Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля
Версія для друку
18 жовтня 2022 р. 15:05

18 жовтня 2022 року, в день пам'яті святителів Московських Петра, Алексія, Іони, Макарія, Филипа, Іова, Єрмогена, Тихона, Петра, Філарета, Інокентія та Макарія, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні ми прославляємо пам'ять святителів Московських — тих, хто подвигом життя свого, жертовним своїм служінням здійснював багато дивних справ, що відбилися великим благом не лише на духовному житті нашого народу, а й усієї нашої Вітчизни. У час, коли роздроблення єдиного цілого багатьма шанувалося за благо, коли на місці єдиної держави утворювалося багато удільних князівств, кожне з яких претендувало на особливу роль, а отже, ставало конкурентом і ворогом для свого сусіда, — ось у цей самий час, коли ослабли всі доцентрові сили, що об'єднують народ, святитель Петро звершує дивовижне за своїм значенням, змістом та наслідками діяння. Він переносить до міста Москву Першопрестольну кафедру всієї Русі і тут, на цьому місці, закладає основу кафедрального храму всієї Русі — Успенського собору, який залишився неушкодженим, незважаючи на страшні історичні перипетії, незважаючи на прагнення безбожної влади в якийсь момент взагалі знищити всі церковні пам'ятники біля Кремля. Довгий час тут був музей, але й за те слава Богу, тому що люди, приходячи до цього музею, стикалися зі святинею, з найсердечнішою російською історією, і багатьох навіть такий дотик, поза літургійним життям, змушував задуматися багато про що. Часто ці думки приводили людей до віри в Господа і Спасителя, і навіть закритий Успенський собор, безперечно, працював на те, щоб зміцнювалося духовне життя в нашому народі. Ну, а коли настали інші часи і собор був відкритий для богослужінь, пам'ятаю, з якою великою радістю ми всі це сприйняли, скільки людей стікалося сюди для того, щоб помолитися в стінах відродженого кафедрального собору всієї Русі!

Ось і сьогодні, згадуючи святителя Петра, ми молимося біля його святих мощей. Звичайно, про державу Руську, про те, щоб розсіялися всі наклепи ворожості, які сьогодні спрямовані на те, щоб остаточно і безповоротно зруйнувати єдність Русі. Адже ці задуми лише ворогам Русі на руку, але самій Русі, чи то Росії, чи Україні, жодної користі не приносять, хоча багато сил працюють на те, щоб довести протилежне, ніби поділ Русі є якесь благо.

Колись один із політичних діячів запитав мене: «Ось чому Ви так відстоюєте збереження єдиного простору Русі? Адже це ж середньовіччя! А зараз політична ситуація змінилася». Я відповів: «Можливо, це була б справді безповоротна зміна, якби йшлося не про життя єдиного народу, незалежно від того, як його сьогодні називають. Але це єдиний народ, і він хоче жити у великому домі». І я запитав тоді цього пана: «А чи ви хотіли б жити в маленькій квартирі, обстоюючи свою нібито свободу і незалежність від інших? Чи у великій квартирі, у великій оселі? Ось ми вважаємо за краще жити у великому будинку, але так, щоб нам не було тісно, ​​щоб це проживання не перетворювалося на те, що іноді відбувається в гуртожитках, коли люди стають ворогами».

Ось і сьогодні склалася така ситуація на теренах Русі, коли кожен, живучи у своєму власному домі, повинен при цьому усвідомлювати свою приналежність до єдиного духовного простору Святої Русі, до спадкоємців великих князів Володимира та Олександра Невського, до спадкоємців тих великих князів, які утверджували Православ'я та боролися з ворогами. І сьогодні це усвідомлення приналежності до єдиного народу таке важливе для того, щоб уникнути будь-яких військових потрясінь на просторі Святої Русі, щоб мати силу і мудрість протистояти спокусам, спокусам і провокаціям, спрямованим на те, щоб єдиний народ зіштовхнути в черговій братовбивчій війні.

Ми молимося і молитимемося за єдність Святої Русі — а як же інакше? Як можна інакше себе усвідомлювати, молячись у Кремлі під склепінням Успенського собору всієї Русі? Самі стіни волають про цю істину — про те, що ми всі один народ, і цей кафедральний собор всієї Русі несе на собі печатку відповідальності за духовне благополуччя всіх православних християн, що знаходяться в просторі Святої Русі. Відповідальності за Церкву нашу єдину і неподільну, за те, щоб вона зберігала свою єдність і через цю єдність виявляла волю Божу про весь наш народ, де б він не жив — у Москві, Києві, Мінську чи інших містах. Адже це єдина духовна спільність, поєднана узами Руської Православної Церкви.

Сьогодні наші молитви про те, щоб єдність цю, як я вже сказав, ніхто не похитнув і ніхто не зруйнував. Але щоб було так, кожен із нас має працювати для збереження цієї єдності — насамперед молитися, адже Господь чує молитви. За молитвами Господь визволяв нашу землю від навали чужеземців, міжусобної брані. А якщо уважніше придивитися до свого життєвого шляху — кожного за його молитвами Господь позбавляв скорбот, бід і лих. Господь чує наші молитви, тим більше молитви не про якесь особисте невелике благополуччя, а про духовне благополуччя, духовне здоров'я всього нашого єдиного історичного народу Святої Русі.

І ще раз хочу сказати: всі ці думки актуалізуються, коли дивишся на історичні стіни Успенського собору  кафедрального собору Святої Русі. Нехай Господь прихилить Свою милість до всього нашого народу, припинить міжусобну брань, яка сьогодні, на жаль, в окремих землях історичної Русі набуває форми реальних військових дій. Нехай Господь зрозуміє кожного, хто залучається до цих військових дій. І кожен повинен зрозуміти, що стріляє він по своєму братові, і тому припинення війни, встановлення миру та духовної єдності всього нашого народу — ось про що сьогодні наша молитва і ось що має бути предметом нашої спільної праці.

Але коли ми говоримо так, ми дуже далекі від того, що західною мовою називається пацифізмом. Пацифізм  це боротьба за мир за будь-яких обставин і дуже часто на будь-яких умовах. Але ми завжди говоримо  і це укорінюється у нашій духовній традиції  не може бути миру без справедливості. Мир без справедливості надламується за будь-якого ускладнення обстановки чи зміни відносини людей. Тому мир має бути міцним. А щоб він був таким, потрібно, щоб силою Божою були викорінені зі свідомості людей, які не прагнуть духовної єдності Святої Русі, всі ці диявольські помисли, щоб усі ми усвідомили відповідальність за збереження духовної єдності Руського світу.

І нехай допоможе всім нам Господь саме таким чином виконувати своє служіння кожному на своєму місці. Я зі сміливістю вимовляю у цих стінах слова «Руський світ», хоча знаю, що деякі сили в Україні їх демонізують. Але ми вживаємо слово «руський» не в тому сенсі, що воно означає лише частину історичної Русі, що відповідає Російській Федерації. Ми вживаємо це слово у тому сенсі, як ужив його Нестор Літописець, говорячи у тому, «звідки пішла є Руська земля». Не російська, не українська, не білоруська — звідки пішла Руська земля! Ось у якому сенсі ми вживаємо це слово — з повною відповідальністю, внутрішнім спокоєм та впевненістю у правоті нашої позиції.

Ще раз закликаю всіх вас, мої дорогі, молитися сьогодні за всю Руську землю, за народи, які населяють цю землю, про подолання розбіжностей і особливо про припинення міжусобної брані, яка завжди тягне за собою смерть і страждання людські. Щоб Господь поєднав усіх нас у єдиному тілі єдиної Святої Русі. Щоб при всьому розумінні політичної картини світу, при всій повазі до таких політичних понять новітнього часу, як суверенітет окремих народів, не руйнувалося наше усвідомлення того, що ми єдиний народ — народ Святої Русі.

Молитвами святителя Петра, святителів Київських, починаючи від Михаїла і кінчаючи святим сповідником Володимиром, який життя своє поклав біля стін Києво-Печерської лаври за часів громадянської війни, молитвами всіх, хто трудився в ім'я Святого Православ'я на теренах Русі, Господь нехай зупинить міжусобну брань і нехай відновить мир і любов серед дітей єдиної історичної Вітчизни, що зветься Православною Руссю. Про це сьогодні наші молитви, і на це спрямовуємо ми сьогодні свої труди. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила у день пам'яті мучениці Татіани після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у день свята Хрещення Господнього після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі у Москві

Патриаршая проповедь в Неделю 31-ю по Пятидесятнице после Литургии в Александро-Невском скиту

Патриаршая проповедь в Неделю 30-ю по Пятидесятнице, по Рождестве Христовом, после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после великой вечерни в праздник Рождества Христова

Патриаршая проповедь в праздник Рождества Христова после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Рождественский сочельник после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 29-ту після П'ятидесятниці після Літургії в кафедральному соборі великомученика Георгія Побідоносця в м. Одинцово Московської області