Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі
Версія для друку
17 березня 2023 р. 13:24

17 березня 2023 року, в день пам'яті благовірного великого князя Даниїла Московського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію Передосвячених Дарів у Даниловому ставропігійному чоловічому монастирі м. Москви. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства та Преосвященство! Дорогий владико наміснику! Дорогі отці, брати і сестри!

Всіх вас щиро вітаю з цим чудовим святом — днем ​​пам'яті святого благовірного князя Даниїла Московського.

Існують ніби різноспрямовані та навіть несумісні поняття — влада і святість. Що таке влада? Це підпорядкування інших своїй волі. Це вимога, щоб інші виконували те, що хоче правитель. У цьому суть влади: один управляє іншими чи безліччю інших. І якщо святість — це насамперед смиренність, послух волі Божій, то як можна поєднати владу і святість, які справді видаються абсолютно різноспрямованими життєвими орієнтирами?

Але в російській історії були дивовижні приклади того, як влада і святість з'єднувалися, і одним із таких прикладів є князь Даниїл. За своїми особистими якостями — такими, як смиренність, скромність, відсутність будь-яких владних амбіцій, він ніяк не годився бути володарем, щоб підкоряти своїй волі волю інших. Але він, зійшовши на свічницю світської влади, не залишив своє духовне життя, не зрадив своїм життєвим орієнтирам. Він залишився таким, яким був і до прийняття цього служіння, і зійшовши на висоту світської влади, життям своїм освятив місце, де приймаються рішення, у тому числі пов'язані з насильством і навіть із принесенням смерті. Адже як інакше можна зрозуміти військові дії, ініціаторами яких нерідко стають державні володарі, як не принесення інших на жертовник цієї війни?

Святий благовірний князь Даниїл, пам'ять якого ми сьогодні творимо, дивним чином поєднав непоєднуване. А в якому разі це можливе? Справді, як можна поєднати різноспрямоване? Можна поєднати в тому випадку, якщо людина і у владі ставить себе під владу Бога. Якщо людина і у владі вважає неодмінним для себе виконання Божих заповідей. Тоді гріховне йде, зникає, і така людина виконує владні повноваження, керована лише почуттям обов'язку та любов'ю до людей.

Нерідко в історії, та й нині буває так, що на цьому шляху служіння іншим потрібно насамперед подбати про їхню безпеку. А коли виникає небезпека для тих, хто довірений людині у владі, тоді і меч оголюється, і така людина вступає в боротьбу, і кров проливає. Але не за свої амбіції, не за своє бажання володіти та підкорювати, а лише заради захисту тих, хто довірений Богом його піклуванню.

Саме так великі святі угодники Олександр Невський і Даниїл Московський здійснювали своє князівське служіння. Ніхто з них не бешкетував, ніхто не проливав несправедливо кров інших, але, коли це було необхідно, особливо у випадку з Олександром Невським, вони не щадили життя свого, щоб захистити свій народ.

Ось зразок того, що означає справедлива влада, що означає людина у владі, у якої зберігається надія на порятунок, коли вона свої думки та свою волю підпорядковує Божому закону. А це припускає, що ніколи, ні за яких умов така людина не здійснить несправедливе діяння, а якщо по справедливості необхідно і меч із піхов витягти, то це діяння не буде гріховним, тому що спрямоване не на захист власних інтересів, а на захист тих, хто довірений піклуванню людини у владі.

Дай Боже, щоб ці чудові приклади давнини надихали і сучасних правителів, особливо православних. Але найголовніше, щоб ці приклади надихали і весь наш народ, адже вся людська система відносин передбачає наявність владних повноважень. Хтось над кимось поставлений, хтось кимось керує, іноді в малих масштабах, а іноді й у значних: це важелі і політичного, і економічного, і морального впливу та багато іншого.

Ті, хто у владі, повинні керуватися прикладами великих угодників Божих, які стали національними героями, мужніми захисниками Вітчизни, таких як князі Олександр Невський і Даниїл Московський. І нехай їхня пам'ять актуалізується у свідомості сучасників, тобто буде не якоюсь билинною історією, а реальним прикладом, яким можна керуватися, зокрема, при здійсненні владних повноважень. А ми з вами, православні люди, святкуючи пам'ять святого благовірного князя Даниїла і разом з ним князя Олександра Невського, звертаємося до них, особливо зараз, у важкий період нашої історії, щоб вони молитвами своїми захистили Вітчизну нашу, примудрили тих, хто у владі в Росії, дали силу воїнам нашим, а всім нам силу і здатність не просто зберігати віру православну, а й жити за цією вірою. І тоді Росія буде непереможною.

Ці молитви ми сьогодні підносимо до святого благовірного князя Даниїла, просячи його клопотання перед Божим обличчям про землю Руську, про місто Москву та про цю святу обитель. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 3-ю Великого посту після Літургії в Смоленському храмі у Філі-Давидковому м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю Великого поста после Литургии в храме Сретения Господня в Жулебине г. Москвы

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Ермогена после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в пятницу первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в четверг первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Сретенском ставропигиальном монастыре г. Москвы

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському соборі м. Москви

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Храмі Христа Спасителя