багато сил працює на те, щоб відібрати у людей віру; а завдання Церкви полягає в тому, щоб постійно нагадувати людям, що віра є неодмінною умовою спасіння, тому що у відповідь на віру ми отримуємо Божественну благодать, яка лише й може спасти людину.

Справді, хто ще може допомогти нам, людям обмеженим, доторкнутися до Божественного життя? Хто може допомогти нам увійти в Божественне Царство — які герої, які сили людські? Але віра відкриває перед нами Боже Царство і є тією силою, яка допомагає успадковувати це Царство, і будемо пам'ятати, що саме через віру ми знаходимо рятівний дар благодаті.

Благодаттю ви всі спасені через віру, але це не від вас, то дар Божий, не від справ, щоб ніхто не хвалився — нехай ці чудові слова апостола Павла зберігаються в нашій пам'яті і в наших серцях. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя