Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Велику Середу після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Велику Середу після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
20 квітня 2022 р. 14:31

20 квітня 2022 року, у середу Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив останню цього року Літургію Пресвященних Дарів у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Цього дня ми згадуємо дві євангельські події: зраду Іуди та омовіння Спасителя дорогоцінним миром, яке здійснила грішна жінка, віддавши на придбання цього мира все те, що вона мала. Євангеліє протиставляє дві особи: Іуду, який заради грошей зраджує Спасителя, і жінку, яка витрачає суму багаторазово більшу, ніж нещасні 30 срібняків, щоб купити миро і приготувати Тіло Спасителя до поховання – не знаючи, звичайно, що вона помазує Його перед похованням. Це був щирий дар, дар від щирого серця, дар величиною на все життя, тому що накопичити суму, рівну вартості дорогоцінного мира, було дуже непросто. Миром помазували царів, це був атрибут вищої влади і, природно, особлива коштовність, недоступна простим людям. Але жінка, витративши все, що мала, купила дороге миро і помазала Спасителя. А Іуда, побачивши те, що сталося, обурився, бо був злодій, і пішов і зрадив Спасителя. Зрадив Того, Ким був покликаний, зрадив Того, Чиї чудеса він бачив. Не з чуток знав, не з якихось письмових текстів — бачив віч-на-віч Божественні чудеса, бачив усе, що Господь чинив, чув кожне Його слово — і зрадив.

Про що це говорить? Це свідчить, що видима близькість до Бога не є гарантією вірності. Я застав і добре пам'ятаю гоніння на нашу Церкву за Хрущова — так звані хрущовські гоніння початку 60-х років. Треба сказати, ці гоніння організовувалися дуже хитромудро. Щоб вплинути на велику кількість віруючих, підштовхнути їх до розриву з Церквою, владою обиралися священнослужителі, уважно вивчалася їхня біографія, а потім з ними розмовляли та пропонували публічно зректися, щоб подати «правильний приклад» народу. Принаймні, одним із таких зрадників був видатний професор богослов'я. Правда, під час свого служіння як пресвітер, він вчинив якісь канонічні провини і не міг звершувати Літургію, але в рясі, хоч і без хреста, сидів на кафедрі, читаючи лекції студентам тодішньої Ленінградської духовної академії. А потім голосно грюкнув дверима і пішов, закликаючи всіх піти за ним. Але практично ніхто не пішов — постріл був холостим! Окремі особи, знову ж таки, під сильним тиском влади, яка найчастіше мала на них компромат, примушувалися до зречення, але народ їм не вірив, і тому хрущовські гоніння провалилися. Церкви закривали, багатьох вірних священиків позбавили можливості служити, мали місце заборони на проповідь, але Церква все витримала, і наш віруючий народ вистояв.

Ця історія із порівняно недавнього буття нашої Церкви перегукується із сьогоденням. Апостол, який усе знав, зрадив, як той професор богослов'я, а проста жінка віддала весь свій статок, щоб помазати Господа і Спасителя, готуючи Його до поховання. Ось так і в важкі часи гонінь на Церкву, свідком яких я був, багато людей молилися в храмах, і часто чоловіки боялися ходити, розуміючи, що відвідування храму може позбавити їх роботи, а жінки наповнювали храми і нічого не боялися, подібно до тієї, яка не побоялася пролити миро на голову Спасителя.

Приклади з євангельської історії, з Церкви закликають нас до вірності. Сьогодні все, здавалося б, благополучно, ніхто не потребує зречення Церкви. Навпаки, священик може йти в рясі містом, і є ті, хто підходить під благословення. По телебаченню йде трансляція богослужінь. Релігія, Церква, Православ'я посіли певне та гідне місце у суспільному житті. Але ворог людського роду навіть у таких умовах вміє спокушати, у тому числі священнослужителів, дезорієнтуючи, підштовхуючи багатьох або деяких (не знаю, тільки на Страшному Суді це буде явлено) до зміни пріоритетів, коли служіння Господу перестає бути єдиним і головним завданням життя. Але ж все інше вторинне — навіть турбота про здоров'я, про сім'ю, про гроші, про будинок. Все вторинне — первинне лише служіння Господу. І якщо наше сучасне духовенство не спокуситься, якщо обере правильні пріоритети у своєму житті, то набуде великої нагороди від Господа — і в цьому житті, і в вічному житті. 

Але я не хочу, щоб мої слова були звернені лише до духовенства, вони звернені до кожного віруючого. Ми повинні пам'ятати, що головне в нашому житті — це наша віра, яка дає можливість знайти життя вічне з Богом. А життя вічне непорівнянне з життям фізичним, яке лише мить порівняно з життям вічним. І якщо ми в тому, вічному житті, в яке віримо, хочемо бути з Богом, хочемо перебувати в Його благодаті та радості, а не опинитися з дияволом, то ми повинні тут, зараз обрати віру, благочестя, молитву як головний та основний пріоритет свого життя. Ось наш пріоритет, і якщо все це буде першим у нашому житті, то все інше влаштується, тому що нам буде допомагати Сам Господь.

І мої слова я звертаю — ще раз хочу сказати — не лише до духовенства, хоч до духовенства насамперед, але й до всього нашого віруючого народу. Пам'ятайте, що віра православна — це не лише відвідування храму раз на місяць, або раз на тиждень або раз на рік. Віра православна — це щоденна молитва, це звернення до Господа і словами молитов, і своїми власними словами, а найголовніше — це життя, яке ми повинні будувати відповідно до Божих заповідей, за Божим наказом. І якщо все буде так, то і життя наше стане в якомусь сенсі жертвою Господу — подібно до того, як євангельська дружина придбала на всі гроші, які мала, дорогоцінне миро, щоб пролити на главу Спасителя. Наші добрі справи, звичайно, незрівнянні з милосердям тієї жінки, але вони можуть умилостивити Господа, а нам дати надію на прощення гріхів, спасіння та життя вічне. Божественні слова, які ми сьогодні чули, дивовижна євангельська розповідь, яку нам сьогодні запропонували, — все це стосується кожного з нас.

Хай убезпечить нас Господь від того, щоб піти дорогою Іуди. Хай допоможе кожному, в міру сил, повторити те, що зробила та жінка. Віддати Господові те, що маєш, — свої здібності й таланти, свою освіту, свій час, свою любов. Це і буде наше помазання миром Господа та Спасителя. І нехай допоможе нам усім Господь саме так, а не інакше, торувати свій життєвий шлях, священнослужителям — звершувати своє пастирське служіння, а всім разом — духовенству, мирянам, усьому нашому народові — і ділами, і словами прославляти Єдиного Господа і Спасителя нашого, який дарував нам можливість мати вічне життя в спілкуванні з Богом у Божественному Його царстві. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя