Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 21-у після П'ятидесятниці після Літургії в Олександро-Невському скиту

Патріарша проповідь у Неділю 21-у після П'ятидесятниці після Літургії в Олександро-Невському скиту
Версія для друку
14 листопада 2021 р. 15:11

14 листопада 2021 року, у Неділю 21-у після П'ятидесятниці, день пам'яті безсрібників та чудотворців Косми і Даміана Асійських, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Олександро-Невському скиту поблизу Передєлкіна. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина та Святого Духа!

У сьогоднішньому євангельському читанні (Лк. 8:26-39) нам пропонується досить страшна історія про зустріч Спасителя з дияволом. Сталося це на східному березі Генісаретського озера, або моря Галілейського, як ще називається це водоймище. Туди, в пусте місце, що називається Гадаринською землею, Господь прибув для того, щоб разом з учнями побути на самоті.

Але в тій місцевості перебував якийсь біснуватий, який наводив страх і жах на всю Гадаринську землю. Ця людина мала величезну фізичну силу, так що її неможливо було скувати жодними ланцюгами. Він наводив жах на людей, а сам не міг жити серед них, не міг жити вдома, не міг жити серед рідних, яких, очевидно, мав. Тому він жив у гробах, тобто печерах, у яких ховали небіжчиків, — ось якою була оселя цього страшного Гадаринського біснуватого. І коли Господь зустрівся з ним, то не він сам, але його мовою, його вустами заговорив біс: «Благаю Тебе, не муч мене!» Біс почав просити Спасителя, щоб Він не мучив його. 

Це прохання диявола свідчить про те, що він слабший за Бога. А щодо всього нашого життя це означає, що зло слабше добра. Зло дуже страшне — хіба не страшним був біснуватий? Він виглядав сильнішим, ніж інші люди, він наводив на них страх, але він був слабшим за всіх тих, хто жив і живе по вірі, хто жив і живе з Богом. І свідчення цієї слабкості в діалозі між дияволом і Богом, Господом і Спасителем нашим: «Благаю Тебе, не муч мене!» Це визнання слабкості, залежності, нездатності протистояти Богу і, тим більше, перемогти Його. 

Зло нездатне перемогти добро, і якщо нам здається, що зло торжествує, то треба згадати, що це тимчасове торжество, і не боятися зла торжествуючого, але сподіватися завжди на Господа. А якщо бачимо, що сили зла нас оточують, якщо нам здається, що ми стаємо жертвами людської несправедливості та злості, то ніколи не слід впадати у відчай, ніколи! Потрібно просто згадати історію про вигнання біса з Гадарінського біснуватого, про крики диявола: «Не муч мене!» — визнання його слабкості. А це означає, що й ми, які живемо з Христом у Богові, сильніші за зло, і ми маємо велику зброю і великий захист — нашу віру й нашу молитву. Коли ми через віру, через молитву, а особливо через Найсвятіше Таїнство Євхаристії причащаємося Самому Тілу і Крові Спасителя, коли ми з'єднуємося з Богом, то отримуємо частину Божественної сили.

Звісно, звичайне життя дає нам безліч прикладів нашої слабкості, слабкості добрих людей, видимого панування і навіть торжества зла та несправедливості. Багатьох ця видима перемога зла настільки гнітить, що люди опускають крила, здаються, не протистоять злу та неправді. Але це помилковий страх, тому що, живучи з Богом у серці, людина стає сильнішою за темну силу. Тільки ось що дуже важливо: цю віру треба мати у серці по-справжньому. Не просто вимовляти слова і говорити, що я, мовляв, у Бога вірю. Потрібно, щоб ця віра проросла через все наше єство, щоб вона увійшла в нашу свідомість, в нашу душу, зміцнила нашу волю, і тоді людина, яка живе за вірою, стає сильнішою за зло. 

І ми знаємо, які великі подвиги здійснювали люди слабкі, тендітні, але ті, що йшли на подвиг в ім'я Боже. Ось і цього недільного дня ми, люди XXI століття, святкуємо пам'ять святих Косми і Даміана і молимося їм, знаючи, що й сьогодні вони можуть дарувати нам частину своєї духовної сили. Їхніми молитвами нехай береже Господь усіх нас. Хай Господь береже молитвами святих угодників, молитвами Церкви нашу країну, народ наш від усяких спокус і зваб, але найбільше від поневолення злом. У цьому полягає основний зміст нашого земного існування — не стати жертвою зла в нашому особистому, сімейному житті, не стати жертвами зла в загальнонаціональному масштабі, масштабі всього нашого народу. А для того, щоб було так, ми повинні бути сильними, здатними чинити опір злу, чи то зло внутрішнє чи зовнішнє, і така сила приходить до нас завжди, коли ми живемо у Бозі і себе підкоряємо Його Божественній волі. 

Хай допоможе нам Господь усвідомити велику істину про те, що сила в Бозі, що правда з Богом, що зло слабше за добро, і, надихаючись цією великою мудрістю, яка сьогодні відкривається нам через Слово Боже, саме так, а не інакше йти життєвим нашим шляхом. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя