Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Казанському соборі на Червоній площі міста Москви

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Казанському соборі на Червоній площі міста Москви
Версія для друку
21 липня 2022 р. 14:45

21 липня 2022 року, у день свята явлення ікони Пресвятої Богородиці у граді Казані (1589), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в соборі Казанської ікони Божої Матері на Червоній площі міста Москви. На завершення богослужіння Святіший Владика звернувся до учасників богослужіння із Первосвятительським словом.

Дуже радий був звершити Божественну літургію у цьому святому храмі  справді, у серці Батьківщини. Храм, який був побудований у зв'язку з дуже важливими історичними подіями, і сам факт його фізичного відродження з руїн свідчить про те, що Божа милість, Промисел Божий безсумнівно присутні в історії нашої Вітчизни — як у минулому, так і в сьогоденні. І дай Бог, щоб зміцнювалася віра людей; дай Бог, щоб ніякі спокуси і зваби світу цього не похитнули глибоких і сильних переконань нашого народу.

Може, тому й повстають на нас, що ми інші? Віра всюди зникає  я маю на увазі християнський світ  або деформується так, що від неї вже нічого не залишається. Тому що в додаток до Євангелія люди свавільно включають таке трактування текстів, таке етично неправильне тлумачення, яке сьогодні справді призводить до занепаду морального, духовного життя в країнах, які вважалися християнськими. Для нас це не привід сказати: «Ми інші, ми кращі» — це було б зовсім неправильно, це був би гріховний висновок із аналізу ситуації. Але для нас це привід сказати: «Ми інші, і дай Боже, щоб у нас вистачило сил залишатися іншими». Не з погляду якогось політичного протистояння, тим більше у військовому плані, йдеться виключно про моральний, духовний та релігійний вимір нашого життя.

Сьогоднішній день сповнений дуже багатьма смислами. Ми святкуємо явлення у Казані чудотворного образу, і давайте згадаємо, що тоді мало місце у житті нашого народу. Росія вийшла за межі свого історичного, культурного та національного ареалу, тобто тієї території, де вона сформувалася як країна та де сформувався наш російський народ. Русь рушила на південний схід  у землі, де Православ'я не було релігією більшості і де росіян було набагато менше, ніж тих, хто не сповідував Православ'я. Напевно, і государ тодішній Іван Грозний, і багато інших, хто приймав рішення, не одразу наважився на такий, я б сказав зухвалий крок — піти зі свого рідного дому, де затишно, спокійно, де все обжито, і піти в іншу землю. І перше, що сталося, — наші люди зіткнулися віч-на-віч з іншою вірою, і від того, як цей дотик міг би розвиватися, повною мірою залежало майбутнє Росії. Але зовсім невипадково у цей час у Казанській землі, де більшість людей були православними, знаходять чудотворний образ. Це був знак від Цариці Небесної: «Це Моя земля. Так, тут живуть люди, які не належать до Православної Церкви, але вони живуть на Моїй землі, Я їх ніколи не виганяла звідси, Я ніколи не робила їм зла, це Мій народ, хоч і не православний».

Думаю, це послання так і було сприйняте і государем нашим Іваном Грозним, і всіма, хто мав відношення до ухвалення політичних рішень і, звісно, ​​народом. Що ж сталося в результаті? А в результаті вийшло те, що не виходило в жодного тодішнього європейського народу: православні люди стали жити у мирі з мусульманами, поважаючи їхню традицію, їхню віру. А мусульмани стали жити з православними, також поважаючи їхню традицію, їхню віру. Що було б з Росією, якби не знайшла ця дівчина в землі Казанської чудотворний образ — як знак того, що це «Моя земля, живіть тут за Божим законом, не сваріться один з одним, Я благословляю вашу присутність на цій землі»? Під цим знаком Казанської ікони Божої Матері і сталося включення до Росії великих мусульманських регіонів.

А в результаті жодної релігійної війни ніколи за всю історію Росії! Мусульмани як брати увійшли до нашої єдиної родини. Вони стали вірними захисниками Батьківщини та відрізнялися у всіх війнах, які відбувалися аж до століття XX. І ці знаки згори ми й усвідомлюємо сьогодні через чудо явлення Божої Матері Казанської своєю релігійною свідомістю. Ми розуміємо, який це був великий і важливий сигнал і тодішнім русичам, мусульманам, і всім наступним поколінням.

Дай Бог, щоб добрі стосунки, які ніколи не затьмарювалися кровопролиттям на цій землі, і надалі розвивалися та зміцнювалися. Тому що Росія, за незаперечної більшості православних, має дуже велике мусульманське населення і мирне співіснування, а краще сказати, братерські стосунки — це запорука процвітання нашої країни. Казанська ікона Божої Матері була явлена ​​всім нам, насамперед, звичайно, тим, хто тоді жив і керував країною, як знак її присутності на землі, яка мала стати для російських людей рідною землею — з розумінням того, що тут жили, живуть і будуть жити люди іншої релігії. І з Божої милості досі зберігається міжрелігійний мир у Росії.

Якщо подивитися на карту світу, то більшість конфліктів, особливо у так званому третьому світі, релігійно забарвлені. Релігії завжди відіграють певну роль у тому, що люди поділяються настільки, що вступають у військове протистояння. І ми знаємо, якими кровопролитними були релігійні війни в Європі — вся європейська історія пов'язана з ними. Але не було нічого подібного на Русі, хоча на Заході билися, наприклад, протестанти з католиками, як християни. А ми із мусульманами ніколи не билися. Звідки це? Від нашої мудрості? Від мудрості політиків? Частково; але я вірю в те, що на цю взаємодію, на це спільне життя було подано сигнал згори, з небес, і явище Казанської ікони Божої Матері було видимим знаком того, що Господь благословляє життя людей, які по-різному в Нього вірять, на цій землі у світі та однодумності. Зараз це актуально у ширшому масштабі, для всієї Росії. І з Божої милості ми можемо свідчити, що, напевно, найдобріші стосунки з інаковіруючими в Руської Православної Церкви складаються з ісламською спільнотою. Дай Боже, щоб так і було.

Крім цих важливих знаків, спрямованих на зростання нас у здатності жити у мирі з тими, хто сповідує іншу віру, нам сьогодні даються також інші знаки, через згадувану дивовижну подію. Кому було явлено ікону? Історія повторюється: звістка про Різдво — простим-простим людям, які пасли худобу, а звістка про приховану присутність образу Божої Матері — простій дівчинці. Тому що найменше на набуття Божої благодаті впливає наше становище в суспільстві, наші знання. Знання можуть допомагати людині зміцнюватись у вірі, але можуть і заважати. А що допомагає? Допомагає чисте серце, бо чисті серцем Бога побачать (див. Мтф. 5:8), а чистота серця  це стан душі, це наше моральне життя. І якщо в серці немає мороку, пітьми, різного роду пороків і скверн, то серце здатне сприйняти Господа і розгледіти Божественне одкровення, яке йому дається.

Ось чому Церква насамперед закликає людей дбати про своє духовне життя. Що означає заклик розкаятися у своїх гріхах? Що означає заклик не грішити? Це означає жити так, щоб Бог міг перебувати в нас і з нами, а лише разом із Богом — повнота життя та людське щастя. Але як голосно треба сьогодні кричати, щоб сучасна людина зрозуміла: її щастя залежить не так від зарплати, освіти, місця проживання, як від стану душі та серця? Багато хто це розуміє, а багато хто й зараз, почувши мої слова, посміхнеться. Але як би люди не реагували на те, що сьогодні сказано, це йдеться не від вітру голови і не від людської мудрості. Це пояснення великих Божих слів «чисті серцем Бога побачать».

І нехай допоможе нам Господь, людям XXI століття, обтяженим усією цією дуже непростою обстановкою — і політичною, і економічною, культурною. Я в даному випадку використовую слово «культура» не з погляду мистецтва, а з погляду того шару, який формується в суспільному житті завдяки людській життєдіяльності і в якому може бути хороше і погане. Так от, ніщо не повинно руйнувати чи послаблювати у нас із вами нашу віру. Коли я говорю «нас із вами», я звертаюся до всіх, хто мене сьогодні чує, а через телебачення бачать і чують дуже багато. Звертаюся до нашого народу: давайте зберігати віру в Господа, давайте зберігати наші серця в чистоті, не фігурально, а в прямому розумінні слова, очищаючи думки наші та почуття наші від усякої скверни плоті та духу. І тоді Господь оселиться в наших серцях, а разом із Ним  мир, радість та людський добробут.

Ось які висновки можна зробити з сьогоднішньої чудової події, реальної історичної події, яку ми згадуємо. І на завершення я хотів би ще й ще раз сказати: нехай Господь зберігає землю нашу Руську, багатонаціональну. Хай зберігає у світі народи, що живуть на цій землі. Хай захищає нас від ворогів зовнішніх і внутрішніх, для яких наш добробут часто страшніший за гострий ніж. І сьогодні, коли зовнішня обстановка навколо Росії стає справді несприятливою, слід, можливо, згадати прислів'я «Страшний сон, але милостивий Бог». Ось якщо ми пам'ятатимемо про Бога, закликатимемо Його ім'я, будемо сподіватися на Його допомогу і жити відповідно до Божого закону, то всі ці труднощі, негаразди, ризики виявляться сном, тобто проходитимуть швидко і ніяк не впливатимуть на наше особисте, суспільне і державне життя.

Нехай Господь зберігає Росію, град Москву, в самому центрі якого ми сьогодні звершили Божественну службу, і всіх, хто з вірою і любов'ю притікає до Господа і просить Його милості на себе і на Вітчизну нашу! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарше слово після подячного молебню в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 23-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в храме иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» на Большой Ордынке в Москве

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 21-у по П'ятидесятниці після Літургії у Воскресенському храмі на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарша проповідь у Неділю 20-у по П'ятидесятниці після Літургії в Покровському Хотьковому ставропігійному монастирі

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в Троицком храме в подмосковной Коломне

Патриаршая проповедь в праздник Покрова Пресвятой Богородицы после Литургии в Покровском монастыре в Москве