Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь після Літургії у Благовіщенському соборі Дівеєвського монастиря

Патріарша проповідь після Літургії у Благовіщенському соборі Дівеєвського монастиря
Версія для друку
23 жовтня 2022 р. 14:12

23 жовтня 2022 року, в Неділю 19-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення Благовіщенського собору Свято-Троїцького Серафимо-Дівеєвського монастиря та Божественну літургію в новосвяченому храмі. Після богослужіння Предстоятель Руської Церкви проголосив проповідь.

Ваше Високопреосвященство, владико митрополите Георгію! Вельмишановна матушко! Дорогі владики, отці, брати і сестри!

З особливим почуттям я зійшов під покров цього величного храму і з особливим почуттям звершував Божественну літургію. Коли дивишся на цю пишність, на цю золоту мозаїку, на ці майстерно створені зображення, бачиш, звичайно, красу, розкіш, багатство; і комусь може спасти на думку питання: а що спільного між цим золотом і смиренним старцем, який колись жив тут у хатинці, який ходив, мабуть, у рваненькому підрясничку, не маючи ні нормального одягу, ні нормальної їжі, ні нормальної оселі? Що спільного? Може, ми все неправильно робимо, що золотом прикрашаємо наші храми? Може, треба так само, як преподобний Серафим? І відповідь буде такою: все те, що ми бачимо, вся ця духовна краса створена людьми, талановитими людьми, які вкладали у своє творіння все, що могли вкласти — і силу духу свого, і свій інтелект, і професіоналізм свій. Але, крім того, як багато людей жертвували кошти на те, щоби тут був зведений цей величний храм! Справді, у кожній мозаїчинці — любов і віра нашого народу. І як же не подякувати Господу за явлення цього дива, за будівництво великого, прекрасного, чудового храму на згадку про преподобного Серафима Саровського!

Якщо людина здобуває для себе і тільки для себе — це гріх, і Господь ганьбить таке здобуття. Якщо ж люди від себе дають іншим, поділяють із ними свої ресурси, свої можливості, то цією жертвою часто спокутуються гріхи. Як нерідко буває, люди ділові, зайняті, до храму не можуть ходити досить часто і регулярно, але, приносячи свої жертви і просячи у Господа прощення, вони отримують це прощення, тому що від серця жертвують Господу, в тому числі на прикрасу Божих храмів. І тому велич храму, створеного на місці, де ніс своє служіння чудовий старець преподобний Серафим, є вираз віри сучасної руської православної людини, є свідченням її здатності жертвувати, її здатності розділяти з іншими те, що вона має. І моя велика подяка всім, хто вніс свої кошти у творення цього чудового величного храму на згадку про преподобного Серафима, всім, хто трудами своїми, талантом своїм сприяв і будівництву, і прикрашенню чудового соборного храму Дівеєвської обителі.

І ось тепер слід поставити таке запитання. Якщо дійсно все те, що ми присвячуємо Богові, в тому числі наше матеріальне, перетворюється на духовне, то, можливо, і духовне перетворюється на матеріальне? Саме так! Чим більше ми жертвуємо Господу, чим сильніше ми віримо в Нього, тим більше змінюється наше життя, а отже, наші думки та вчинки стають іншими  просвітленими, піднесеними. У цих думках, у цих вчинках, у цьому розумінні часто з'являється хтось інший, хто потребує нашої допомоги, і змінюється траєкторія людського життя: від себе, коханого, до іншого, який, за словом Божим, стає ближнім твоїм.

Ось якщо таким чином розвиватиметься духовне життя нашого народу, то Росія буде справді непереможною. Адже сказане повністю розходиться з логікою розвитку сучасних так званих цивілізованих країн, де людина все робить насамперед для себе, заради особистого збагачення, а вже потім, часто за залишковим принципом, вирішуються інші завдання, і в центрі всього — людина, а не Бог. А ось у центрі нашої православної цивілізації — Сам Господь, і в ім'я Боже ми трудимося, творячи духовні та матеріальні блага. І ті, хто ще не працює, повинні працювати в ім'я Боже, а щоб це було дійсно так, потрібно завжди присвячувати щось від свого майна Богові — дуже часто через служіння ближньому, тому, хто потребує.

Господь нас судить не за словами  Він судить нас за справами. Благочестя наше не в золоті, яким ми прикрашаємо храми, а в силі нашої молитви. А золото має допомогти нам сильно молитися, тому що, дивлячись на цю чудову красу, розумієш, що люди пожертвували заради неї Господові. Отже, є в людях віра міцна і сильна, і тому навіть молитва в такому храмі повинна нас навчати і спрямовувати до добрих справ.
Дівеєвська обитель завжди відрізнялася вчиненням добрих справ, і сьогодні тут багато робиться для того, щоб ближньому було жити краще. Але головне, що тут відбувається, — це гаряча молитва за Вітчизну нашу, за нашу Церкву і за всіх тих, хто просив насельниць цієї обителі звершувати про них молитовне поминання. Молитва з'єднує нас із Богом, як із Богом з'єднують нас добрі справи. Ось це і дві складові, без яких не може бути порятунку. Віра без добрих справ мертва є (див. Іак. 2:20), і такою вірою спастися неможливо. Як і добрі справи, які ніяк не орієнтовані по вертикалі до Бога, до неба, найчастіше перестають бути добрими і не приносять блага ні тому, хто їх робить, ні тому, кому вони нібито адресовані. Ось чому вертикальний вимір життя, від нас до неба, від кожного з нас до Господа, через святих угодників, є єдиним спасительним виміром життя людського. І якби було так у масштабах усієї людської цивілізації, то у світі панували б мир, добробут, спокій і любов.

Але ми знаємо, що це не так. Саме сьогодні Батьківщина наша проходить через випробування, пов'язані зі зверненням у бік Росії злих поглядів, злих помислів, злої волі. Дехто вважає, що настав час, коли можна покінчити з Росією. Чому? А тому, що Росія — це альтернативний погляд на світ, на Бога, на людину. Він не вкладається в рамки тієї запрограмованої системи, яка виключає Бога з життя людей, і тому Росія багатьом як більмо в оці. Те, що сьогодні відбувається, це не просто чергова військова кампанія. Складається враження, що багатьом захотілося стерти з землі Русь православну. Але нехай не буде так! І тому сьогодні наша особлива молитва — про владу нашу, про наше воїнство, про Президента нашого, про всіх тих, від кого справді залежить результат тієї битви, в яку ми не з волі своєї вступили.

І з нами ж — святі землі Руської і святий милостивий смиренний старець преподобний Серафим! Сьогодні він теж із нами, сьогодні він теж із Росією, тому що він звідти, з Царства Небесного, з тієї точки, перед якою відкриті горизонти вічності, бачить і знає, що відбувається з нашою Вітчизною. А тому і до нього має бути сьогодні гарячою молитва, щоб своїм зверненням до Господа він дарував перемогу нашому військові там, де йдуть воєнні дії, щоб він утихомирив і помирив людей, щоб припинилася всяка міжусобна брань на землі історичної Русі і всяке нашестя чужеземців.

Молитвами святого преподобного і богоносного отця нашого Серафима Саровського нехай Господь оберігає землю Руську, Церкву нашу і цю святу обитель. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Члени Колегії Синодального відділу з монастирів і чернецтва відвідали Улан-Уденську єпархію

34 000 звернень надійшло до московського церковного штабу допомоги біженцям з березня 2022 року. Інформаційне зведення про допомогу біженцям (від 25 січня 2023 року) [Стаття]

У Зачатівському монастирі м. Москви відбулися засідання чернечого спрямування XXXI Міжнародних Різдвяних освітніх читань

Понад 1000 амбулаторних консультацій для біженців провели у лікарні святителя Алексія з березня 2022 року. Інформаційне зведення про допомогу біженцям (від 24 січня 2023 року) [Стаття]

Патріарша проповідь у Неділю 29-ту після П'ятидесятниці після Літургії в кафедральному соборі великомученика Георгія Побідоносця в м. Одинцово Московської області [Патріарх : Проповіді]

Патриаршая проповедь после Литургии в Георгиевском кафедральном соборе г. Владикавказа [Патріарх : Проповіді]

Слово Святейшего Патриарха Кирилла при вручении архиерейского жезла Преосвященному Павлу, епископу Сарапульскому и Можгинскому [Патріарх : Привітання та звернення]

Патриаршая проповедь после Литургии в храме равноапостольного князя Владимира в подмосковной Балашихе [Патріарх : Проповіді]

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила у день пам'яті мучениці Татіани після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю за Богоявленням після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у день свята Хрещення Господнього після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі у Москві

Патриаршая проповедь в Неделю 31-ю по Пятидесятнице после Литургии в Александро-Невском скиту

Патриаршая проповедь в Неделю 30-ю по Пятидесятнице, по Рождестве Христовом, после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после великой вечерни в праздник Рождества Христова

Патриаршая проповедь в праздник Рождества Христова после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Рождественский сочельник после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля