Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після нічного Пасхального богослужіння у Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після нічного Пасхального богослужіння у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
16 квітня 2023 р. 05:57

У ніч з 15 на 16 квітня 2023 року в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Пасхальні богослужіння — полунощницю, хресну ходу, Великодню заутреню та Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста. Після закінчення Літургії Предстоятель Російської православної церкви звернувся до віруючих зі словом. 

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства, вельмишановні владики! Дорогі отці! Дорогі брати і сестри!

Усіх вас щиро вітаю зі світоспасительним святом Великодня Христового. А чому ми називаємо це свято світоспасительним? Та тому, що Господь позбавив світ влади диявола, а та влада була тотальною: язичницькі культи, найстрашніші, абсолютна втрата моральних орієнтирів в античному суспільстві. Велика цивілізація, створена людським генієм, руйнувалася, тому що в ній не було найголовнішого. Була людська мудрість, але не було Божественної присутності в суспільних відносинах. У тій системі цінностей не було нічого від Божих заповідей, а тому все це велике і славне обвалилося.

Потрібно знати історію, щоб не робити помилок. Про це говорили освічені чоловіки, бо історія не вибачає помилок. Ось і сьогодні, в нових умовах, у глобальному масштабі розвивається нове язичництво, засноване на поклонінні прогресу, поклонінню науці, поклонінню техніці. Не кажу, що те, чи інше, чи третє не заслуговує на повагу, але йдеться про якесь обожнювання, коли люди всю свою надію відносять до того, що створено людським розумом і людськими руками.

З історії ми знаємо, що навіть найбільші творіння людського розуму не забезпечували спасіння людських душ. А Господь Ісус Христос, Який прийшов як проста людина, без будь-якої влади, Своїм словом, Своїм життям, Своєю смертю, Своїм Воскресінням буквально пронизав усю людську культуру.

Сьогодні ми живемо у глобальному світі, коли християнські цінності вириваються із суспільного життя та людської культури. Якою має бути наша відповідь — відповідь Руської Православної Церкви та в якомусь сенсі відповідь Росії? Та той, що ми вже даємо. Ми не погоджуємося з таким напрямом розвитку людської цивілізації. Ми не згодні з знебоюванням людської особистості та людського співіснування. І ми маємо право на цю незгоду, бо жили в країні, яка першою в історії заявила про те, що атеїзм — її офіційна ідеологія, і цій атеїстичній ідеї, її насадженню було віддано всю силу й могутність держави.

І ми знаємо, чим усе скінчилося. Тому ми з вами, як народ, маємо особливий історичний досвід. Ми маємо право говорити світові: не треба відмовлятися від Бога, не робіть цього! Жодна спокуса наукою, технікою, прогресом не вирішить найглибших проблем людської особистості. Ніколи всі ці технічні засоби не були причиною людського щастя. Насолоди — так, але справжнього, глибинного щастя — ні. Тому що щастя – це стан душі, а душа стає сильною та щасливою тоді, коли до неї торкається Господь.

Маючи цей історичний досвід, ми, перш за все, самі не повинні допустити жодних помилок у своєму подальшому історичному розвитку. Але ми можемо і маємо стати прикладом для інших — щоб дивлячись на досвід багатостраждальної Росії, люди не повторювали помилок, які були здійснені тут, на цій землі, і були викуплені кров'ю тисяч і мільйонів людей, так що яка земля наша сьогодні виростає подвигом віри та благочестя.

Дай Боже, щоб так і було в нашій країні. А для цього кожен з нас має бути вірним Христу, не забувати про Господа Спасителя ні в радості, ні в скорботах, будувати своє життя — особисте, сімейне, як і міжособистісні стосунки, — включаючи в усі ці відносини Божественний моральний закон, як його було передано через святі заповіді. І віримо, що тоді відкриватиметься не лише можливість всебічного розвитку, зокрема науково-технічного, а й, найголовніше, перспектива духовного розвитку людської особистості. Адже це найголовніше, тому що від стану душі залежить не лише особисте щастя, а й благополуччя країн, народів, як і сама доля людського роду.

Нехай допоможе всім нам Господь Воскреслий зміцнюватися у вірі, бути вірними Йому, кожному на своєму місці робити те, до чого покликаний, по совісті, правильно, намагаючись не робити помилок. Але найголовніше — дай Боже нам не робити жодних помилок, які могли б зашкодити нашій безсмертній душі.

Ще і ще раз вітаю вас зі світоспасительним світлим святом Великодня, і дай Господь, щоб віра православна в народі нашому зміцнювалася і щоб народне життя запліднювалося цією вірою.

Христос Воскрес! Христос Воскрес! Христос Воскрес! Воістину Воскрес Христос! Амінь!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Филарета Московского

Патріарше слово після подячного молебню в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 23-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в храме иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» на Большой Ордынке в Москве

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 21-у по П'ятидесятниці після Літургії у Воскресенському храмі на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарша проповідь у Неділю 20-у по П'ятидесятниці після Літургії в Покровському Хотьковому ставропігійному монастирі

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в Троицком храме в подмосковной Коломне