Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 27-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю 27-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
26 грудня 2021 р. 15:45

26 грудня 2021 року, в Неділю 27-у після П'ятидесятниці, святих праотець, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина та Святого Духа!

У сьогоднішньому апостольському читанні, а це було Послання до Колосян (Кол. 3:4-11), ми чуємо такі слова: апостол Павел закликає нас совлечься ветхого человека, тобто зруйнувати в собі стару людину, і зодягнутися у нову, створену за Богом. За часів апостола Павла це була дуже актуальна тема, адже він проповідував і юдеям, і язичникам. Апостол проповідував людям епохи, в якій не було відоме ім'я Господа і Спасителя, кожен жив за законами своєю, старою вірою: язичники — за своїми законами, юдеї — за своїми. Тому можна сміливо сказати, що заклик зректися старої людини, від ідеалу людського життя, породженого язичництвом або старозавітною традицією, був, звичайно, закликом революційним. Як же так — порвати з минулим, зі звичаями, зі звичками, у якомусь сенсі навіть зі своєю культурою, і одягнутися у щось нове, в якусь нову людину?

Заклик апостола Павла, промовлений дві тисячі років тому, залишається дуже актуальним щодо кожного з нас. Адже в кожному з нас живе стара людина, і життя цієї старої людини виражається насамперед у тому, що ми у своїй поведінці, у своєму ставленні до ближніх і далеких часто керуємося не тим, що було запропоновано Господом і Спасителем і що мало сформувати нову людину, за Богом створену, а керуємося емоціями, пристрастями, гріховними думками. Лише про заздрість можна говорити годинами, бо це страшний гріх, який деформує людську свідомість і людське життя, але й він звідти ж із давніх часів. Адже в людині, відтвореній через Боговтілення і через залучення до Господа і Спасителя, цього не повинно бути! Проте стара людина живе в нас, затьмарює нашу свідомість, прокладає деякі гріховні орієнтири в нашому житті.

Тому послання апостола Павла, звернене до давніх Колосян, і сьогодні звернене до нас. Ми повинні зректися старої людини, а для того, щоб це зробити, у нас є Слово Боже — Євангеліє, яке ми повинні читати щодня, хоча б по одному розділу, і розмірковувати над ним. Ми повинні уважно слухати проповідь у храмі і потім, розмірковуючи над сказаним, робити правильні висновки для свого життя, заломлюючи їх у нашому ставленні до людей, але насамперед — у нашому ставленні до Бога.

Чудові слова апостола Павла про те, що нам належить зруйнувати в собі стару людину, повинні стати керівництвом для всіх нас. Звичайно, не так просто вивести з себе стару людину, яка продовжувала нав'язуватися як ідеал протягом двох тисяч років християнської історії. Стара людина як ідеал присутня не лише на рівні наших пристрастей, а й у художній літературі, і особливо в сучасному кінематографі. Знову і знову стара людина пропонується як життєвий ідеал — найчастіше саме в засобах масової інформації та творах сучасної культури ми стикаємося з пропагандою старої людини. Тому для нас, сучасних людей, заклик апостола Павла вивільнити з себе стару людину означає не лише нашу внутрішню роботу над самими собою. Насамперед це заклик до духовної пильності, до того, щоб ми не впускали стару людину як ідеал у свою свідомість і в своє серце, щоб ми виразно розуміли, що пропаганда старої людини — це справа давно минулих часів і є не що інше, як диявольська спокуса. Знову нас хочуть залучити до ідолопоклонства, адже залучають за допомогою багатьох спокус, хибних ідей, хибних доктрин, а найчастіше на побутовому рівні, коли ми, прямуючи виключно до влаштування зовнішнього благополуччя, забуваємо про головне — про своє внутрішнє життя, про стан своєї душі. Адже за апостолом це і є найважливіше — звернутися до старої людини. Церква Божа несе через століття і тисячоліття велику звістку про нову людину, створену за Богом, за Божим законом, який був явлений нам в образі Христа Спасителя і якого ми повинні наслідувати, якого ми повинні пестити, якого ми повинні виховувати в самих собі. Ця проповідь ніколи не повинна виходити за межі нашої уваги.

Навчені чудовим Посланням до Колосян святого апостола Павла, постараємося не забувати про ці слова. Адже дуже часто буває так, що людина слухає в храмі Євангеліє та апостольське послання, проповідь священика, а потім виходить надвір і через 10-15 хвилин, а то й раніше, про все забуває, ніби нічого й не було – ні Божественної літургії, ні причастя Святих Христових Таїн, ні проповіді, ні розуміння. Все проходить. Чому? А тому, що стара людина взяла гору і перемогла нову, за Богом створену. Тому найголовніший заклик, який ми сьогодні чуємо через Послання до колосян апостола Павла, — це дати можливість новій людині, яка в нас присутня через таїнство Хрещення, через причастя Святих Христових Таїн, через нашу щиру віру, перемогти в собі стару людину з її пристрастями, з її конфліктами, з її скорботами, з її стражданнями, що виникають. насамперед від гріха.

І нехай допоможе нам Господь навчитися великим словам апостола, зруйнувати в собі стару людину і перетворити її в нову, за Богом створену, для того, щоб, уподібнюючись Самому Богові в міру своїх обмежених сил, здобувати надію на життя вічне. Цілком очевидно, що ми не можемо в повноті здійснити ці заповіді, але якщо будемо міркувати про них сьогодні, покинувши храм, якщо, вставши завтра вранці, пригадаємо, що головна мета нашого життя — зруйнувати в собі стару людину і перевтілитися в нову, то, нехай і не без проблем, не без труднощів, не без падінь, все-таки матимемо можливість подолати тяжіння плоті, тяжіння гріха. Нехай великі слова апостола Павла зміцнять нас у чистому, доброчесному християнському житті і дарують внутрішній мир, радість і спокій, які завжди супроводжують того, хто руйнує в собі стару людину і перевтілюється в нову, за Богом створену. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського та всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в день памяти равноапостольных Мефодия и Кирилла после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила у день пам'яті святителя Миколая Чудотворця після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті апостола Іоанна Богослова після Літургії у Санкт-Петербурзькій духовній академії

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю 3-ю по Пасхе после Литургии в главном храме Вооруженных сил РФ

Патриаршая проповедь в день памяти великомученика Георгия Победоносца после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день Радоницы после Литургии в Архангельском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю по Пасхе после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила в п'ятницю Світлої седмиці після Літургії у Троїце-Сергієвій лаврі

Слово Святішого Патріарха Кирила у понеділок Світлої седмиці після Літургії в Патріаршому Успенському соборі

Патріарше слово після Великодньої великої вечірні у Храмі Христа Спасителя