Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 2-у Великого посту

Патріарша проповідь у Неділю 2-у Великого посту
Версія для друку
28 березня 2021 р. 15:56

28 березня 2021 року, в Неділю 2-у Великого посту, день пам'яті святителя Григорія Палами, архієпископа Фессалонітського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішня великопісна неділя присвячується пам'яті тих афонських подвижників, які, заглиблюючись у молитву, знаходили дар внутрішнього просвітління. Одним із виразників цього подвигу був Григорій Палама, архієпископ Фессалонітський, який володів винятково особливими духовними силами і якостями, але, крім того, був богословом, людиною освіченою, і тому афонські практики, пов'язані зі стяжанням Святого Духа, виразником яких був святитель Григорій, увійшли в Передання Церкви в тому числі через його особистість — як якийсь найбільший образ того, якою стає людина, коли, живучи за Божим законом і прямуючи до спасіння, досягає досконалості.

Сьогодні за Літургією ми читали Євангеліє про те, як Спасителем був зцілений розслаблений (Мк. 2: 1-12). Ця повчальна, як і всі слова Євангелія, розповідь містить у собі щось дуже важливе для всіх нас. Нагадаю, йшлося про те, що родичі розслабленого бажали, щоб Спаситель зцілив нещасного, але увійти до будинку було неможливо через натовп. Тоді ці люди піднялися на дах, благо на Сході, як багато хто знає, будинки мають плоскі дахи, які в той час не покривалися металом або іншими важкими матеріалами. Такий дах легко було розібрати, що і зробили люди, а потім спустили розслабленого до ніг Спасителя. І Господь, бачачи їх віру, каже розслабленому: «Встань, візьми одр свій і ходи».

Цьому передували інші слова Спасителя, які здивували слухачів, особливо фарисеїв. Господь сказав розслабленому: «Прощаються тобі гріхи твої». І подумали фарисеї  а Господь прочитав їх думки  ось про що: «Хто ж Цей Чоловік, і як Він сміє прощати гріхи?» Адже тільки Бог має владу прощати гріхи, але саме тоді, коли оточуючі Спасителя люди так подумали, Він сказав: «Візьми одр свій і ходи». Дійсно, набагато легше сказати «прощаються гріхи»,  і невідомо, простяться вони чи ні,  але коли розслаблена, тобто паралізована людина, позбавлена будь-якої можливості рухатися, встає, збирає постіль і готова йти, то, звичайно, найбільше чудо вразило свідомість оточуючих.

Фарисеї здивувалися, коли Господь сказав «прощаються тобі гріхи твої». Але ж великий Божественний дар прощення гріхів Господь не забрав у роду людського і після Свого Вознесіння. Божественний дар прощення гріхів зберігається в житті Святої Церкви. Всякий раз, коли ми сповідуємо свої гріхи, коли ми, схиляючись перед хрестом і Євангелієм, чуємо від священика про відпущення гріхів, все це звершується не нашою людською силою, а тією силою Божественною, яку Господь, що має владу прощати гріхи, вручив Своїм послідовникам, Своїй церкві. Божественний дар прощення гріхів несе в собі велику очисну силу, і невідомо, що було б з усіма нами, з родом людським, якби не ця можливість каятися в гріхах і отримувати від Господа прощення.

Протягом Великого посту слід особливим чином замислюватися про своє духовне життя, спостерігати за своїми думками, словами, вчинками, і не просто спостерігати, але запам'ятовувати свої гріховні думки, слова або вчинки, з тим щоб потім розкаятися в них і отримати великий Божественний дар, який Господь залишив Церкві Своїй,  дар прощення і звільнення від гріхів.

Кожна людина, віруюча чи навіть невіруюча, яка відвідує храм або не відвідує, усвідомлює, якщо у неї залишається совість, що вона вчинила неправильно, невірно  обдурила, вкрала, образила, не кажучи вже про більш страшні злочини. Але ж і злочинці усвідомлюють, що скоїли злочин,  а далі що? А далі злочинця ув'язнюють, з тим щоб він по-справжньому усвідомив помилковість своїх дій і розкаявся в них  так працює світська система виправлення злочинів. У більшості випадків ми не робимо таких проступків, які тягнуть за собою покарання з боку держави, але ж це не означає, що абсолютна більшість людей не вчиняє гріхів, тобто злочинів проти Божого закону. Кожен робить гріхи, усвідомлює він це чи ні, і ці гріхи нагромаджуються в нашій душі як величезний тягар, що заважає людині піднятися над повсякденністю і увійти в спілкування з Господом. Однак у Церкви є особлива система, здатна звільнити людину від важкого стану провини і дарувати прощення,  це покаяння. Не тільки те, що відбувається під час сповіді в храмі, але те, що повинно передувати цій сповіді  усвідомлення своїх гріхів, усвідомлення своєї неправди; але ж це найважливіше, тому що абсолютна більшість людей вважають себе ні в чому винними. Якщо немає докорів сумління, контролю за своїм внутрішнім станом, то все начебто благополучно. Але коли ми сповідуємося перед хрестом і Євангелієм, ми згадуємо наші гріхи, принаймні ті, що бентежать нашу совість, і приносимо покаяння. І за тим великим даром, який Господь дарував Своїй Церкві і який Він так ясно висловив у словах, що зцілюють розслабленого,  «прощаються тобі гріхи твої»,  і ми отримуємо від Господа прощення гріхів.

Великий піст  це час покаяння й молитви, і хай допоможе нам Господь зосередитися протягом цих днів більше, ніж це зазвичай буває, на власному внутрішньому житті. Хай допоможе всім нам Господь побачити свої гріхи, відчути необхідність звільнитися від них через єдино можливий засіб  принесення каяття перед Богом, Таїнство сповіді, яке за Божественною до нас поблажливістю реально звільняє і від гріха, і від провини за скоєний гріх. І хай допоможе нам Господь дійсно присвятити час Святої Чотиридесятниці покаянню й молитві. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 13-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Донской иконы Божией Матери в Донском монастыре