Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 9-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю 9-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
22 серпня 2021 р. 14:25

22 серпня 2021 рку, в Неділю 9-у після П'ятидесятниці, свято Собору Соловецьких святих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

У сьогоднішньому апостольському читанні ми знаходимо такі слова: «Хіба не знаєте, що ви  храм Божий, і Дух Божий живе в вас? І хто розорить храм, того знищить Господь» (1 Кор. 3: 9-17).

Людина  храм Божий. Це дуже потужні слова. Але про яку ж людину йдеться? Йдеться про образ Божий в людині. Як чудово сказав Федір Михайлович Достоєвський у романі «Брати Карамазови», гідність людини  в тому, що вона несе в собі образ Божий. Саме в тому, що в нас є образ Божий, в тому, що ми створені за образом Божим, і полягає гідність людини, і ні в чому іншому; і Достоєвський говорить про це з особливою силою.

Але трохи пізніше, ніж Достоєвський, з'явився інший письменник, який проголосив іншу формулу: «Людина  це звучить гордо». Яка людина? Не сказано; просто «людина  це звучить гордо». А якщо ця людина творить беззаконня, якщо вона скидає бомби, якщо вона мучить, катує інших людей? Хіба можна сказати, що ім'я такої людини звучить гордо? Ось чому цінність людини визначається не стільки її природою (хоча, звичайно, також і природою, тому що вона Богом створена), скільки її особистістю.

Людина може бути творцем і руйнівником, люблячою і тією, що ненавидить, радіючою і озлобленою,  ми знаємо різні типи людської поведінки. А тому сьогоднішні слова апостола  чи знаєте, що ви храм Божий?  є, з одного боку, свідченням Божественного задуму про людину, але, з іншого боку, і сильним нагадуванням про те, якою повинна бути людина згідно з Божественним задумом. Людина повинна дійсно стати храмом, в якому живе Святий Дух. Це і є головним призначенням людини  не в тому, щоб її ім'я лунало гордо, а в тому, щоб у її житті відображалася Божа присутність. Саме з таким життям і ні з чим іншим пов'язується наше розуміння щастя.

Якщо ці Божественні слова увійдуть у свідомість сучасної людини, то вона зрозуміє, наскільки справедливим є прислів'я «без Бога  ні до порога». Зрозуміє, що справжнього щастя  всеосяжного, яке починається тут, на землі, і переходить у вічність,  людина без Бога знайти не може. Може бути видимість щастя  успіх, удача, гроші, суспільне становище, хороша машина, квартира; але ми знаємо, які трагедії відбуваються в особняках і прекрасних квартирах. А зовнішні умови життя, настільки жадані для деяких, стають абсолютно марними перед обличчям хвороб, скорбот, сімейних драм і багато чого іншого, що терзає життя людини незалежно від її матеріального достатку або суспільного становища.

Чудові слова Федора Михайловича Достоєвського перегукуються із сьогоднішнім апостольським читанням: знайте, що ви храм Духа Божого, який живе в вас. І якщо людина стає храмом, вмістилищем Божественного Духа, то гріхи її прощаються, спопеляються її недоліки і людина незалежно від освіти, становища в суспільстві і тим більше матеріального достатку починає жити Божественним життям. Благодать Божа зміцнює внутрішнє життя людини, і разом з нею приходять у серце радість, спокій, мир, здатність терпіти і прощати, але, найголовніше, здатність по-справжньому любити,  адже це і є вершина щастя.

Тому для всіх, хто визискує щастя, необхідно відповісти на питання: а що визначає саму можливість володіти цим щастям? І вдумливою відповіддю буде така: все те, до чого прагне людина,  влада, багатство, становище в суспільстві  аж ніяк не формує внутрішній духовний стан, іменований щастям. Це зовсім не означає, що потрібно відмовлятися від того, щоб працювати і відповідно до роботи мати хороше матеріальне становище, щоб прагнути розвивати свої інтелектуальні, духовні та інші здібності і у відповідь на це отримувати визнання оточуючих, яке, зокрема, виражається в просуванні по службі, по роботі. Все це цілком можливо, Господь не відкидає таке прагнення людей, але Він пропонує всім нам правильно розставити життєві акценти. І якщо прагнення до зовнішнього успіху стає домінантою нашого життя, якщо все інше застилає очі, то, безсумнівно, людина втрачає саму здатність бути щасливою. А якщо дуже коротко, буквально в двох словах, сьогоднішнє читання закликає нас усвідомити: для того щоб бути щасливим, для того щоб стати храмом Божим, потрібно відкрити своє серце Богові і пам'ятати, що спілкування з Богом, життя у Христі — це єдиний шлях, який відкриває дорогу до людського щастя.

Напоумлені словом Божим і чудовими думками нашого великого письменника, будемо прагнути так іти по життю, щоб Дух Божий панував в нас і щоб життя в Богові стало нашим життям. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Єрмогена після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 35-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 15-ю годовщину интронизации после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Храмі Христа Спасителя у день відкриття XXXII Міжнародних Різдвяних читань