Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 20-у після П'ятидесятниці після Літургії в Олександро-Невському скиті

Патріарша проповідь у Неділю 20-у після П'ятидесятниці після Літургії в Олександро-Невському скиті
Версія для друку
7 листопада 2021 р. 13:40

7 листопада 2021 року, в Неділю 20-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні ми чули в євангельському читанні притчу про багатого і Лазаря (Лк. 16:19-31), яку багато хто добре знає. 

Жив багатий чоловік — одягався в прекрасний одяг, бенкетував і, напевно, вважав себе дуже щасливим, благополучним. У нього було все, що він хотів. А біля воріт цього багатія лежав нещасний хворий чоловік в струпах, в виразках. Він не був фізично здоровим, але найважче, що він відчував, — це почуття голоду. Ім'я цій людині було Лазар.

Якби, як багато хто вважає, людське життя закінчувалася разом з нашим земним існуванням, то можна було б свідчити про повну, остаточну несправедливість: багата і, цілком ймовірно, не дуже добра людина всім насолоджувалася і була щаслива, а, можливо, святий лежав біля його воріт голодний і нещасний. У багатьох, хто не вірить в загробне життя, часто так і формується уявлення про несправедливість світу; а багато хто в боротьбі за справедливість сам робить страшні злочини. Ми знаємо, які злочини творилися в нашій країні, коли під гаслом боротьби за справедливість сталася кривава революція. Скільки тоді було жертв, скільки неправди, яка багато в чому перевершила всяку неправду, що була до того!

Але Господь говорить нам, що разом із земним життям життя людини не припиняється, і в Євангелії розповідається про те, що сталося після смерті багатія і Лазаря. Лазар був сприйнятий на лоно Авраама, тобто в рай, і перебував там, а багатій кинутий в пекло, де був нестерпний вогонь. Ніхто з нас до кінця не знає, що таке вічні муки, але в Євангелії все описується зрозумілою людською мовою: жар страшний і спрага охопили багатія, і він, піднявши очі, побачив на лоні Авраамовому того самого нещасного Лазаря, який колись лежав біля його воріт. І просить багач Авраама: допоможи, допоможи! випроси, щоб мені дали хоч трохи води остудити мій язик! Але той відповідає: між нами і вами прірва непрохідна. А це означає, що ніякої допомоги там вже не буде, і якщо ми гріхи свої не спокутуємо покаянням і добрими справами, то так з ними і перейдемо в те саме місце, де страждав багач.

Це євангельське оповідання говорить нам про багато що. По-перше, про те, що вічне життя для кожного буде своє, кожен отримає за своїми заслугами, і в кожного з нас два шляхи: або в то саме страшне пекло, про яке оповідає нинішнє Євангеліє, або на лоно Авраамово.

Ну, а що ж зробити для того, щоб все-таки мати надію на порятунок і життя вічне? Чому нас вчить сьогоднішня притча? Напевно, якби багатій звернув увагу на нещасного Лазаря, прийняв його до себе, нагодував, одягнув, то і доля багатія була б іншою.

Кожне слово Святого Письма має вічне значення, яке не обмежується нашим земним життям, але переходить у вічність. А тому кожен повинен сприйняти сьогодні розповідь про багатого і Лазаря як звернене особисто до нього. Ми повинні робити добрі справи в цьому житті. Не потрібно проходити повз Лазаря, не потрібно проходити повз тих, хто потребує, особливо якщо вони просять нас про допомогу. І як важливо, щоб ми навчилися допомагати іншим, в тому числі за рахунок своїх власних коштів! Кожен по силі, адже Господь не вимагає від нас віддати все, що маємо, для того щоб допомогти ближньому. Тільки святі люди, роздавши все, йшли в пустелю, від кожного Господь цього не вимагає. Але він вимагає, щоб ми бачили хвороби, скорботи і страждання ближнього, того, хто поруч, кого ми знаємо і навіть, може бути, кого ми не знаємо, але свідком чиїх страждань є. Саме до нас звертається сьогодні заклик Божий: не проходьте повз! допоможіть, допоможіть тому, хто вашої допомоги потребує!

Дай Бог, щоб пронизливі Божественні слова, які пов'язують наші вчинки в цьому житті з нашою долею після смерті, допомогли нам зрозуміти, що якщо ми хочемо увійти в Божественне Царство, то повинні робити добрі справи, особливо коли бачимо страждаючу, нужденну людину. А якщо є можливість і матеріально допомагати — а зараз у багатьох є така можливість, і тому слова сьогоднішнього Євангелія в першу чергу звернені до людей багатих, щасливих, які ні в чому не мають потреби, насолоджуються життям, — то подивіться пильніше навколо себе і поділіться хоч невеликою частиною того, що маєте, з тими, хто потребує вашої допомоги. Тоді, за Словом Божим, ви знайдете надію після закінчення фізичного буття увійти в Царство Небесне. Але було б неправильно вважати, що євангельські слова відносяться тільки до багатих, що це тільки для них якесь залякування Божественне. Ця притча відноситься до кожного з нас, і до багатих, і до бідних, тому що завжди поруч з нами є ті, хто потребує нашої допомоги — або в доброму слові, або в добрій справі, або в матеріальній підтримці. Тільки у нас повинна бути здатність бачити цих людей, які незримо, але реально простягають до нас руки, благаючи нашої допомоги. 

Нехай сьогоднішнє оповідання допоможе всім нам ставати добрішими, сердечнішими, з тим щоб ми були здатні відгукуватися на біль іншого, ніколи не проходити повз Лазаря, ніколи не проходити повз людину нужденну. Тоді Господь допоможе нам і в цьому житті, але більш за все через ці, може бути, малі справи милосердя перед нами відкриється можливість знайти радість вічного буття з Богом там, де перебуває Авраам, де немає ні печалі, ні зітхання, але життя нескінченне. Амінь. 

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патриаршая проповедь в день отдания праздника Богоявления после Литургии в Александро-Невском скиту

Патріарша проповідь у Неділю за Богоявленням після Літургії в Олександро-Невському скиті

Патріарша проповідь у Хрещенський святвечір після Літургії в Олександро-Невському скиті

Патриаршая проповедь в день памяти преподобного Серафима Саровского после Литургии в Александро-Невском скиту

Патриаршая проповедь в Неделю по Рождестве Христовом после Литургии в Александро-Невском скиту

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после великой вечерни в праздник Рождества Христова

Патриаршая проповедь в Рождественский сочельник после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила перед молебнем на новоліття

Патріарша проповідь у Неділю 27-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Олександра Невського після Літургії у Храмі Христа Спасителя