Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарше слово після Літургії у відновленому Олександро-Невському соборі Волгограда

Патріарше слово після Літургії у відновленому Олександро-Невському соборі Волгограда
Версія для друку
19 вересня 2021 р. 17:29

19 вересня 2021 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення відновленого собору благовірного князя Олександра Невського в Волгограді і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви виголосив проповідь.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Вельмишановний пане губернаторе! Дорогі отці, брати і сестри!

На завершення Божественної літургії, яка пройшла в цьому чудовому храмі, новозбудованому і освяченому, я хотів би сказати про ті почуття, які переживав сьогодні під час богослужіння.

Пам'ятаю це місто без будь-яких ознак релігійного життя. Храми стояли, але вони були в таких місцях, що людина, який відвідував Волгоград і проходив по його центру, не бачив ніяких ознак присутності віри православної. Серце, звичайно, стискалося від думки, що саме тут, на цих волзьких берегах, вирішувалася доля Вітчизни. Які гарячі молитви підносили люди по всій землі Руській, щоб тут була здобута перемога! Як часто з вірою, щирою вірою в Бога, в те, що Господь захистить і помилує, наші солдати кидалися в чергову атаку на супостатів! Гинули, отримували поранення, важкі каліцтва, але ніщо не могло зупинити людей наших, які усвідомлювали всю важливість захисту саме цього шматочка Руської землі, — з тим щоб ворог не пройшов далі і щоб перемога залишилася за нами.

Дивно, що ще в дореволюційний час на честь Олекандра Невського був зведений храм — ніби передчували покоління, які жили до нас, що кафедральний собор повинен носити ім'я саме цього святого полководця, оборонця землі Руської.

Згадую час, коли собору тут не було. У далекому вже 1999 році я мав можливість відвідати це місто. Проїжджаючи на машині повз місце, де зараз зведений собор, я запитав у супроводжуючого: а де знаходиться кафедральний храм Волгограда? Мені назвали адресу, питаю: це в центрі? Та ні, не в центрі. І тоді я сказав: тут повинен стояти кафедральний собор на честь Олександра Невського. Я не був тоді Патріархом, у мене не було реальної влади вплинути на непросту ситуацію, з тим щоб підштовхнути будівництво храму на цьому місці, але мабуть Господь якось напоумив вимовити слова, які я пам'ятаю до сьогоднішнього дня.

Сьогодні милістю Божою саме на цьому місці я звершив разом із усіма вами освячення великої відтвореної святині землі Руської. Храму святого благовірного князя Олександра Невського на героїчній землі Царицина — Сталінграда — Волгограда. Міста, що носило різні назви, але в кожному з них відбилися той героїзм, та любов до Батьківщини, та мужність, які люди, що творять і захищали це місто, безсумнівно проявляли в повній мірі.

Сьогодні храм засяяв над містом своїми куполами і хрестами, і віримо, що Олександр Невський, захисник землі Руської, буде відтепер разом з усіма вами, дорогі волгоградці. Ви забажали, щоб собор на честь його імені стояв у цьому історичному місці, а значить, Олександр Невський буде особливо відкритий до ваших молитов. І це не загальна фраза — це те, що реально відображене в духовному досвіді людей. Коли ми з вірою звертаємось до Бога, до святих, ми отримуємо відповідь на наші молитви. Лише одна маленька умова: ми не повинні сумніватися, ми не повинні уподібнюватися апостолу Петру. Побачивши Спасителя, що йде по хвилях, апостол закричав: «Учителю, Я хочу піти до Тебе!» Господь просто сказав: «Іди», той вийшов з човна і пішов, але злякався страшного вітру і хвиль, втратив віру і став тонути (див. Мт. 14: 24-33). Образ потопаючого апостола Петра повинен завжди бути в нашій пам'яті. Ми нікого не повинні соромитися — ми повинні відкрито сповідувати свою віру, як це робить і глава держави, і багато видатних сини Вітчизни. Це і буде нашою відповіддю на милість, яку Господь вилив на Волгоград через будівництво цього чудового собору. Собор повинен наповнюватися людьми, тут має стукати серце волгоградської церкви, тому що кафедральний собор — не просто символ, а й духовний центр.

Хотів би ще раз висловити подяку і в знак мого особливого ставлення до цього місця, з яким я був пов'язаний по життю, не будучи народженим у вашому місті, піднести свій келійний образ святого великого князя Олександра Невського. Цей старовинний образ, створений задовго до революції, колись був храмовим. І коли я роздумував про те, що ж вам подарувати, я вирішив подарувати цей образ зі своєї келії — тут він буде більш доречний. Олександр Невський — покровитель і Волгограда, і мого рідного міста Санкт-Петербурга. Повинен сказати, що це великий покровитель, він дійсно допомагає, — навіть з історії Санкт-Петербурга можу про це з відповідальністю свідчити. Нехай цей образ знаходиться тут, владико, в цьому храмі.

Ще раз хотів би подякувати сердечно панові губернатору, владі, всім тим, хто по-справжньому близько до серця прийняв саму ідею будівництва, вклав у цю дуже непросту програму і свій інтелект, і свою віру, і свої матеріальні засоби. І сьогодні один із найвеличніших храмів Поволжя присвячений чудовому руському святому — правителю землі нашої, полководцеві, герою, який по справедливості названий «ім'ям Росії». Олександр Невський — це і є ім'я Росії, і нехай прославляється це ім'я і тут, і на всіх теренах нашої Русі.

Нехай образ святого благовірного князя Олександра надихає нашу молодь на шляху зміцнення віри. Знаю, що сьогодні у великої частини молоді, захопленої різного роду впливами ззовні, відтісняється на периферію уваги найголовніше або, як сказано в слові Божому, єдине на потребу (див. Лк. 10:42) — віра в Бога. Не робіть цього ні в якому разі, якщо хочете бути щасливими. Віра в Бога повинна бути в центрі життя. Це не означає, що треба мало не кожного дня ходити до храму. Це означає, що жоден ваш день не повинен пройти без того, щоб, прокинувшись, ви б не закликали ім'я Боже, чи не осяяли себе хресним знаменням і не сказали: Господи, допоможи мені, захисти мене від спокус, а найголовніше, від помилок, деякі з яких можуть дуже дорого коштувати і мати вплив на все подальше життя.

До речі, Олександр Невський був майже ровесником тієї молоді, яка тут стоїть. У 14 років він уже взяв в руки меч, зовсім молодим юнаком бився на Чудському озері і на берегах Неви. Можете собі уявити, особливо молоді люди: з важким мечем в руках, на коні, і не для того щоб показати свою силу друзям або знайомим, а щоб битися на смерть! Тому що в той час бій означав реальне зіткнення супротивників, відсоток смертності був величезний, і ніхто не знав, чи повернеться він із поля бою живим. Олександр Невський, 19-річний юнак, очолював наше російське воїнство, — який яскравий, сильний і привабливий приклад для наслідування нашій молоді! Олександр Невський — це наш герой, наш святий і, звичайно, приголомшливий приклад для молоді.

Ще раз хочу сказати, що не випадково наші предки назвали кафедральний собор в Царицині ім'ям святого благовірного князя Олександра Невського. Це ім'я — дуже і дуже правильне по відношенню до собору, створеного на землі, яка особливо постраждала під час Великої Вітчизняної війни. Чудово, що на Мамаєвому кургані створено світський меморіал — грандіозне зображення Батьківщини-Матері з оголеним мечем роботи Вучетича. Це чудове місце пам'яті всіх, хто тут загинув, — загальнодержавне, загальнонаціональне місце пам'яті полеглих. А цей собор нехай стане місцем православної молитви за всіх загиблих, нарівні з Мамаєвим курганом. Там спогад історичний, тут спогад духовний, тут молитва, тут те, що нас реально пов'язує з героями-захисниками Волгограда. Нехай наповнюється цей храм, і нехай завжди тут підносяться молитви до Бога про великих захисників граду на Волзі, про великих захисників нашої Батьківщини, в безлічі загиблих на цих волзьких берегах.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Голова Синодального відділу з благодійності освятив храм у арт-маєтку «Нові береги»

У Фінансово-господарському управлінні обговорили питання відкриття в Москві представництва Середньоазіатського митрополичого округу

Патріарший візит до Орловської митрополії. Освячення Казанського храму в Орлі

Святіший Патріарх Кирил освятив храм на честь Казанської ікони Божої Матері в Орлі

Святіший Патріарх Кирил освятив храм на честь Казанської ікони Божої Матері в Орлі

Слово Святішого Патріарха Кирила після освячення храму Казанської ікони Божої Матері в Орлі [Патріарх : Привітання та звернення]

У Ташкенті відбулися заходи, присвячені 800-річчю від дня народження благовірного князя Олександра Невського

У Ташкенті відкрилася виставка-форум «Радість Слова»

У Санкт-Петербурзькій духовній академії пройшла конференція, присвячена епосі і спадщині святого Олександра Невського

У Ташкенті пройде виставка-форум «Радість Слова»

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 18-у після П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в праздник Покрова Пресвятой Богородицы после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 16-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день памяти преподобного Сергия Радонежского

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарше слово після Літургії у відновленому Олександро-Невському соборі Волгограда

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь в Неделю 11-ю по Пятидесятнице после Литургии в Александро-Невском скиту

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 43-ю годовщину кончины митрополита Никодима (Ротова)

Слово Святейшего Патриарха Кирилла перед молебном о сохранении творения Божия