Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Велику Суботу після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у Велику Суботу після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
1 травня 2021 р. 16:41

1 травня 2021 року, у Велику Суботу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з читанням 15 паримій і Божественну літургію святителя Василія Великого в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

Дорогі Високопреосвященні владики! Отці, брати і сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з великим днем, через богослужіння якого ми входимо в торжество Святої Пасхи. Цей день вимагає від нас особливої ​​дисципліни розуму і слова. Нас затягують природні обов'язки — особливо це стосується жінок, які прагнуть і прибрати приміщення, і приготувати щось для розговіння; втім, не тільки жінок, але і всіх інших, — і дуже важливо, щоб метушня не затулила для нас саму суть того, що відбулося в Святу Суботу. Господь, що був у гробі, зійшов у пекло, щоб проголосити там звільнення.

Люди, які пройшли через ув'язнення в тюрмах і таборах, знають, що момент, коли ув'язненому кажуть «вільний», ніколи не стирається з пам'яті. Це дуже важливий момент життя, коли людина, яка ще вчора перебувала в камері, виходить на вулицю; але після довгого терміну ув'язнення він навіть не розуміє, що з ним сталося, не усвідомлює, що вільний... 

Господь, коли зійшов у пекло, всіх нас звільнив від рабства дияволу. Тому що, незалежно від того, як людина жила в Старому Завіті, навіть праведник і святий не міг увійти в Царство Небесне, обтяжений первородним гріхом. Але Господь через Свої страждання, хресну смерть і Воскресіння звільнив усіх, хто томився, будучи праведником, в обіймах пекла, і для всіх нас Господь відкрив двері раю, двері вічного життя. І це не просто красиві слова — це реальність, з якою кожен з нас стикнеться, як тільки перестане битися його серце. Є тільки одна умова: ми повинні відповісти на милість Божу, на Його сходження в пекло, на Його спокутування наших гріхів — своїм прагненням жити праведно настільки, наскільки це в наших силах, творити добро, нікого не засуджувати, нікому не заздрити, жити з легким серцем, сприймаючи світ Божий як явище Його благодаті, радіючи кожному дню. 

Потрібно скинути з себе певні пута пекла, коли ми, спокутані хресною жертвою Спасителя, ще страждаємо від забобонів, фобій, пригніченого стану душі, від підозрілості, помисливості, всього того, що виникає частіше в нашій свідомості, а не в реальності, і так пригнічує нас, затьмарюючи життя. Стикаючись з несправедливістю, образами, хворобами, ми, спокутані Кров'ю Спасителя, ми, перед якими відкрита дорога в вічне життя, повинні на всі ці скорботи поглянути під іншим кутом зору. Потрібно піднятися над цими скорботами, подивитися на них наче зверху і поставити собі питання: «А це дійсно скорбота чи щось у моїй свідомості, що мені заважає, але насправді скорботою не є?»  Якщо ж Господь дійсно відвідує нас скорботою, хворобою, особливо важкою, то ми повинні пам'ятати, що всі ми є спадкоємцями раю, що для всіх нас відкрита дорога у вічність, дорога до Бога. Навіть у найважчі хвилини ми не повинні втрачати віри, сили духу і надії на милість Божу, і тоді життєві обставини стануть для нас не такими вже важкими. Іншими словами, Воскресіння Христове не тільки відкриває для нас врата вічності, але й допомагає нам радісно, ​​мирно йти тим життєвим шляхом, який нам уготований. 

Укріплення сьогоднішнім чудовим днем, який передує Святому Воскресінню, словами молитов і словом Божим, прийняттям Святих Христових Таїн, будемо з надією на Божу ласку йти по життю, захищаючи себе від гріха і всього того, що може перешкодити нам завершити свій життєвий шлях радісною зустріччю з воскреслим Спасителем. Амінь. 

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя