Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 4-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті преподобного Сергія Радонезького

Патріарша проповідь у Неділю 4-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті преподобного Сергія Радонезького
Версія для друку
18 липня 2021 р. 15:58

18 липня 2021 року, в Неділю 4-ту після П'ятидесятниці, свято обрітення чесних мощей преподобного Сергія, ігумена Радонезького, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі благовірного князя Олександра Невського в однойменному скиті поблизу Передєлкіна. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Святителю Іоанну Златоусту належать такі слова: «Терпіння — це корінь всіх благ і мати благочестя». Доречно їх згадати у зв'язку зі святкуванням пам'яті преподобного і богоносного отця нашого Сергія, ігумена Радонезького.

Чи можна собі уявити сучасну людину, яка би пішла жити в дрімучий ліс, у небезпечні місця? А за часів преподобного Сергія Русь піддавалася різного роду набігам, зокрема і з боку людей злої волі, які прагнули через захоплення чужого майна, через пограбування подорожніх примножити свої статки. Іншими словами, ще не було системи правопорядку, системи національної безпеки, які зараз існують і в нашій країні, і в більшості країн світу. Людина була абсолютно беззахисною; ніхто б і не згадав про те, що якийсь святий старець загинув від рук беззаконних. Такою була реальність, яку нам зараз важко уявити, а святий преподобний Сергій пішов один у дрімучий ліс, сам побудував келію і жив там. І йому не було нудно, не було сумно, він не страждав від стресів.

А тепер подивимося на наше життя. Ми живемо в гущі людей, у нас безліч можливостей спілкування один з одним, ми споживаємо величезну кількість інформації. У сучасної людини безліч можливостей для розваг і відпочинку, приємного проведення часу; прекрасно розвинена медицина — принаймні, в порівнянні з тим, що було в минулому; є багато засобів підняти людині настрій, позбавити від пригнобленого душевного стану, від того, що ми називаємо стресом.

Але що ж відбувається в реальності? Статистика свідчить про те, що все більше і більше людей схильні до стресів, і ніщо не може від них захистити — ні наука, ні просунуті технології, ні досить комфортний спосіб життя; так що багато руйнують свою нервову систему під вагою цих стресів, гублять своє життя.

А ось преподобний Сергій, який пішов углиб лісу, жив на самоті, не був схильний до стресів. Звичайно, як будь-яка людина він проходив через спокуси; йому потрібно було боротися з самим собою, долаючи тяжіння природи людської. Але, спираючись на допомогу Божу, спираючись на молитву, цей угодник Божий переміг самого себе і піднявся над усіма важкими, непристосованими для самотнього життя умовами. Іншими словами, преподобний Сергій знайшов величезну силу, про яку можна було лише мріяти, використовуючи виключно духовні засоби — молитву, піст, духовні роздуми та, звичайно, усамітнення.
Фізична природа людей того покоління та ж, що і наша. Тобто, преподобний Сергій був звичайною людиною, але, вдаючись до особливих духовних засобів, живучи на самоті, він не лише знайшов повний спокій і радість душевну, але і сподобився стати великим світильником землі нашої — настільки, що чутка про діяння Преподобного поширилася по всій Руській землі. І ми знаємо, що князь Димитрій Донський, вирушаючи на доленосний бій із завойовниками, прийшов саме до преподобного Сергія, щоб отримати у нього благословення. І Преподобний благословив його і дав двох ченців, Пересвіта і Ослябю, щоб вони вступили у військову рать і взяли участь у битві, яка мала доленосне значення і для країни, і для народу, і для Церкви Руської.

Ми згадуємо преподобного Сергія як людину, яка здобула величезну духовну силу, силу чудотворення, силу переконання, силу великого впливу і на князів, і на воїнів, і на простих людей. І ми згадуємо його саме тому, що силу свою Преподобний знайшов не якимись особливими вправами, не якимись особливими інтелектуальними заняттями, а через молитву, стриманість і духовний подвиг. А оскільки людська природа з тих пір не змінилася, чи не означає це, що приклад Преподобного може бути спасительним і для нас — коли ми проходимо через стреси і складні життєві обставини, коли втрачаємо присутність духу, в тому числі у нинішні часи важкої, часом смертельної хвороби?

Мені добре відомо, як страждають люди, що знаходяться сьогодні в медичних установах в дуже небезпечному стані — на штучній вентиляції легенів, на межі життя і смерті. Таких сьогодні дуже багато, і ми не повинні проходити повз їх страждання. Молімося про всіх, хто сьогодні страждає, хто перебуває на лікарняному ложі буквально перед обличчям смерті, за чиє життя борються лікарі в неймовірно важких умовах. Але ж все це відбувається на тлі досить благополучного життя тих, хто здоровий, хто має достаток, хто, користуючись літнім часом, їде у відпустку. Життя тече по своєму руслу, за своїми порядками і законами, а поруч — тяжкі страждання і смерть. Зрозуміло, що ми, не будучи лікарями, обмежені у своїх можливостях, але ми можемо і повинні допомагати нашою молитвою, матеріальною підтримкою близьких і рідних, тобто робити все, що в наших силах, щоб полегшити страждання наших братів і сестер.

І ось ще про що потрібно пам'ятати: всякий раз, коли ми щось віддаємо іншій людині, будь то матеріальні засоби, наш час, увагу, турботу, всякий раз, коли ми стримуємо свої емоції, не дратуючись на інших, — ми здійснюємо богоугодну справу. І чим більше таких справ відбуватиметься, тим краще буде нам самим, і тоді буде змінюватися стан нашої душі, наші труднощі будуть все менше впливати на нашу свідомість, на нашу душу, на нашу нервову систему.

Життя, яке прожив святий преподобний Сергій, звичайно, унікальне і порівняти його з нашим неможливо. А ось цінності його життя — вони загальні, єдині для всіх часів, для всіх народів. Значить, цінності духовного життя, в центрі якого — віра в Бога як найвища цінність, не повинні залишати і нас ні за яких обставин. Але, спираючись на ці цінності, ми використовуємо й інший, дуже важливий засіб подолання недуг і хвороб — молитву. Коли ми з вірою звертаємось до Господа, Він чує наші молитви і допомагає нам.

Сьогодні нам всім потрібно посилити нашу молитву. Може бути, відсторонитися від нашого повсякдення настільки, наскільки це можливо, — звичайно, не порушуючи нормального перебігу життя, але так, щоб було менше метушні, менше порожнечі, найменше того, що дезорієнтує людину і віддаляє її від Бога.

Сьогодні особливий час для народу нашого. І якщо ми хочемо вийти переможцями з цих тяжких обставин, ми повинні змінюватися на краще. Тому що зміна на краще в духовному сенсі означає набуття сили, а у важких умовах виживає лише сильний.

Чудовий приклад преподобного Сергія, який знайшов велику силу без будь-якої людської підтримки, в повній самоті, лише через молитву і реальне спілкування з Богом, повинен і сьогодні допомогти всім нам зрозуміти, що незалежно від нашого становища, від стану нашого здоров'я, ми все одно близькі до Господа, бо Він нас усіх любить і готовий відповісти на молитви кожного з нас. І дай Бог, щоб обмежені обставини сучасного життя допомогли нам інакше поглянути на навколишній світ, на наші цінності, наші заняття, наше цілепокладання, замислитися, чи так ми живемо, наскільки наше життя відповідає Божій правді і чи може це життя озброїти нас тією силою, яку знайшов через праведне життя преподобний і богоносний отець наш Сергій, ігумен Радонезький. Його молитвами нехай береже Господь землю нашу, народ наш, країну нашу і кожного, кожного, хто з вірою і надією звертається до Бога, просячи Його милості до себе і спасіння душі і тіла.

Всіх вас вітаю з великим для нас святом — Днем пам'яті преподобного і богоносного отця нашого Сергія, ігумена Радонезького! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя