Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 28-у після П'ятидесятниці після Літургії у храмі рівноапостольних Мефодія й Кирила в Ростокіні м. Москви

Патріарша проповідь у Неділю 28-у після П'ятидесятниці після Літургії у храмі рівноапостольних Мефодія й Кирила в Ростокіні м. Москви
Версія для друку
25 грудня 2022 р. 15:47

25 грудня 2022 року, в Неділю 28-у після П'ятидесятниці, святих праотець, день пам'яті святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі рівноапостольних Мефодія й Кирила. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви проголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні справді чудова подія — ми освятили храм, який так потрібен у цьому районі Москви. За кількістю людей, які присутні на богослужінні, можна судити про те, наскільки ж цей храм затребуваний — як і всі інші храми, що сьогодні споруджуються в Москві. Як я вже неодноразово казав, початок їхнього будівництва супроводжувався скепсисом, недовірою і просто нерозумінням — мовляв, і без того багато храмів у центрі Москви, та й не переповнені вони, — проте будівництво храмів у нових районах стало величезною подією в духовному житті Першопрестольного граду, всієї нашої Церкви, а в якомусь сенсі — всього православного світу, тому що ніде, ні в одному місті, ні в одній країні на земній кулі не відбувається те, що відбувається у Москві.

А тепер давайте поставимо запитання: чому так? А тому, що наш народ, пройшовши через найважчі випробування атеїзмом, через гоніння, вступив у досить благополучну епоху — і в матеріальному сенсі, і щодо безпеки, і в плані розвитку культури, — але не вважав другорядним, нарівні з іншим, що сьогодні відбувається, будувати Божі храми там, де вони потрібні. І програма будівництва 200 храмів у Москві успішно реалізується, так що вже зараз ясно: з Божої милості буде збудовано більше, ніж 200 храмів, якщо Господь дасть сили і продовжить роки нашого життя.

Дивовижне духовне піднесення, яке супроводжується будівництвом нових храмів, свідчить про те, що жива віра в серцях наших людей і прагнення благочестя, прагнення жити за Божими заповідями, адже лише таке життя і приводить людину до щастя. Все інше веде лише до фантомів. Здається, щастя настало, здається, такої необхідної мети досягнуто — щось побудувати, купити, ще побудувати, ще придбати; але ці цілі досягнуті, і стає ясно, що немає задоволення, якого ми чекали. А справжня мета — це стан нашої душі. Чогось матеріального може й не вистачати, всяке буває, але щоб душа була спокійна, потрібні інші цілі, і найбільша з них — це життя з Богом. Чому? Бо Бог всемогутній, Бог є любов, Бог є правда, і, живучи з Богом, ми здатні любити і бути коханими.

У сьогоднішньому євангельському читанні (Лк. 14:16-24) міститься відома розповідь про те, як пан вирішив скликати вечерю. Він почав запрошувати людей, і ось приходять до одного з них слуги і кажуть: пан влаштовує вечерю, запрошує вибраних, і ти серед них. А чоловік відповідає: «Вважайте мене відреченим, сьогодні така важлива справа — землю купив, треба ж піти її подивитися». І не пішов на вечерю. Приходять до іншого, кажуть те саме. Але запрошений відповідає: «Не можу, купив п'ять пар волів, треба ж піти їх випробувати, вважайте мене відреченим». До третього приходять, але й той каже: «Ніяк не можу — одружився, самі розумієте, що це, куди я піду? Вважайте мене відреченим».

Про що тут йдеться? Господь навчає нас найголовнішому: ніяка земля, ніяка присадибна ділянка, ніякі воли, читай автомобілі, і навіть жодні сімейні справи не повинні бути причиною того, щоб не піти до Божого храму. А чому так? Бо якщо ми починаємо недільний день із храму і молимося Господу, то Він з нами; і якщо головною метою людини є молитва і життя з Богом, все інше додасться.

Ось така проста істина, і глибину цієї божественної мудрості може відчути лише той, хто чинить відповідно до неї. Якщо до храму не ходиш, якщо добрих справ не робиш, то не буде ні досвіду, ні розуміння, ні відповідних переживань. Адже, щоб відчути радість звершення добра, радість молитви в храмі Божому, потрібно мати цей досвід — відвідувати Божий храм, робити добрі справи. Тоді і з волами буде порядок, і з землею, і з дружиною. Якщо вибудовувати таку систему цінностей і таку систему пріоритетів, бо все це відповідає Божественному задуму, то і все інше стане на місця.

Спробуйте хто цього ще не пробував! Спробуйте кожен недільний день, бажано з дружиною та дітьми, приходити до Божого храму! І ви відчуєте, що це означає для всієї родини; відчуєте, як змінюються обличчя, очі, як змінюється атмосфера у ній.

Ми невипадково намагаємося, щоб і на великих підприємствах були Божі храми. Я відвідував наші найбільші підприємства, пов'язані і з видобутком корисних копалин, і з металургією; там стоять Божі храми, і народ приходить. І казали мені керівники: «Ви знаєте, збудували храм начебто для краси, нехай стоїть, а насправді змінюється на краще клімат у колективі, батюшка хороший працює, люди в неділю приходять, сповідаються, причащаються…»

Так і є, адже ми говоримо не від вітру своєї голови, а від історичного досвіду нашого народу та нашої Церкви. Якоїсь миті вирішили відмовитися від Бога, від Церкви — щоб розвивати економіку, промисловість, збройні сили. Начебто й одне, й інше, і третє вийшло, але що в результаті? А в результаті втратили країну! Велику країну, яку творили покоління наших попередників. А чому втратили? Від Бога відмовилися — от і втратили.

Так от для того, щоб не втратити країну, не втратити сім'ю, не розтратити своє особисте життя, і потрібно жити відповідно до Божого закону. І сьогоднішнє євангельське читання дуже наочно говорить нам про те, коли людина щаслива. Не тоді, коли вона Бога міняє на присадибну ділянку, не тоді, коли богослужіння міняє на те, щоб подивитися новий автомобіль у салоні і навіть не тоді, коли він начебто добре робить для сім'ї, але знов-таки на шкоду молитві. А саме тоді, коли пріоритетом життя стають молитва, живий зв'язок із Богом і стиль нашого життя, спосіб нашого мислення, образ нашого буття, що випливають із цього духовного досвіду.

Нехай Господь допоможе всім нам жити саме так, а не інакше. Нехай допоможе нам Господь, незважаючи на суєту сучасного життя у великому місті, завжди пам'ятати, що неділя — день Божий, і починати всяку справу з молитви. Поставте перед собою це мінімальне завдання і вже тоді життя зміниться. А хто не зможе всю Літургію відстояти — ну що ж, зайти, помолитися, свічечку поставити, про свої гріхи побідкатися, перед Господом питання якісь поставити: «От посварилися ми вчора з дружиною — Господи, що мені робити, як мені зараз вчинити?» Або з дітлахами щось не так — «допоможи, напоум». І якщо так починатиметься недільний день, то, повірте мені, змінюватиметься і особисте, і сімейне, і суспільне, і, не боюся сказати, державне життя. Адже всьому цьому ми навчені не від якоїсь мудрості людської — цьому навчає Сам Господь, у тому числі через євангельське читання, яке ми сьогодні чули за Божественною літургією.

Нехай Господь милістю Своєю допоможе кожному з нас знайти правильний вектор життя, допоможе кожному з нас розумно і спасительно для душі й тіла побудувати життєві пріоритети. І нехай Він допоможе нам завжди і за всіх обставин зберігати щиру віру в нашого люблячого Отця, Всемогутнього Бога, в правиці Якого все наше життя, і бути завжди разом із Ним, щоб від Його благодатної сили ми ставали сильними і здатними долати труднощі нашого життєвого шляху. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Відбулася зустріч глави Казахстанського митрополичого округу з акімом Карагандинської області

Патріарший екзарх усієї Білорусі освятив храм Різдва Пресвятої Богородиці в меморіальному комплексі «Хатинь»

У Неділю Хрестопоклонну Святіший Патріарх Кирил звершив освячення головного храму МНС Росії та Літургію у новоосвяченому храмі

Патріарша проповідь у Неділю 3-ю Великого посту після Літургії в Смоленському храмі у Філі-Давидковому м. Москви [Патріарх : Проповіді]

Патріарше служіння в Неділю Хрестопоклонну. Велике освячення Смоленського храму у Філі-Давидковому м. Москви

У Неділю Хрестопоклонну Святіший Патріарх Кирил звершив освячення головного храму МНС Росії та Літургію у новоосвяченому храмі

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю Великого поста после Литургии в храме Сретения Господня в Жулебине г. Москвы [Патріарх : Проповіді]

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 3-ю Великого посту після Літургії в Смоленському храмі у Філі-Давидковому м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Ермогена после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в пятницу первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в четверг первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Сретенском ставропигиальном монастыре г. Москвы

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському соборі м. Москви

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Храмі Христа Спасителя