Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю про блудного сина

Патріарша проповідь у Неділю про блудного сина
Версія для друку
28 лютого 2021 р. 14:50

28 лютого 2021 року, в Неділю про блудного сина, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішня підготовча неділя до Великого посту називається Неділею про блудного сина, тому що саме цього дня ми читаємо добре відому притчу про блудного сина (Лк. 15: 11-32). Про того самого сина, який, забравши належну йому частину маєтку, пішов у країну далеку, і там, загрузнувши в гріхах, розпусті, пияцтві, втратив все своє майно. А коли опинився на межі життя і смерті від голоду, виснаження, ймовірно, хвороб — хоча Євангеліє про це не говорить, але ж всяке виснаження супроводжується втратою здоров'я, — ось тоді й повернувся до батька, пам'ятаючи про те, що навіть слуги батька харчуються краще, ніж він, і живуть набагато краще, ніж він.

Батько приймає свого блудного сина, і цей вчинок викликає нарікання іншого сина, слухняного, який завжди жив по волі батька і якому, за його словами, батько не давав нічого з того, що цей добрий і вірний син вважав заслуженим. Але Господь — і ніхто інший, як Сам Господь відкривається нам через цю притчу в образі батька, — простягає милість Свою до пропащої людини. Тому що людина не пропаща і без того сильна, а та, що впала і дуже вдарилася, яка втратила рівновагу, втратила життєвий орієнтир, та особливо потребує підтримки.

До речі, слово «блуд» у слов'янській мові прямо позв'язується з іншим поняттям і словом — це блукання, це втрата орієнтиру, це втрата правильного шляху. В нашій художній літературі і в побуті під словом «блуд» маються на увазі, перш за все, гріховні діяння, пов'язані з незаконною близькістю. Але це лише один із різновидів блуду, а взагалі блуд — це і є втрата орієнтиру, втрата правильного шляху в житті. Звичайно, будь-які гріховні відносини з іншою особою, що не благословенні Богом, — це теж відхилення від правильного, істинного шляху, і ми знаємо, що це блукання, цей блуд ніколи не приносить людині щастя.

Блуд є втратою правильного шляху, що дуже часто трапляється з людьми, — і не лише тоді, коли вони вступають у незаконну близькість. Коли люди відмовляються від Бога, відмовляються визнавати єдино правильним той шлях у житті, який Господь накреслив, вони також блукають по життю. І ми знаємо, що це блукання часто супроводжується дуже болючими ударами об перешкоди, з якими людина мимоволі зустрічається на своєму шляху.

Сьогоднішнє євангельське читання допомагає нам зрозуміти: для того щоб не збитися з життєвого шляху, для того щоб не впасти в труднощі і спокуси, через які проходить людина, що втратила життєві орієнтири, потрібно мати путівника по життю, дуже потужний орієнтир, якийсь компас, який дійсно допомагає людині не заблукати. Цим компасом, цим орієнтиром є Сам Господь, і якщо ми живемо за Його заповідями, якщо ми приймаємо Його слово, якщо ми керуємося Його вченням у тій мірі, в якій здатні все це здійснити, то, без сумніву, знаходимо можливість, навіть збившись зі шляху, вийти на єдино рятівну дорогу в житті.

Але як же ми можемо повернутися на правильний шлях? Через що ми повинні пройти, щоб знайти спасіння, щоб вийти з якогось життєвого блукання? Сьогоднішнє євангельське читання говорить нам про те, що щирим і сердечним покаянням перед Богом ми можемо, навіть втративши вірний шлях у житті, знову його знайти. І це євангельське читання, яке пропонується нам напередодні Великого посту, має всіх нас налаштувати на правильний духовний лад. Кожен проходить через спокуси, на шляху кожного — зваби, і дай Бог, щоб через покаяння, дароване нам Самим Господом, особливо протягом Святої Чотиридесятниці, ми могли подолати спокуси і зваби, і знову повернутися до рідної домівки, до того місця, де знаходиться спасіння через спілкування з Самим Господом. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патриаршая проповедь в Неделю 17-ю по Пятидесятнице после Литургии в храме равноапостольного князя Владимира в Анапе

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля