Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарше слово після Великодньої великої вечірні у Храмі Христа Спасителя

Патріарше слово після Великодньої великої вечірні у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
24 квітня 2022 р. 21:54

24 квітня 2022 року, у день свята Світлого Христового Воскресіння, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Великденю Велику вечірню в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, брати і сестри! Христос Воскрес!

Схоже, йде пандемія, а разом із нею — маски, дистанції, обмежена кількість віруючих у храмах та інших місцях. Сподіваємося, що вона піде безповоротно, а разом з нею і багато що затьмарювало життя. Але ми маємо зробити певні висновки з усього того, що сталося з нами та практично з усім світом протягом останніх двох років. Виявилося, що є явища, які перевищують людські зусилля навіть у глобальному вимірі. Як довго довелося боротися — і ми ще продовжуємо боротися — з цією напастю! Здавалося б, людство XXI століття перебуває на піку могутності, але скільки ж смертей, скільки людських нещасть від того, що прийшла хвороба, яку повною мірою досі неможливо ліквідувати, але можна лише приборкати, щоб вона не вражала людей так само страшно, як на початковому етапі свого розвитку!

Історія з пандемією має багато чому навчити сучасну людину, яка досягла неймовірних висот у галузі науки, техніки, технологій, освіти. Це, звичайно, багатьом кружить голову, так що вони вважають, що в міру розвитку знань із життя людей поступово йтиме релігійна віра. Принаймні, у зовсім недавньому минулому така ідея була притаманна і нашому суспільству. Але минули ці часи, і що ми бачимо? Буквально за кілька хвилин до того, як я увійшов до храму, щоб брати участь у цьому богослужінні, у мене відбувся традиційний сеанс зв'язку з нашими космонавтами. Зазвичай двічі на рік, на Різдво і на Великдень, я зустрічаюся з ними; у нас буває дуже добра, гарна розмова. І що можна побачити, коли дивишся на екран? Наші космонавти знаходяться на піку науково-технічного прогресу, вони живуть на кораблі, який є видимим результатом цього прогресу. І що побачити? Ікони! Ікони на борту космічного корабля, і не одна, не дві! А що просять космонавти у Патріарха? Вони просять благословення та молитов. Чи можна було таке уявити, коли полетів перший супутник у тяжкий час так званих хрущовських гонінь, коли нам обіцяли показати, вибачте, останнього попа по телевізору? Вважалося, що з розвитком науки так звані релігійні забобони повністю зникнуть. Але ж не зникли! І моє спілкування з нашими чудовими космонавтами, які моляться, перебуваючи в космічному кораблі, — хіба це не свідчення того, що релігійна віра чудово поєднується з наукою та сучасними технологіями? Із забобоном, яким отруювалася свідомість молоді, інтелігенції, ніби в міру розвитку наукового знання віра та релігія зникнуть, справді покінчено. Він зник, а віра лишилася.

Мені розповідають, як багато людей сьогодні освячували паски, паски, особливо у тих нових парафіях, які ми збудували. Ця програма будівництва нових храмів у місті Москві була названа «Програма-200», але вже зараз стає зрозумілим, що їх буде більше ніж 200. А чому ж так? А тому, що є потреба у людей мати храм поблизу того місця, де вони живуть; і ось сьогодні саме біля цих нових храмів було найбільше скупчення людей, які приходили та освячували свої куличі й паски. Чи можна уявити Москву без нових храмів? Що відбувалося б у цих безликих, хоч і комфортних новобудовах? Храми справді стають центрами естетичного виховання, центрами духовного тяжіння, і сподіваємося, що милістю Божою ми й надалі будуватимемо храми там, де вони потрібні. Тому що вони затребувані людьми, і це не чиясь забаганка, не чиясь фантазія, а відповідь на реальне запитання багатьох і багатьох православних москвичів.

Але так само сталося зі збільшенням числа єпархій. Більш ніж удвічі збільшилася кількість єпархій у нашій Церкві, і багато хто говорив те саме: а навіщо це? Цілком достатньо тих, що є. А ось зараз ми підбиваємо підсумки першого етапу створення нових єпархіальних центрів і розуміємо, що програма не вичерпана, бо є потреба у тому, щоб і надалі розвивалося церковне життя на місцях.

Говорячи про все це, я зовсім не хотів, щоб склалося враження якогось тріумфалізму. Зовсім ні! Тому що в суспільстві залишається величезний простір, не заповнений реальним духовним життям. Одночасно стають все сильнішими спокуси, пов'язані з підвищенням комфорту, які нерідко витісняють із свідомості людей духовні потреби. Тому має бути ще дуже велика робота. Але в цю духовну роботу, пов'язану з проповіддю слова Божого, залучаються нові й нові покоління, у тому числі молоде покоління священнослужителів, людей всебічно освічених, духовно підготовлених, здатних проповідувати слово Боже сучасній людині.

Із задоволенням наголошую — я вже про це говорив, але хочу ще раз сказати — рівень церковної проповіді значно зріс. Я намагаюся слухати, коли проповідують наші священики, і наголошую, як змінилася церковна проповідь за ці останні роки. Це свідчить, зокрема, що зріс загалом рівень духовенства, рівень його підготовки. Все це так необхідно сьогодні у світлі того, про що я сказав раніше, коли збільшується простір для церковної проповіді, коли все більше людей бажають чути Слово Боже, коли підвищуються вимоги мирян до того, що і як вимовляє священик. Дякую нашому духовенству за те, що церковна проповідь справді вдосконалюється, але мені хотілося б побажати, щоб цей безперечний позитивний розвиток охопив якомога більшу кількість нашого духовенства. Не завжди слово священика повною мірою відповідає потребам нашого віруючого народу. Тому подальше підвищення уваги священика до підготовки проповідей, робота над собою — богословська, загальноінтелектуальна, загальнокультурна — абсолютно потрібна. Чому культурна? А тому, що в культурі відображається історичний досвід народу і відображається душа сучасної людини. І якщо ми іноді не задоволені тим, як виявляє себе сучасна культура, то треба запитати себе: а що ми робимо для того, щоб людина, творець цієї культури, стала іншою?

Усе перелічене свідчить про те, що маємо дуже широкі горизонти і непочатий край роботи. Ще раз скажу: жодного тріумфалізму, жодного підбиття підсумків із внутрішнім задоволенням нашими трудами поки що бути не повинно — рано! Ми з вами повинні продовжувати, дорогі брати, звертаюся до духовенства, свою пастирську богоугодну працю, не шкодуючи живота свого. Як кажуть воїнам, коли відправляють їх на смертний бій: ти не повинен жаліти життя свого, ти повинен захистити Батьківщину, ти повинен захистити ту невелику ділянку, яку тобі довірять, і якщо помреш, то помреш, як герой. Але й кожен священик — це духовний воїн, має свою ділянку, і, захищаючи цю ділянку, він не повинен шкодувати живота свого, але повністю присвячувати себе служінню Господу, служінню ближнім своїм і бути доступним, зрозумілим, готовим до спілкування з людьми. Вже багато зроблено, значно змінився московський клір, і я всім вам, мої дорогі отці, за це дякую. Але оскільки зростають проблеми, які постають перед нами, то постійно потрібно підвищувати свій рівень — і духовний, і моральний, і культурний, — щоб бути переконливими і словами, і життям своїм. Переконливими в очах нашої уважної пастви. Я хотів би ще й ще раз усім вам подякувати, мої дорогі Преосвященні владики, отці, брати, сестри, священнослужителі, миряни, а у вашій особі всій нашій Церкві за ті великі труди, які здійснюються сьогодні — часто незримо, зовсім невидно, а іноді і зримо — до слави Божої, щоб віра зміцнювалася в людях. І дай нам Бог не зупинятися, не робити ніякого перепочинку, але йти далі з відвагою, з любов'ю до Бога, зі усвідомленням своєї відповідальності шляхом свого пастирського служіння. А народ наш Божий, який зберіг віру у найважчий час, який передав цю віру своїм дітям, онукам і, мабуть, вже правнукам, цей народ недаремно був названий богоносцем. Революційно налаштовані письменники іронізували щодо слова «богоносець», а даремно! Цих письменників уже й слід простиг, мало хто про них пам'ятає і знає, а носіння Бога в серці нашого народу пройшло випробування тяжкими часами і збереглося досі. І дай Бог, щоб носіння Бога в серці тривало й надалі, щоб нинішнє покоління православних людей передавало свою віру, свій духовний досвід дітям, онукам та правнукам. Тоді буде надія на майбутнє, яке можливе лише тоді, коли духовне поєднується з матеріальним. Якщо ж духовне піде з життя, якщо матеріальне захопить життєвий простір, то така цивілізація не має майбутнього.

Усіх вас щиро вітаю зі святом Святого Великодня. Нехай Господь оберігає наш народ, Батьківщину нашу, Церкву нашу і кожного з нас, допомагаючи йти життєвим шляхом, зберігаючи віру і надію на спасительну силу Божу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патриаршая проповедь в Неделю 17-ю по Пятидесятнице после Литургии в храме равноапостольного князя Владимира в Анапе

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля